Știri 4 Iulie 2017

Biserica Ortodoxă Română cinstește astăzi pe Sf. Ierarh Andrei, Arhiepiscopul Cretei și pe Sf. Cuv. Marta.
Sfântul Andrei Criteanul este cunoscut ca unul dintre cei mai de seamă și mai prolifici creatori de canoane și imne, deosebite prin frumusețea formei și profunzimea gândirii.
Sfântul Andrei Criteanul este menționat în izvoarele istorice începând cu secolul al IX-lea.
S-a născut în Damasc în jurul anului 600.
De la o vârstă fragedă a fost făcut diacon de către Patriarhul Ierusalimului şi a participat la Sinodul al VI-lea Ecumenic din 680-681, fiind trimis cu mărturisirea de credinţă a Bisericii din Ierusalim la acest sinod.
După o vreme a fost ales Episcop în Creta.
El a alcătuit cărţi pline de înţelepciune, în care s-a arătat cuvântător iscusit şi insuflat de Dumnezeu.
Pe lângă alte scrieri, Sfântul Andrei a alcătuit Canonul cel Mare care se citeşte în Postul Paştilor.
Şi-a păstorit credincioşii cu frică de Dumnezeu, fiind tuturor pildă vie şi jertfelnică de dăruire.
Sfantul Andrei Criteanul a murit în jurul anului 740.
Tot în această zi pomenim pe Sfânta Cuvioasă Marta, mama Sfântului Simeon din Muntele Minunat, care a vieţuit făcând multe fapte bune şi primind străinii.

Membrii Sfântului Sinod s-au reunit astăzi în ședință de lucru.
Ierarhii Bisericii Ortodoxe Române au participat la Sfânta Liturghie.
Înaintea începerii lucrărilor, la Catedrala Patriarhală din București, a fost oficiată Sfânta Liturghie de Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.

După Georgia, monarhia este luată în discuție și în Rusia.
Modelul monarhic de organizare politică are mulți susținători printre credincioși ortodocși, iar Biserica Ortodoxă Rusă ar putea lua parte la discuția restaurării monarhiei în țară, în cazul în care va începe o astfel de dezbatere.
Acest lucru a fost declarat weekendul trecut de președintele Departamentului pentru Afaceri Externe al Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk.
Mitropolitul Ilarion a amintit, mai întâi, că Biserica Ortodoxă Rusă este „neutra“ în ceea ce privește puterea politică, atât timp cât aceasta nu contravine moralei creștine.
Cu toate acestea, Mitropolitul vede un interes scăzut în ce priveste monarhia constituțională, aceasta din urmă având doar rol „decorativ“, în propriile sale opinii.

Soborul Sfântului Munte Athos a transmis un nou mesaj legat de tulburările cauzate de Marele Sinod din Creta.
Este vorba despre situația călugărilor atoniți care au întrerupt pomenirea Patriarhului Ecumenic Bartolomeu din cauza opoziției lor față de deciziile Sfântului și Marelui Sinod din Creta.
În declarație, Soborul atonit, convocat pentru a 206-a oară, pe 30 iunie, în Kareia, format din 40 de reprezentanți ai Comunității Sfinte, constata existența unor “tulburări” “cauzate de opoziția față de deciziile Sfântului și Marelui Sinod din Creta, în  2016.
Ca urmare, participanții la Soborul Sfântului Munte Athos au ales să deschida mesajul lor cu “salutul lui Hristos Cel Înviat: Pacea să fie cu voi!”, specificând în mod clar că “tulburarea nu are nicio justificare, pentru că Domnul înviat este cu noi”.

Țara noastră se situează pe ultimele locuri la absorbția de fonduri europene.
România a atras, până la finalul anului trecut, aproximativ 17 miliarde euro, din cele 18,8 miliarde euro alocate în exercițiul 2007-2013, înregistrând astfel cea mai scăzută rată de absorbție, de 90,4%, cu circa 5 puncte procentuale sub nivelul consemnat de alte state precum Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia și Ungaria, se arată într-un raport publicat de Banca Națională a României.
‘Aproximativ două treimi din aceste sume au fost relativ uniform repartizate pentru finanțarea unor proiecte vizând trei domenii majore: dezvoltarea infrastructurii de transport, protecția mediului, precum și dezvoltarea infrastructurii educaționale, a celei pentru formare profesională continuă și dezvoltarea microîntreprinderilor.

Traficul rutier se schimbă în Constanța zilele acestea.
La Festivalul NeverSea de pe plaja Modern, în perioada 7-9 iulie, peste 150 de artiști internaționali vor urca pe scene.
Sute de polițiști din toate structurile Inspectoratului General al Poliției Române, 150 de jandarmi, dar și polițisti locali vor asigura liniștea și siguranța.
În plus vor exista și 300 de agenți de securitate privați care vor activa în perimetrul evenimentului.
De asemenea, toate camerele de gardă ale tuturor spitalelor din Constanța, dar și din județ vor fi deschise pentru sprijin medical, în caz de nevoie.
Circulația rutieră va fi reorganizată complet, traficul în zona peninsulară fiind total restricționat.
De azi până pe 10 iulie, traficul va fi restricționat în perimetrul delimitat de următoarele zone: intersecția străzii Traian cu Valea Portului , zona Poarta 1, sensul giratoriu din zona străzii Traian cu Termele Romane, intersecțiile dintre strada Traian și bulevardul Tomis, străzile Negru Vodă și Ecaterina Varga, Negru Vodă cu strada Mircea cel Bătrân, precum și intersecțiile străzii Mircea cel Bătrân cu străzile Smârdan, Decebal și Eroilor, dar și intersecțiile străzii Bucovina cu Eroilor, Yokohoma, Salonic și Belvedere.
Locuitorii și angajații firmelor din Peninsulă vor putea intra cu mașina în baza unui permis special eliberat de organizatori la Centrul de Informare de pe Plaja Modern.

Autobuzele RATC vor avea program non stop la sfârșitul acestei săptămâni.
Organizatorii Festivalului NeverSea recomandă folosirea transportului în comun în zilele în care se va desfășura evenimentul.
În intervalul 7 iulie, ora 8 și până pe 10 iulie, la ora 9, programul de transport în comun care deservește festivalul NEVERSEA va fi 24 de ore din 24.
Totodată, începând de mâine și până luni, 10 iulie 2017, Regia Autonomă de Transport în Comun Constanţa va suplimenta transportul cu încă două linii Shuttle Bus, NEVERSEA 1 cu plecare de la Gară spre Portul Tomis și NEVERSEA 2 cu plecare din Mamaia spre Portul Tomis.
De menționat că tot pe perioada festivalului NeverSea, adică în perioada 7- 9 iulie, oficierea căsătoriilor în Constanța se va face în aer liber, în Parcul Tăbăcărie.

Polițiștii constănțeni au întocmit dosare penale pe bandă rulantă șoferilor la sfârșitul săptămânii trecute.
Mai mulți conducători auto, printre care și turiști veniți în vacanță la mare, au fost prinși în weekend la volan în stare de ebrietate în Constanța, Topraisar, Mangalia și în localitatea 2 Mai.
Potrivit polițiștilor, un șofer a încercat să blocheze circulația în 2 Mai după ce a fost sancționat.
Ofițerii de poliție au întocmit dosare penale.

De azi se modifică tariful rovinietei.
Compania Națională de Infrastructură Rutieră informează utilizatorii rețelei de drumuri naționale și autostrăzi din Romania că astăzi intră în vigoare prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi din România.
Prin ordonanța menționată a fost modificat nivelul tarifului rovinietei cu valabilitate de o zi aferent categoriei G – vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune și maximum 23 locuri pe scaune, din 2 euro, inclusiv TVA, în 4 euro, inclusiv TVA.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept