Știri 21 iulie 2017

Biserica Ortodoxă Română îi cinstește astăzi pe Sfinţii Cuvioşi Rafael şi Partenie de la Agapia Veche.
Sfântul Rafael a trăit în secolul 16 și a avut o viaţă de sihastru.
Sfântul Partenie a trăit în secolul 17 și a sihăstrit în zonă, pe muntele Scaunele.
Datorită rugăciunii şi povăţuirii sale blânde, mulţi călugări şi pustnici s-au mântuit și a fost învrednicit cu darurile tămăduirii şi scoaterii demonilor.

Biserica Ortodoxă va cinsti mâine pe Sfânta Mironosiță întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va participa de la ora 8, la Sfânta Liturghie oficiată la mănăstirea Maria Magdalena din apropierea localității Cobadin.
Duminică, Ierarhul nostru va răspunde invitației Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și va face parte din soborul de arhierei care va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, în timpul căreia Preacuviosul Părinte Arhimandrit Damaschin Luchian va fi hirotonit episcop.

Duminică, se va desfășura conferința „Damnatio memoriae sau legitimarea prin reabilitare”.
Aceasta va debuta de la ora 11.00, la biserica „Sfânta Maria” din Constanța (zona Far).
Vor susține alocuțiuni: președintele Asociației Foștilor Deținuți Politic din România, filiala Constanța, Paul Andreescu, Lect. Univ. Dr. Carmen Ciornea, Protos. Maxim Vlad, istoricul Adrian Nicolae Petcu, Ionuț Druche și părintele George Constantin Codreanu, parohul bisericii „Sf. Maria”.
Evenimentul face parte din cadrul proiectului „Apărători ai Ortodoxiei între Dunăre și Mare în timpul comunismului”, organizat de către Departamentul Cultural-Educațional al Arhiepiscopiei Tomisului.
Proiectul a debutat în data de 22 ianuarie 2017 și se va finaliza pe 17 noiembrie 2017.

Ziua de luni, 14 august, va fi liberă pentru salariaţii din sectorul public.
Decizia a fost luată ieri de guvern, pentru se face punte între weekend şi ziua de marţi, 15 august, zi liberă, când se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului dar şi Ziua Marinei.
Potrivit deciziei guvernului, ziua de 14 august va fi recuperată, fie în regim de program normal, pe 19 august, fie prin prelungirea programului de lucru până pe 25 august.

Guvernul a aprobat obligaţia plăţii de către angajator a CAS şi CASS în cazul contractelor part-time.
Excepţie fac salariaţii elevi, studenţi, persoane cu dizabilităţi, pensionari şi cei care cumulează venituri de cel puţin nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.
La acest moment, din calculul guvernanţilor rezultă că sunt, în total, 500.000 de contracte de muncă part-time.
Noile reglementări urmează să intre în vigoare la 1 august şi să se aplice începând cu veniturile aferente lunii august 2017.

Un cod de conduită pentru miniștri a fost aprobat de guvern.
Acesta îi obligă pe miniştri să declare, prin orice mijloc, situaţiile de natură să genereze un conflict de interese sau de incompatibilitate.
De asemenea, membrilor executivului le este interzis să permită utilizarea numelui sau a imaginii proprii în acţiuni publicitare pentru promovarea unei activităţi comerciale.
O altă obligaţie este aceea de a prezenta, în cadrul dezbaterilor publice la care sunt invitaţi, poziţia oficială asumată de Guvernul României.
Sesizările în legătură cu încălcarea codului de conduită de către membrii guvernului se aduc la cunoştinţa premierului prin intermediul Secretariatului General.

Guvernul îngheață angajările la stat până la sfârșitul anului.
Acesta dorește o administraţie mai eficientă, dar şi economii la bugetul de stat.
Un grup interministerial va analiza toate rapoartele pe care le vor face ministerele, iar șefii instituţiilor trebuie să facă o analiză clară a personalului din subordine.
Ordonanţa adoptată de executiv nu îi va bloca să lucreze la stat pe cei care au dat deja concursuri şi care urmează să fie angajaţi.
Mai pot fi ocupate posturile vacante pentru care s-au publicat anunţuri în Monitorul Oficial.
În administraţia publică centrală lucrează aproximativ 500 de mii de persoane, din totalul de 1,3 milioane de bugetari.

Medicii cardiologi atrag atenția asupra incidenței crescute a mortalității de cauză cardiovasculară.
Ei susțin că este nevoie de un program național de prevenție, care să ajute la o mai bună informare a populației și la prezentarea din timp a pacientului la medic.
Statisticile arată că numărul deceselor cauzate de bolile de inimă este mult mai mare decât cel înregistrat din cauza cancerelor.
Principalii factori de risc sunt fumatul, sedentarismul, obiceiurile alimentare și diabetul zaharat.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii și-a propus ca până în anul 2025 decesele premature cauzate de bolile cardiovasculare să fie diminuate cu 25%.

Aproape trei sferturi din angajaţii români ar vrea să lucreze de acasă.
Un studiu arată că doar 28% din totalul participanților la cercetare sunt mulţumiţi de beneficiile oferite de firma la care lucrează.
Angajaţii şi-ar dori și alte facilităţi, cele mai râvnite fiind munca de acasă (70%), team building-uri (58%) sau plăţi pentru evenimente speciale din viaţa angajatului.
În acest moment, cel mai des întâlnite cinci beneficii oferite de către angajatori sunt abonamentele medicale la clinici private, programul flexibil de lucru, cursurile de dezvoltare personală, tichete valorice sau reduceri la parteneri agreaţi, facilităţi sportive şi de recreere.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept