Știri 12 iulie 2017

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi Sfânta Icoană Prodromiţa de la Muntele Athos.
Aceasta se află în Schitul românesc Prodromu de la Muntele Athos, iar o reproducere a acesteia se află la paraclisul de pe şantierul Catedralei Mântuirii Neamului.
Primul stareţ al Schitului Prodromu, ieroschimonahul Nifon, a vrut să pună în biserica schitului o icoană a Maicii Domnului care să fie ocrotitoare obştii.
Astfel, în anul 1863, a găsit la Iaşi un pictor bătrân Iordache Nicolau, căruia i-a cerut să o zugrăvească în post şi rugăciune continuă.
Pictorul a lăsat la urmă chipurile Maicii Domnului şi al Pruncului Iisus, însă, printr-o minune divină, dimineaţa le-a găsit deja zugrăvite.
Mulţi credincioşi din Moldova s-au închinat icoanei, apoi părinţii atoniţi au dus-o în Schitul Prodromu.
De atunci, icoana Prodromiţa este cunoscută ca făcătoare de minuni.

Biserica Ortodoxă cinstește astăzi și pe Sf. Cuvios Paisie Aghioritul.
S-a născut în Farasa, localitate din Asia Mică, la 200 km de Cezareea Capadociei, în ziua de 25 iulie 1924, în familia unor oameni evlavioși.
În localitatea natală, pe 7 august 1924, a fost botezat de către Sfântul Arsenie Capadocianul, care i-a oferit la botez propriul său nume.
În 1945 s-a înrolat în armată, iar în anul 1950, merge în Muntele Athos, însă, la rugămintea tatălui său, revine acasă.
În a doua sa călătorie la Muntele Athos, va lua hotărârea de a rămâne definitiv aici.
În 1958 pleacă din Muntele Athos la Mănăstirea Nașterii Maicii Domnului, la Stomio – Konița, unde rămâne timp de 4 ani, apoi pleacă în Muntele Sinai.
În anul 1964, revine în Muntele Athos și se stabileşte la Schitul Ivironului, în chilia Sfinților Arhangheli, unde l-a avut ca duhovnic pe Sfântul stareț Tihon, care i-a dat schima mare în 1966.
L-a slujit în ultimele zile ale sale și, ascultându-i dorința, i-a urmat peste puțin timp la Chilia `Sfânta Cruce~, unde a rămas până în 1979, când s-a înscris ca monah, aparținând de Mănăstirea Kutlumuș.
Din anul 1988, starea de sănătate a Cuviosului Paisie s-a agravat și a părăsit pentru ultima oară Muntele Athos pe 10 noiembrie 1993.
S-a mutat la Domnul, pe 12 iulie 1994, iar potrivit dorinţei sale, a fost înmormântat la Mănăstirea Sfântului Ioan Teologul de la Suroti.

ANM a emis o informare meteorologică de instabilitate atmosferică accentuată și disconfort termic pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până mâine la ora 23.
Vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină, iar cantitățile de apă vor depăşi local 20 l/mp și izolat 35…45 l/mp.
Astfel de manifestări se vor semnala îndeosebi în nordul, estul și centrul țării, precum și în zona montană, iar la noapte mai ales în regiunile vestice.
Mâine, instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în nordul, centrul și estul teritoriului.
Astăzi după-amiază, local în Muntenia, Oltenia și Dobrogea disconfortul termic va fi ridicat – indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități, iar maximele vor fi cuprinse între 33 și 35 de grade, izolat mai ridicate în Lunca Dunării.

Bursele studenţeşti se vor acorda şi pe timpul verii.
Anunțul a fost făcut de ministrul educaţiei, Liviu Pop.
În acest sens, universităţilor li s-a solicitat, pe 6 iulie, să opereze modificările ce se impun în metodologiile proprii.
Ministrul educaţiei a menţionat și că, pentru luna iulie 2017, sumele alocate de minister instituţiilor de învăţământ superior de stat pentru burse vor fi similare cu cele din luna iunie, urmând ca pentru luna august cuantumul să fie acelaşi.

Consumul de pâine albă poate afecta sănătatea.
Prin procese tot mai perfecţionate de măcinare şi cernere se îndepărtează complet tărâţele care conțin proteine, aminoacizi esenţiali, vitamine, enzime, antioxidanţi, minerale şi fibre alimentare.
Din făina albă sunt îndepărtaţi 17 compuşi, cei mai hrănitori din bobul de grâu, care sunt utilizaţi la furajarea animalelor.
Prin eliminarea acestor substanţe bioactive şi a fibrelor, pâinea albă devine un „aliment gol”.
Implicaţiile consumului permanent de pâine albă constau în declanşarea unor afecţiuni maladive destul de grave: diabetul zaharat de tip 2, balonări, senzaţie de oboseală, uneori chiar schizofrenie şi ataxie cerebeloasă.
La consumatorii de cantităţi mari de pâine are loc transformarea glucozei în grăsimi, mărind pericolul obezităţii.

Bacteriile multirezistente au devenit o amenințare la adresa omenirii din cauza consumului excesiv de antibiotice.
Românii sunt unii dintre cei care se tratează cu antibiotic fără avizul medicului.
Din ce în ce mai des, animalele sunt tratate cu antibiotice ce ajung tot în organismul uman.
Parlamentul European vrea să implementeze cât mai repede un plan de măsuri la nivelul întregii Uniuni.
Vor exista investiții pentru descoperirea de noi tratamente, iar statele membre vor primi finanțare, ca să lanseze campanii de prevenție.
Cine va avea cele mai bune rezultate, va primi un milion de euro drept recompensă.

Apa mării este permanent monitorizată de autorităţi, de la Năvodari până la Vama Veche.
50 de puncte de recoltare a apei există pe litoral, inclusiv la Vadu şi Corbu, în zone considerate sălbatice.
Şi apa de îmbăiere din piscine este verificată de către inspectorii DSP, iar până acum rezultatele au fost bune.
Autorităţile le recomandă turiştilor să evite îmbăierea în locurile neamenajate din lacurile şi canalele din Deltă.

Accesul la fondurile europene va fi simplificat.
Comisia Europeană vrea să profite de ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar pentru a revitaliza economia blocului comunitar.
Comisarul pentru Politica Regională, Corina Crețu a anunțat că anul viitor, bugetul va fi mult mai flexibil.
În paralel cu simplificarea regulilor, oficialii europeni au și dificila sarcină să se asigure că mai puține constrângeri nu vor da naștere la abuzuri, astfel că instituțiile de control vor trebui întărite.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept