Știri 5 Iulie 2017

Biserica Ortodoxă Română cinstește astăzi pe Sf. Cuv. Atanasie Atonitul și pe Sf. Cuv. Lampadie.
Cuviosul Atanasie Atonitul – Era originar din Trapezunt, de pe țărmul sud-vestic al Mării Negre.
Tatăl său era de neam din Antiohia Siriei, iar mama din Colhida, Grecia.
Deși, părinții Cuviosului Atanasie doreau ca el să ajungă un soldat viteaz, nu au avut parte nici măcar de creșterea lui deoarece au murit de timpuriu.
El a fost crescut de către o călugăriță, care era rudă mai îndepărtată.
Într-o zi a venit în Trapezunt un slujitor împărătesc, care văzându-l pe Atanasie și calitățile sale sufletești, l-a luat la Constantinopol și l-a încredințat unui învățător vestit pentru a-l învăța filosofia.
Mai târziu a părăsit Constantinopolul împreună cu starețul mănăstirii Chiminan din Asia Mică, Cuviosul Mihail Malein,. Acesta l-a tuns în monahism, dându-i numele de Atanasie.
După patru ani s-a retras la muntele Athos. Împăratul Nichifor și fratele său Leon patricianul au ascultat rugămintea Cuviosului Atanasie și au zidit în Athos Mănăstirea Maicii Domnului, chilii și case pentru călugări.
Cuviosul Atanasie a murit în timp ce înălța un zid în mănăstire, împreună cu alți șase frați călugări. Zidul s-a prăbușit peste ei și i-a omorât pe toți. S-au săvârșit multe minuni la mormântul Cuviosului Atanasie, mulți oameni bolnavi vindecându-se.
Cuviosul Lampadie – A intrat în monahism din copilărie și ducându-și viața în sihăstrie, a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni. Tămăduia și povățuia pe toți cei ce veneau la el.

Sfântul Sinod a ales noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.
Ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a avut loc ieri, în Sala Sinodală din Reședința Patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Damaschin Luchian ca Episcop-vicar pentru Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, cu 39 de voturi din 45 de voturi valid exprimate.
Noul Episcop-vicar va purta titulatura Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul.
De asemenea, Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preasfințitul Părinte Episcop-vicar Emilian Lovișteanul ca Episcop-vicar pentru Arhiepiscopia Aradului cu 43 de voturi din 46 de voturi valid exprimate.
Noul Episcop-vicar va purta titulatura Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul.

Autoritățile locale fac un apel la turiști și constănțeni ca la acest sfârșit de săptămână să limiteze pe cât posibil deplasarea cu autoturismul în zona peninsulară a Constanței.
Mai multe străzi din sudul şi estul municipiului Constanţa vor fi blocate pe perioada festivalului Neversea.
Nu se va circula cu maşina în zona peninsulară, pe strada Mircea şi pe o parte din bd. Tomis.
Peste 600 de jandarmi vor fi mobilizaţi exclusiv pentru asigurarea securităţii şi menţinerii ordinii publice în perioada şi în zona festivalului.
Totodată, 70 de paramedici, medici, asistenţi şi scafandri vor fi mobilizaţi pentru acest eveniment, anunță Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea.

O aplicație care “antrenează creierul” a fost creată de experți pentru a îmbunătăți memoria persoanelor aflate în declin cognitiv.
Aplicația creată sub forma unui joc de antrenare a creierului cu ajutorul computerului, dezvoltată de un grup de specialiști britanici în neurologie, a evidențiat o ameliorare a memoriei pacienților diagnosticați cu faze incipiente de demență și ar putea să ajute astfel de persoane să evite anumite simptome ale declinului cognitiv, informează Reuters.
Cercetătorii au dezvoltat această aplicație sub forma unui “joc-concurs”, iar efectele sale au fost testate într-un studiu în privința funcțiilor cognitive și a motivației.
Creatorii aplicației au descoperit că pacienții care au jucat acel joc timp de o lună au prezentat o ameliorare cu 40% a scorurilor obținute la testele de memorie.

Facebook va ascunde prietenii care publică prea multe postări.

Rețeaua de socializare va începe să ascundă postările persoanelor care își spameaza prietenii cu clickbaituri sau știri senzaționale, care dezinformează.
Reprezentanții companiei au declarat că, în urma cercetărilor, s-a constatat că persoanele care postează de foarte multe ori pe zi, publică și un conținut de o calitate slabă, motiv pentru care s-a decis ca aceste postări să nu aibă prioritate în apariția pe conturile prietenilor utilizatorului.
Noua politica se va aplica numai pentru link-uri cu articole individuale.
Videoclipurile, pozele, paginile și etichetările nu vor fi afectate.

Inspectorii de la Fisc au aplicat peste 150 de sancțiuni, în numai două zile de controale pe litoral.
Cei de la antifraudă au controlat 155 de contribuabili din municipiul Constanţa și din staţiunile turistice de pe litoralul Mării Negre, la sfârșitul săptămânii trecute.
Ei au împărțit amenzi în valoare de peste 500 de mii de lei, aproape jumătate din ele pentru neemiterea bonurilor fiscale.
În plus, inspectorii ANAF au dispus suspendarea activității unui agent economic care nu folosea aparate de marcat electronice fiscale.

Spitalul-Penitenciar Poarta Albă din județul Constanța face angajări.

Unitatea sanitară din cadrul penitenciarului scoate la concurs pentru încadrare ca funcționar public cu statut special în sistemul administrației penitenciare, șapte posturi vacante.
Se caută un ofițer economist, un casier, un instalator și patru posturi sunt pentru meseria de asistent medical.
Condiţiile de participare precum și alte informaţii suplimentare, se pot obţine de la Compartimentul Resurse Umane și Formare Profesională din cadrul Penitenciarului-Spital Constanța-Poarta Albă.

Autoritățile stabilesc reguli noi pentru copiii adoptaţi care vor să-şi cunoască părinţii naturali.
La sfârşitul săptămânii trecute, Executivul a aprobat metodologia privind soluţionarea cererilor persoanelor adoptate de a avea acces la informaţiile referitoare la propriul trecut.
Potrivit actului normativ, Autoritatea Națională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie sprijină persoana adoptată să-şi cunoască originile şi propriul trecut şi furnizează părinţilor fireşti şi rudelor biologice ale acesteia informaţii vizând persoana adoptată.
Cu toate acestea, părinţii care au adoptat pot refuza întâlnirea copilului cu părinţii naturali.

Planul de înzestrare a Armatei pentru perioada 2017 – 2026 a fost retras ieri de pe ordinea de zi a CSAT, de către inițiator.
Motivul a fost nerespectarea acordului politic privind alocarea a 2% din PIB pentru Apărare.
Planul urmează să fie adaptat dorinței politice referitoare la alocarea a doi la sută din PIB pentru Apărare și va fi prezentat într-o ședință ulterioară a CSAT, a anunțat, la finalul ședinței, președintele Klaus Iohannis.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept