Știri 11 iulie 2017

Biserica Ortodoxă va cinsti mâine Sfânta Icoană Prodromiţa de la Muntele Athos.
Cu acest prilej, Mănăstirea Prodromița din localitatea Hârșova își va sărbători hramul.
Astfel, astăzi de la ora 17 va avea loc slujba Privegherii, urmată de Taina Sfântului Maslu iar la miezul nopții, de slujba Sfintei Liturghii.
Mâine, de la ora 7.00, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie, apoi va rosti un cuvânt de învățătură.

Astăzi este Ziua Mondială a Populaţiei.
Această zi a fost instituită ca urmare a atingerii cifrei de cinci miliarde a populaţiei globale la 11 iulie 1987.
Conform Diviziei de Populaţie ONU, la 1 ianuarie 2014, populaţia lumii a fost de 7,2 miliarde locuitori, iar pentru anul 2060 se prognozează că populaţia va fi de aproape 10 miliarde locuitori.

Scriitorul Augustin Buzura a trecut la cele veşnice.
S-a născut pe 22 septembrie 1938, în comuna Berința din județul Maramureș.
A fost redactor-șef al revistei „Tribuna” din Cluj, la care a debutat în 1960.
A abandonat medicina în favoarea literaturii, debutând editorial cu volumul de povestiri ”Capul Bunei Speranțe”, în anul 1963.
După încă o culegere de povestiri și nuvele se dedică în exclusivitate romanului, dobândind o rapidă și largă cunoaștere din partea criticii și a publicului.
Augustin Buzura a tradus din literatura germană, maghiară, franceză, spaniolă, poloneză, rusă, chineză și slovenă.
A publicat articole, eseuri, interviuri, note în reviste de literatură și cultură din țară și străinătate, dar a scris și scenarii de film.
Era membru titular al Academiei Române din martie 1992.

Gradul de promovare al examenului de Bacalaureat a crescut în județele Constanța și Tulcea.
După afișarea rezultatelor, s-a constatat că în judeţul Constanţa, gradul de promovare a crescut cu 3%, ajungând la 65,26%.
De asemenea, numărul mediilor de 10 a crescut la 5, cu una în plus faţă de rezultatele provizorii.
În continuare, rămân două unităţi şcolare cu grad zero de promovare iar la extrema cealaltă, sunt 9 licee şi colegii, unde peste 90% dintre candidaţi au promovat examenul.

Legea privind organizarea şi funcţionarea învăţământului dual în România a fost retrimisă în parlament, de preşedintele Klaus Iohannis, spre reexaminare.
Şeful statului atrage atenţia că, în forma actuală, acest act normativ ar genera efecte negative asupra calităţii procesului educaţional.
Klaus Iohannis precizează că este neclar care este autoritatea ce va stabili criteriile de selecţie sau evaluare a operatorilor economici care să participe la organizarea şi desfăşurarea acestei forme de învăţământ.
Învăţământul dual este o formă de educaţie care oferă absolvenţilor de clasa a 10-a posibilitatea de a intra pe piaţa muncii şi, în acelaşi timp, de a-şi continua pregătirea profesională.
Învăţământul dual se organizează numai la cererea agenţilor economici.

România va avea o reţea naţională de 40 de staţii de încărcare a vehiculelor electrice până în anul 2020.
Investiţia este susţinută cu finanţare nerambursabilă din fonduri europene.
Staţiile de încărcare rapidă vor fi amplasate în benzinăriile MOL şi vor urmări acoperirea unor puncte importante de pe traseul a trei rute de transport rutier: Arad-Bucureşti-Constanţa, Sebeş-Târgu Mureş-Iaşi şi Suceava-Bucureşti-Giurgiu.

Românii petrec foarte mult timp în faţa televizorului, în medie 5 ore zilnic, mult peste media la nivel mondial.
În ceea ce priveşte conţinutul programelor televizate, studiul evidenţiază creşterea preferinţelor românilor pentru filme documentare şi scăderea interesului pentru televiziunile de ştiri.
17% din respondenţi au peste patru televizoare în casă, aproape 30% au trei televizoare, 36% susțin că au două, în timp ce 19% declară că au un singur televizor.
În ceea ce priveşte timpul petrecut de români în faţa micului ecran, aproape jumătate din cei intervievaţi petrec zilnic două- trei ore în faţa televizorului, aproape unul din cinci petrece între patru şi şase ore pe zi, iar unul din zece afirmă că stă la televizor peste opt ore pe zi, după cum relevă același studiu.

Candidaţii care nu au reuşit să promoveze examenul de Bacalaureat la sesiunile anterioare se pot înscrie, începând de astăzi, pentru sesiunea din august.
Termenul limită este 14 iulie.
Pentru prima dată, examenul va începe cu probele scrise.
În 21 august, va avea loc proba la Limba şi literatura română, iar pe 22 august, cea la Limba şi literatura maternă.
Pe 23 august, este programată proba obligatorie a profilului. Testarea scrisă se va încheia pe 24 august, cu proba la alegere a profilului şi specializării.
Din 25 august, vor debuta probele orale ale examenului.

Prețul benzinei și motorinei ar putea crește și mai mult în perioada următoare.
Motivul îl constituie cererea tot mai mare de petrol la nivel mondial, dar și scăderea ofertei.
Accelerarea cererii de petrol la nivel mondial și reducerea ofertei din partea Organizației țărilor exportatoare de petrol ar putea împinge prețurile la țiței până la 60 de dolari pe baril înainte de sfârșitul anului, potrivit unui raport.
Analiza indică faptul că în ultimele săptămâni prețul barilului de petrol a scăzut până la 44 de dolari.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept