Știri 8 Iulie 2017

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfinţii Mucenici Epictet preotul şi Astion monahul.
Sfântul Epictet era preot, originar din părţile Răsăritului şi ducea o viaţă curată. El a fost răsplătit de Dumnezeu cu darul facerii de minuni.
Astion era un nepot al senatorului roman Iulian, s-a convertit la creştinism şi a devenit călugăr datorită propovăduirii preotului Epictet.
Sfinţii Epictet şi Astion au pătimit în apropierea satului Dunavăţul de Jos de astăzi, în cetatea Halmyris, în data de 8 iulie, anul 290 ca urmare a persecuţiei dezlănţuite de împăratul roman Diocleţian.
Astfel, ei sunt cei mai vechi martiri de pe teritoriul României, despre care avem informaţii amănunţite.
Cu acest prilej, mâine, de la ora 8, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfinții Epictet și Astion” de la Capidava, din județul Constanța, așezământ monahal ce își cinstește ocrotitorii.

Autoritățile locale fac un apel la turiști și constănțeni ca la acest sfârșit de săptămână să limiteze pe cât posibil deplasarea cu autoturismul în zona peninsulară a Constanței.
Mai multe străzi din sudul şi estul municipiului Constanţa vor fi blocate pe perioada festivalului Neversea.
Nu se va circula cu maşina în zona peninsulară, pe strada Mircea şi pe o parte din bd. Tomis.
Peste 600 de jandarmi vor fi mobilizaţi exclusiv pentru asigurarea securităţii şi menţinerii ordinii publice în perioada şi în zona festivalului.
Totodată, 70 de paramedici, medici, asistenţi şi scafandri vor fi mobilizaţi pentru acest eveniment, anunță Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea.

RATC Constanța vine cu schimbări de program în perioada Festivalului NeverSea.
Liniile care vor fi prelungite sunt cele ale autobuzelor 42, 44, 48, 51 și 101C.
Pentru a economisi timp, pasagerii sunt sfătuiți să cumpere bilete și abonamente de o zi prin SMS.
Polițiștii amintesc șoferilor ca se impun restricții de circulație în zona peninsulară a Constanței, în următoarele zone:  la intersecția Străzii Traian cu Valea Portului, la Poarta 1, în sensul giratoriu Traian cu Termele Romane, strada Traian cu Blvd. Tomis, strada Negru Vodă cu Ecaterina Varga și Mircea cel Bătrân, dar și intersecțiile străzii Mircea cel Bătrân cu străzile Smârdan, Decebal și Eroilor.
Traficul este restricționat și pe strada Bucovina cu Strada Eroilor, dar și pe străzile Yokohoma, Salonic și Belvedere.

În timp ce patru liceeni constănțeni au obținut media generală 10 la bacalaureat, la șase licee din județul Constanța s-a înregistrat promovabilitate 0.
În urma centralizării notelor obținute de absolvenții de liceu, gradul de promovare, înainte de contestații, înregistrat la nivelul judeţului Constanţa este de 62,07%.
Patru absolvenți de liceu au obținut media 10, doi de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân și doi de la Liceul Teoretic „Ovidius”, ambele din municipiul Constanța.
Contestațiile vor fi rezolvate zilele acestea, iar rezultatele finale vor fi publicate luni, 10 iulie.

60 de inspectori sanitar veterinari vor acționa vara aceasta pe litoral în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2017.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a lansat la începutul acestei săptămâni Comandamentul.
Până pe 3 septembrie, echipe de inspectori vor verifica modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind producerea, prelucrarea, depozitarea, transportul şi comercializarea produselor alimentare.
Activitatea Comandamentului va fi derulată de 60 de inspectori, atât din Constanța cât și din alte județe.
Reprezentanții ANSVSA vor acţiona în şapte zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia – Vama Veche.

Accesul autoturismelor pe digul de larg al portului Constanța a fost interzis.
În urma inspecțiilor efectuate pe digul de larg al portului Constanța, conducerea Companiei Naționale „Administrația Porturilor Maritime“ a dispus interzicerea accesului cu autoturisme pe digul de larg, începând de la Farul alb.
În schimb, pe digul de larg este permis accesul pietonal și cu bicicleta.
Digul este o construcție hidrotehnică ce are ca scop protejarea bazinului portuar și sporirea siguranței navelor, a explicat conducerea CN APMC.

La Eforie sunt fonduri insuficiente pentru salvamari.
După amiaza, după ora 17, pe plaja din Eforie nu mai sunt salvamari care să îi supravegheze pe cei care se aventurează în apa mării.
Din cauza fondurilor insuficiente, programul salvamarilor este doar între orele 9 şi 17, explică autoritățile locale din Eforie.
Autoritățile susțin că au solicitat suplimentare de fonduri de la Guvernul României, dar deocamdată nu au primit niciun răspuns favorabil.
De la începutul acestui sezon estival, cele mai multe cazuri de înec s-au înregistrat la Eforie.

După Georgia, monarhia este luată în discuție și în Rusia.
Modelul monarhic de organizare politică are mulți susținători printre credincioși ortodocși, iar Biserica Ortodoxă Rusă ar putea lua parte la discuția restaurării monarhiei în țară, în cazul în care va începe o astfel de dezbatere.
Acest lucru a fost declarat weekendul trecut de președintele Departamentului pentru Afaceri Externe al Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk.
Mitropolitul Ilarion a amintit, mai întâi, că Biserica Ortodoxă Rusă este „neutra“ în ceea ce privește puterea politică, atât timp cât aceasta nu contravine moralei creștine.
Cu toate acestea, Mitropolitul vede un interes scăzut în ce priveste monarhia constituțională, aceasta din urmă având doar rol „decorativ“, în propriile sale opinii.

Țara noastră se situează pe ultimele locuri la absorbția de fonduri europene.
România a atras, până la finalul anului trecut, aproximativ 17 miliarde euro, din cele 18,8 miliarde euro alocate în exercițiul 2007-2013, înregistrând astfel cea mai scăzută rată de absorbție, de 90,4%, cu circa 5 puncte procentuale sub nivelul consemnat de alte state precum Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia și Ungaria, se arată într-un raport publicat de Banca Națională a României.
‘Aproximativ două treimi din aceste sume au fost relativ uniform repartizate pentru finanțarea unor proiecte vizând trei domenii majore: dezvoltarea infrastructurii de transport, protecția mediului, precum și dezvoltarea infrastructurii educaționale, a celei pentru formare profesională continuă și dezvoltarea microîntreprinderilor.

O aplicație care “antrenează creierul” a fost creată de experți pentru a îmbunătăți memoria persoanelor aflate în declin cognitiv.
Aplicația creată sub forma unui joc de antrenare a creierului cu ajutorul computerului, dezvoltată de un grup de specialiști britanici în neurologie, a evidențiat o ameliorare a memoriei pacienților diagnosticați cu faze incipiente de demență și ar putea să ajute astfel de persoane să evite anumite simptome ale declinului cognitiv, informează Reuters.
Cercetătorii au dezvoltat această aplicație sub forma unui “joc-concurs”, iar efectele sale au fost testate într-un studiu în privința funcțiilor cognitive și a motivației.
Creatorii aplicației au descoperit că pacienții care au jucat acel joc timp de o lună au prezentat o ameliorare cu 40% a scorurilor obținute la testele de memorie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept