Știri 6 Iulie 2017

Biserica Ortodoxă Română îi cinstește sâmbătă pe sfinții mucenici dobrogeni, Epictet și Astion, de la Halmyris.
Sfinții Epictet şi Astion, cei mai vechi mucenici de pe teritoriul României, au pătimit aproape de actualul sat Dunavăţul de Jos, în cetatea Halmyris din Tulcea.
Potrivit actului martiric, păstrat astăzi doar într-o copie din secolul XV, ei au pătimit în anul 290, ca urmare a persecuţiei dezlănţuite de împăratul Diocleţian.
Originar din părţile Răsăritului, Sfântul Epictet era preot și ducea o viaţă curată.
Astion era un tânăr, nepot al senatorului roman Iulian.
Era păgân, dar, întâlnindu-se cu preotul Epictet și ascultându-i cuvintele pline de înţelepciune, se converteşte la creştinism.
Apoi, împreună, se îmbarcă şi pleacă spre Halmyris.
Sosind în cetate, comandantul Latronianus a aflat că există doi străini care i-au întors pe mulţi de la cinstirea zeilor.
Auzind aceasta a poruncit ca cei doi să fie supuși chinurilor.
Pe 8 iulie 290 i s-a tăiat capul întâi lui Astion, apoi preotului Epictet.
Sfintele moaște au fost descoperite după 1.700 ani, pe 15 august 2001.
După descoperirea sfintelor moaște în cripta situată sub altarul bazilicii de la Halmyris, IPS Teodosie a sprijinit realizarea expertizei antropologice pentru identificarea sfintelor moaște, apoi, printr-o slujbă solemnă  le-a redat cultului, fiind așezate spre cinstire în Catedrala arhiepiscopală din Constanţa, apoi o parte din sfintele moaște au fost dăruite mănăstirii Halmyris, din apropierea fostei cetăți. 
Cu prilejul sărbătoririi sfinților mucenici dobrogeni, Epictet și Astion, de la Halmyris, Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia, mâine, de la ora 18, slujba Vecerniei la biserica „Sfinții Epictet și Astion” din Constanța, de pe Aleea Veteranilor, nr. 11, în zona km. 5.
Sâmbătă, înaltul ierarh va răspunde invitației Prea Sfințitului Visarion, Episcopul Tulcii, și va fi prezent, de la ora 9, la Sfânta Liturghie oficiată la mănăstirea Halmyris din județul Tulcea.
Totodată, duminică, de la ora 8, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfinții Epictet și Astion” de la Capidava, din județul Constanța, așezământ monahal ce își cinstește ocrotitorii.

60 de inspectori sanitar veterinari vor acționa vara aceasta pe litoral în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2017.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a lansat la începutul acestei săptămâni Comandamentul.
Până pe 3 septembrie, echipe de inspectori vor verifica modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind producerea, prelucrarea, depozitarea, transportul şi comercializarea produselor alimentare.
Activitatea Comandamentului va fi derulată de 60 de inspectori, atât din Constanța cât și din alte județe.
Reprezentanții ANSVSA vor acţiona în şapte zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia – Vama Veche.

Accesul autoturismelor pe digul de larg al portului Constanța a fost interzis.
În urma inspecțiilor efectuate pe digul de larg al portului Constanța, conducerea Companiei Naționale „Administrația Porturilor Maritime“ a dispus interzicerea accesului cu autoturisme pe digul de larg, începând de la Farul alb.
În schimb, pe digul de larg este permis accesul pietonal și cu bicicleta.
Digul este o construcție hidrotehnică ce are ca scop protejarea bazinului portuar și sporirea siguranței navelor, a explicat conducerea CN APMC.

Autoritățile române au transmis o atenționare de călătorie pentru Italia, unde astăzi are loc o grevă națională la nivelul transportului local.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Italia că azi sindicatele au anunțat o grevă care afectează transportul public local din principalele orașe ale Italiei.
Transportul public local din Roma a fost asigurat în cursul dimineții, și va fi disponibil și după-amiază, între orele 17 și 20, informează Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat.

RATC Constanța vine cu schimbări de program în perioada Festivalului NeverSea.
Liniile care vor fi prelungite sunt cele ale autobuzelor 42, 44, 48, 51 și 101C.
Pentru a economisi timp, pasagerii sunt sfătuiți să cumpere bilete și abonamente de o zi prin SMS.
Polițiștii amintesc șoferilor ca se impun restricții de circulație în zona peninsulară a Constanței, în următoarele zone:  la intersecția Străzii Traian cu Valea Portului, la Poarta 1, în sensul giratoriu Traian cu Termele Romane, strada Traian cu Blvd. Tomis, strada Negru Vodă cu Ecaterina Varga și Mircea cel Bătrân, dar și intersecțiile străzii Mircea cel Bătrân cu străzile Smârdan, Decebal și Eroilor.
Traficul este restricționat și pe strada Bucovina cu Strada Eroilor, dar și pe străzile Yokohoma, Salonic și Belvedere.

În timp ce patru liceeni constănțeni au obținut media generală 10 la bacalaureat, la șase licee din județul Constanța s-a înregistrat promovabilitate 0.
În urma centralizării notelor obținute de absolvenții de liceu, gradul de promovare, înainte de contestații, înregistrat la nivelul judeţului Constanţa este de 62,07%.
Patru absolvenți de liceu au obținut media 10, doi de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân și doi de la Liceul Teoretic „Ovidius”, ambele din municipiul Constanța.
Contestațiile vor fi rezolvate zilele acestea, iar rezultatele finale vor fi publicate luni, 10 iulie.
Absolvenții de liceu care promovează Bacalaureatul se pot înscrie peste câteva zile la facultate.
În judeţul Constanţa, elevii au la dispoziţie mii de locuri, atât la universităţile de stat, cât şi la cele particulare.
La Universitatea de stat „Ovidius”, pe 10 iulie începe înscrierea candidaţilor, urmată de susţinerea probelor de concurs şi înmatriculare pentru toate domeniile de licenţă şi toate formele de învăţământ.
Ziua de 5 august este data limită de finalizare a înmatriculărilor pentru prima sesiune, în funcţie de calendarul fiecărei facultăţi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept