Știri 18 iulie 2017

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfântul Mucenic Emilian de la Durostorum.
Acesta a fost fiul lui Sabbatianus din oraşul Durostorum, Silistra de astăzi şi a primit cununa muceniciei în timpul împăratului Iulian Apostatul, în secolul 4.
A fost unul din sfinţii ieşiţi din rândurile strămoşilor noştri, unul din mucenicii care au pătimit pentru Mântuitorul Iisus Hristos pe pământ daco-roman.
În timpul prigoanei anticreştine, sfântul Emilian a distrus idolii din templul cetăţii Durostor, iar pentru aceasta, a fost supus la chinuri şi în cele din urmă aruncat în foc.
După stingerea focului, trupul i-a fost găsit nears şi a fost îngropat în locul numit Gedina.
O parte din sfintele moaşte se găsesc în Catedrala mitropolitană din Silistra, în Bulgaria.
Pe teritoriul ţării noastre, părticele din moaştele Sfântului Mucenic Emilian se găsesc la Galaţi, la Catedrala episcopală din Slobozia şi în Biserica “Naşterea Maicii Domnului” din Capitală.

Biserica Ortodoxă va cinsti mâine aflarea moaștelor Sfântului Cuvios Serafim de Sarov.
Cu acest prilej, astăzi, de la ora 23.30, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la schitul „Sf. Serafim de Sarov” din apropierea localității Ion Corvin.
Joi, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sfântul și slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul.
Cu acest prilej, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Vecerniei mâine, de la ora 17.30, la mănăstirea „Sfântul Ilie”, din apropierea localității Histria, iar de la ora 20.00, va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfântul Ilie” din orașul Techirghiol.
Totodată va sfinți și racla care va adăposti câte un fragment din moaștele Sfinților Sava de la Buzău, Emilian de la Durostorum și Flavian al Cartaginei, primite în dar de la mănăstirea din Lesje, Episcopia Krusevac din cadrul Bisericii Ortodoxe Sârbe.
Joi, de la ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie, la biserica „Sf. Ilie” din Constanța, zona CET.

ANM anunță vreme caldă și valori termice de până la 35 de grade, până pe 30 iulie.
Probabilitatea pentru apariția precipitațiilor, slabe cantitativ, va fi mai ridicată în ultimele zile din această lună.
În Dobrogea, vremea va intra într-un proces de încălzire, ce se va menține până spre finalul acestei săptămâni, când media temperaturilor maxime va ajunge la 31 — 32 de grade, iar a celor minime se va situa în jurul valorii de 20 de grade.
În intervalul 24 — 30 iulie, regimul termic nu va avea variații semnificative, vremea urmând să se mențină călduroasă, cu maxime de 30 — 31 de grade și minime de 20 de grade.
Ploi de scurtă durată vor mai fi posibile la începutul intervalului și după data de 28 iulie.

Preşedintele României, Klaus Iohannis a promulgat legea prin care sunt scutiţi de impozitul pe profit, în primii zece ani de activitate, cei care desfăşoară exclusiv activitate de inovare, cercetare-dezvoltare.
Prin aceeaşi lege, IT-iştii vor fi scutiţi de impozitul pe venit.
Actul normativ mai prevede şi o cotă de impozitare de 1% pe veniturile microîntreprinderilor cu unul sau mai mulţi angajaţi.
De asemenea, dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 500.000 de euro, aceasta datorează impozit pe profit.
Un alt articol se referă şi la scutirea de la plata impozitului pe venit a lucrătorilor sezonieri.

Peste 19.000 de planuri de afaceri au fost înregistrate în programul Start-Up Nation.
Cele mai multe aplicaţii au fost depuse în Bucureşti, Cluj şi Ilfov, de către tineri sub 35 de ani.
Ministrul pentru mediul de afaceri, Ilan Laufer, a anunţat ieri că acordurile de finanţare pentru afacerile aprobate vor fi semnate în cel mult două săptămâni şi că o nouă sesiune a programului va fi anul viitor.
În acest moment, ajutorul financiar nerambursabil solicitat este de 3,7 miliarde de lei.

Constanța va fi primul oraș din Europa care va avea o plajă special concepută pentru persoanele cu dizabilităţi.
Aceasta va include, între altele, rampe de acces, o grădină senzorială de relaxare și scaune mobile plutitoare.
Sectorul de plajă, aflat în zona Faleză Nord din Constanța, va fi deschis începând cu sezonul estival 2018.
În parcul terapeutic vor fi și o scenă pentru evenimente, un atelier de olărit și un cort de prim ajutor.
Accesul copiilor cu nevoi speciale, persoanelor cu dizabilități și familiilor acestora la toate aceste facilități va fi gratuit.
Proiectul este inițiat de psihologul Adrian Gemănaru, specializat în terapii de recuperare a copiilor cu autism, dar și cu alte dizabilități.

Statul vrea să acorde fonduri europene de până la 40.000 de euro unor tineri care nu sunt încadrați în vreo formă de învățământ și nici nu lucrează, bani cu care să-și deschidă mici afaceri.
Sunt vizați tinerii între 16 și 24 de ani, iar cei care au urmat școala profesioală sau liceul tehnologic, chiar și fără bacalaureat, ar urma să fie avantajați.
Informațiile despre stimularea tinerilor în deschiderea unor afaceri apar în două propuneri de ghiduri ale solicitantului pentru Programul Operațional Capital Uman.
Acestea au fost lansate în dezbatere de autoritatea de management din subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.

4 restaurante au fost închise și au fost aplicate amenzi de peste 160.000 de lei pe litoral.
Medicii veterinari din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa au desfăşurat activităţi de control în unităţi de producere, procesare, depozitare şi comercializare a produselor alimentare din Năvodari, Mamaia, Eforie, Costineşti şi Mangalia.
De asemenea, inspectorii sanitari veterinari s-au deplasat la mai multe unităţi din Constanţa, unde în urma verificărilor efectuate şi a deficienţelor constatate, au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 9.000 de lei şi au retras de la comercializare 678 de kg de produse alimentare nedestinate consumului uman.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept