Știri 19 iulie 2017

Biserica Ortodoxă îl va cinsti mâine pe Sfântul și slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Vecerniei astăzi, de la ora 17.30, la mănăstirea „Sfântul Ilie”, din apropierea localității Histria, iar de la ora 20.00, va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfântul Ilie” din orașul Techirghiol.
Totodată va sfinți și racla care va adăposti câte un fragment din moaștele Sfinților Sava de la Buzău, Emilian de la Durostorum și Flavian al Cartaginei, primite în dar de la mănăstirea din Lesje, Episcopia Krusevac din cadrul Bisericii Ortodoxe Sârbe.
Mâine, de la ora 8.30, Ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie, la biserica „Sf. Ilie” din Constanța, zona CET.

Autorităţile locale anunţă noi beneficii pentru pensionarii constănţeni, începând de anul viitor.
Primarul Decebal Făgădău a declarat că la Programul Respect vor mai fi adăugate un voucher de sănătate şi unul cultural.
Anunţul a fost făcut în cadrul ceremoniei de premiere a vârstnicilor constănţeni, care a avut loc ieri, la Casa de Cultură.
Au fost premiaţi 223 de pensionari care au trecut de 80 ani dar şi 54 de cupluri, care au împlinit 50 de ani de căsătorie.

Numărul delfinilor morţi aduşi pe ţărm de valurile mării este în creştere pe litoral.
Anul acesta au fost înregistrate peste 60 de cazuri.
Voluntarii de Mediu care se ocupă de zona Mării Negre și în special de delfini, trag un nou semnal de alarmă asupra pericolelor la care sunt expuse cetaceele.
Plasele de pescuit reprezintă cel mai mare pericol pentru delfinii din Marea Neagră, spun activiștii de mediu.
Majoritatea cetaceelor găsite eșuate la țărm au pe corp răni provocate de prinderea în plasele de pescuit.

136 de profesori au luate note sub 5 la examenul de titularizare organizat la Constanța.
478 de cadre didactice au promovat examenul cu note peste 5.
Inspectoratul Școlar Județean Constanța a informat că cinci profesori au obținute note cuprinse între 1 și 2, în timp ce alți patru obținut nota 10.
Înainte de contestații procentul de promovare a fost de 77,85%.

Ministerul Sănătății ar putea avea 59 de comisii de specialitate.
Așa prevede un ordin al instituției aflat în dezbatere publică până pe 23 august.
Membrii comisiilor de specialitate beneficiază de o indemnizație lunară de 10% din indemnizația secretarului de stat, care se acordă, la cerere.
Potrivit proiectului, membru al acestor comisii poate fi orice profesionist în domeniul medical respectiv având activitate profesională, de cercetare medicală, didactică sau academică apreciată în sistemul de sănătate.
Membrii comisiilor vor fi numiți în urma unui proces de consultare a Ministerului Sănătății cu universități de profil, societăți profesionale și Colegiul Medicilor din România.

Autoritățile locale vor organiza centre de vaccinare în zonele în care nu sunt medici de familie.
Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a prezentat un pachet de măsuri pentru limitarea efectelor epidemiei de rujeolă, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne.
Florian Bodog a spus că raportările autorităților privind imunizarea copiilor se vor face la două săptămâni.
În cazul în care un părinte nu dorește să-și vaccineze copilul, ministrul a spus că acesta are dreptul să facă acest lucru, urmând să-și declare refuzul în scris la medicul de familie.

Contribuţiile sociale trec de anul viitor din sarcina angajatorului, în sarcina angajatului.
Măsura dorită de Guvern a creat nelinişte atât în mediul de afaceri, cât şi în rândul cetăţenilor care se tem fie că vor rămâne cu mai puţini bani, fie că vor avea de făcut mai multe drumuri la ghişeul de taxe şi impozite.
Specialiştii spun că schimbarea nu se va resimţi de fapt nici în buzunarul angajatului, nici în al patronului.
Contribuţia la pensii ar urma să fie de 25%, iar cea pentru sănătate de 10%.
În plus, programul de guvernare prevede ca acestea să rămână singurele contribuţii sociale datorate statului.

În Uruguay, canabisul în scop recreativ se vinde de astăzi în farmacii, sub controlul statului, ceea ce este o premieră mondială.
Canabisul va fi vândut la prețul de 1,30 dolari gramul fiecărei persoane înscrise în prealabil în registrul consumatorilor și care va putea cumpăra maxim 10 grame pe săptămână.
Potrivit datelor oficiale, aproximativ 5.000 de persoane s-au înscris din data de 2 mai în registrul consumatorilor.

Banca Europeană de Investiții acordă României un împrumut de un miliard de euro pentru proiecte prioritare de infrastructură în domeniul transporturilor.
Valoarea totală va fi de 6,8 miliarde de euro, iar proiectele vor fi implementate în țara noastră în perioada de programare 2014 – 2020.
Împrumutul este acordat pe o perioadă de până la 25 de ani.
Investițiile se bazează pe promovarea unui transport sustenabil și pe eliminarea blocajelor din infrastructurile cheie din rețea. De asemenea, se va pune accent și pe dezvoltarea unor sisteme de transport multimodal și pe reducerea impactului transporturilor asupra mediului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept