Știri 20 iulie 2017

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfântul și Slăvitul Prooroc Ilie Tesviteanul.
Originar din cetatea Tesva, fiu al unui preot evreu, Sfântul Ilie este cunoscut în special datorită unei minuni legate de lipsa ploii.
La Horeb, Dumnezeu i se descoperă lui Ilie „într-o adiere de vânt lin”, precedată de manifestări ale puterii dumnezeieşti: vârtej nimicitor, cutremur şi foc.
Înainte de sfârşitul misiunii sale profetice, Sfântul Ilie l-a lăsat urmaş pe Elisei, apoi Ilie s-a înălţat la cer într-un „car cu cai de foc”.
În Noul Testament, Sfântul Ilie este prezent la Schimbarea la Faţă a Mântuitorului, pe muntele Tabor.
Sfântul Ilie va veni la sfârşitul veacurilor, va propovădui credinţa şi va fi ucis de către Antihrist, alături de Dreptul Enoh, un alt drept al Vechiului Testament care nu a cunoscut moartea, asemenea Sfântului Ilie.
Sf. Mare Prooroc Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor şi a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credinţă şi curaj demn de urmat.
Cu acest prilej, de la ora 8.30, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie, la biserica „Sf. Ilie” din Constanța, zona CET.

Astăzi este Ziua Aviaţiei Române.
Această zi este marcată, în fiecare an, de sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, patronul Forţelor Aeriene şi al aviaţiei din ţara noastră.
Misiunea Forţelor Aeriene constă în apărarea spaţiului aerian naţional, sprijinul autorităţilor locale pentru înlăturarea urmărilor calamităţilor naturale şi intervenţia în situaţii de urgenţă civilă, asigurând transportul de materiale, medicamente şi alimente, precum şi evacuarea răniţilor şi bolnavilor din zonele afectate.
Forțele Aeriene Române au desfășurat activităţi comune, exerciţii multinaţionale şi misiuni în teatrele de operaţii din Irak, Balcanii de Vest și Afganistan.

Telemeaua de pe piață conține clorură de calciu, folosită la deszăpezire.
Cel mai recent studiu realizat de Asociaţia Pro Consumatori scoate la iveală faptul că aproape jumătate din sortimentele de pe piaţă au calitatea a doua, iar unul din trei sortimente de brânză telemea conţine clorură de calciu.
Cea mai largă utilizare, în ultimii şi viitorii ani, a clorurii de calciu vizează prevenirea formării gheţii şi îndepărtarea acesteia de pe şosele.
Acumularea clorurii de calciu în organism, cunoscută sub numele de hipercalcemie, determină o serie de reacţii, printre care dureri de stomac, bufeuri, greaţă şi vărsături, lipsa apetitului, dureri osoase, aritmie, pietre la rinichi și comă.

Elevii vor începe școala pe 11 septembrie.
Ȋn acest an școlar, cursurile se vor încheia pe 22 iunie 2018, dupã 36 de sãptãmâni.
În perioada 28 octombrie – 5 noiembrie 2017, clasele din învățământul primar și grupele din învățământul preșcolar sunt în vacanță.
Vacanța de iarnă va începe pe 23 decembrie și se va încheia pe 7 ianuarie 2018.
Pentru liceenii care dau Bacalaureatul, anul se va termina pe 25 mai, iar elevii de clasa a VIII-a vor lua vacanțã pe 8 iunie.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa are aparatură nouă.
Este vorba despre şapte aparate de anestezie de înaltă performanţă, achiziţionate prin programul Băncii Mondiale, care au fost recepţionate de către unitatea sanitară.
Astfel, în momentul de faţă, trei echipamente standard pentru anestezie cu monitorizare completă au fost montate în blocurile operatorii ORL, Obstetrică Ginecologie şi Chirurgie Pediatrică. Alte două aparate cu funcţii extinse au ajuns pe secţia Neurochirurgie şi sunt deja utilizate în blocul operator şi celelalte două aparate cu monitorizare cardiovasculară avansată sunt destinate intervenţiilor din secţia Chirurgie Cardiovasculară.

Guvernul pregăteşte o altă măsură pentru mediul de afaceri.
TVA split este o nouă formă de colectare a taxei pe valoare adăugată, prin care contribuabilul nu va mai intra în posesia TVA-ului.
Taxa va fi direcţionată direct în contul statului.
Premierul susţine că astfel vor determina reducerea evaziunii fiscale, însă unii antreprenori critică dur această iniţiativă.
Aceștia susţin că măsura poate crea destabilizări în mediul de afaceri, mai ales în rândul celor care au făcut investiţii substanţiale pe premisa actualului sistem de TVA.
Potrivit raportului de activitate al Guvernului, noul model de colectare a TVA va intra în dezbatere de la 1 august, pentru a putea fi implementat la începutul lunii septembrie.

Guvernul va dezvolta o campanie accelerată de vaccinare în rândul copiilor cu vârste cuprinse între nouă luni şi nouă ani.
Decizia anunţată de ministrul sănătăţii Florian Bodog a fost luată în condiţiile în care în ţara noastră au fost semnalate peste 8.000 de îmbolnăviri de rujeolă.
Totodată, ministrul a cerut ca autorităţile locale să organizeze centre de vaccinare în comunităţile în care nu există medici de familie.
El a dat asigurări că sunt stocuri suficiente în teritoriu, existând posibilitatea suplimentării cu doze de vaccin acolo unde va fi nevoie.

Codul Rutier va fi modificat.
Un proiect de Ordonanță de Urgență prevede reguli mult mai drastice la cumpărarea mașinilor la mâna a doua.
Atunci când se schimbă proprietarul unei mașini, Codul Rutier va stabili că va exista o perioadă fixă în care noul proprietar să fie obligat să notifice autorităților tranzacția.
În caz contrar, înmatricularea automobilului va fi suspendată automat, iar cel care va circula cu acesta va risca o amendă de până la 2.900 de lei.
Proiectul mai prevede că circularea pe drumurile publice cu mașinile a căror înmatriculare a fost suspendată va fi interzisă și va putea fi sancționată cu amenzi drastice.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept