Știri 13 iulie 2017

Liceele afişează astăzi listele cu elevii admişi în urma repartizării computerizate.
Până luni, noii liceeni trebuie să îşi depună dosarele de înscriere la secretariatele unităţilor de învăţământ.
Locurile rămase libere la fiecare liceu vor fi afişate pe data de 24 iulie, iar acestea vor fi ocupate în a doua etapă de repartizare computerizată care va avea loc pe 8 septembrie. După prima repartizare, în top 10 licee cu cele mai mari medii de admitere sunt 7 licee din Bucureşti, unul din Constanţa, unul din Cluj-Napoca şi unul din Galaţi.

Plajele sălbatice vor putea fi folosite de turişti în mod legal, însă vor funcţiona după reguli bine definite.
Așa spune guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei ,,Delta Dunării”, Mălin Muşetescu.
Decizia a fost luată în urma întâlnirilor avute cu primarii localităţilor în care se află acestea.
Specificul zonelor Gura Portiţei şi Sulina este diferit, mai spune guvernatorul Deltei, dar ar putea exista salvamari pe aceste plaje anul acesta.

Românii au cumpărat sejururi în valoare de 3,8 milioane euro cu voucherele de vacanţă, în primele patru luni ale anului.
Oficialii ANAT spun că este mai mult de o treime din suma înregistrată tot anul trecut, de 10 milioane de euro.
Ei susţin însă, că suma este departe de potenţialul pieţei, din cauza faptului că voucherele se acordă frecvent numai în sistemul privat.
Statisticile ANAT arată că până la finalul lunii iunie vânzările de vacanţe pe litoral prin agenţiile de turism sunt mai mari cu 12% faţă de anul trecut.
În clasamentul staţiunilor preferate pe litoral, conduce în continuare Mamaia, urmată de Venus, Eforie Nord şi Eforie Sud.

Programul Start Up Nation se prelungeşte.
Termenul limită pentru înscrierea în acest program a fost prelungit până pe 28 iulie, a anunţat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer.
Termenul iniţial până când se puteau face înscrieri în program era 14 iunie.
Ministrul susţine că potenţialii beneficiari ai Start-up Nation au semnalat, încă de săptămâna trecută, o serie de deficienţe de natură tehnică privind procedurile de înfiinţare a firmelor şi obţinerea documentelor necesare, încercând totodată să găsească cât mai rapid soluţii.
Pentru a beneficia de acest program prima condiţie este înfiinţarea unei societăţi comerciale după data de 1 ianuarie 2017.
A doua condiţie este crearea a cel puţin un loc de muncă pe care antreprenorul să îl menţină pentru o perioadă de doi ani.

Persoanele care au condamnări penale ar putea face parte din guvern.
Ministerul Dezvoltării, condus de Sevil Shhaideh, a lansat în dezbatere Codul Administrativ ce urmează să reglementeze tot ce ţine de administraţia publică centrală şi locală.
Potrivit documentului, vor putea fi membri ai guvernului cei care îndeplinesc simultan mai multe condiţii: sunt cetăţeni români cu domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale și nu au avut condamnări penale, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea.

Noua Lege RCA a intrat de ieri, în vigoare.
Potrivit prevederilor, asiguratorii vor fi obligaţi să-şi despăgubească mai repede clienţii şi să-i anunţe din timp dacă le expiră poliţele.
În plus, şoferii vor putea alege perioada pentru care-şi vor asigura maşina: o lună, şase luni sau un an.
Utilizarea de piese contrafăcute în efectuarea reparaţiilor auto devine infracţiune şi se sancţionează cu închisoarea.
Conducătorii auto pot să suspende contractul de asigurare, dar legea îi obligă să predea plăcuţele de înmatriculare.

Armata română scoate la concurs aproximativ 2.200 de posturi pentru gradaţi şi soldaţi rezervişti voluntari.
După semnarea contractului, rezerviştii voluntari îşi vor desfăşura activităţile militare în unităţile în care au fost repartizaţi, respectiv 15 zile anual, în condiţiile şi la standardele prevăzute pentru personalul militar în activitate.
Prin recrutarea rezerviştilor, Ministerul Apărării vrea să asigure resursa umană de care unităţile militare pot dispune în situaţii de criză sau de război.

Crenvurştii pentru copii conțin piele de pui, sare şi aditivi.
Un studiu realizat recent de Asociaţia Pro Consumatori a evidențiat faptul că mai mult de trei sferturi din sortimentele de crenvurşti de pe piaţă conţin nitrit de sodiu, prea puţină carne şi prea multă sare.
De asemenea, în crenvurştii pentru copii se mai găsesc, conform etichetei, slănină, amidon, maltodextrină, dextroză, difosfat, polisorbat și carmin.
Recomandarea generală a medicilor pediatri este să evităm să îi hrănim pe copii cu crenvurşti.
Statisticile arată că 1 din 25 de copii din România are colesterolul ridicat, faţă de media europeană, unde numai 1 din 200 de copii are valoarea colesterolului ridicată.
Totodată, în România, unul din doi copii are probleme cu greutatea, fiind supraponderal sau obez.

Guvernul a pregătit pentru angajatori introducerea obligaţiei de a plăti contribuţii CAS şi CASS la nivelul salariului minim, pentru salariaţii cu timp parţial de muncă.
Vor fi exceptaţi angajaţii care au în paralel un contract de muncă cu normă întreagă, studenţii şi pensionarii.
La acest moment, din calculul guvernanţilor rezultă că sunt, în total, 500.000 de contracte de muncă part-time.
Obligaţia de plată la acest nivel a contribuţiei la pensie şi sănătate pentru contracte part-time este prevăzută, în noul program de guvernare, să fie introdusă din luna august a acestui an.
Iniţial, termenul avansat, prin programul de convergenţă trimis în primăvară la Comisia Europeană, era luna iunie.

Taxele locale pot fi achitate și în rate.
Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța oferă posibilitatea ca taxele și impozitele să fie plătite în trei rate egale, fără dobândă, până la data de 31 decembrie 2017, prin unele carduri bancare.
Plata se poate face la orice ghișeu al instituției, prin prezentarea cărții de identitate sau a înștiințării de plată.
Comisionul tranzacției este de 0%.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept