Știri 3 Iulie 2017

Biserica Ortodoxă Română cinstește astăzi pe Sfântul Mucenic Iachint și pe Sfântul Ierarh Anatolie, Patriarhul Constantinopolului.
Sfântul Mucenic Iachint, originar din Cezareea Capadociei, a fost cubiculariu, adică cel care se îngrijea de camera de culcare a stăpânului, şi slujea şi la masa împăratului Traian.
Pentru că a fost pârât că este creştin, a fost silit să guste din jertfele idoleşti, însă a refuzat categoric şi a mărturisit pe Hristos.
Iachint a fost bătut peste tot trupul şi băgat în temniţă, unde i s-a dat să mănânce numai din cele jertfite idolilor, dar el n-a mâncat, ci a postit 40 de zile.
Slăbind de foame, şi-a dat sufletul lui Dumnezeu.
Tot astăzi, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte pe Sfântul Ierarh Anatolie, patriarhul Constantinopolului.

La Eforie sunt fonduri insuficiente pentru salvamari.
După amiaza, după ora 17, pe plaja din Eforie nu mai sunt salvamari care să îi supravegheze pe cei care se aventurează în apa mării.
Din cauza fondurilor insuficiente, programul salvamarilor este doar între orele 9 şi 17, explică autoritățile locale din Eforie.
Autoritățile susțin că au solicitat suplimentare de fonduri de la Guvernul României, dar deocamdată nu au primit niciun răspuns favorabil.
De la începutul acestui sezon estival, cele mai multe cazuri de înec s-au înregistrat la Eforie.

Călătorii unui tren care venea din Capitală spre litoral au fost transferați, ieri, în alte vagoane, din cauza căldurii.
Persoanele care au luat ieri trenul InterRegio 1859 București Nord – Constanța au fost transferați din vagonul numărul 4 al garniturii în alte vagoane, după ce aerul condiționat a înregistrat o defecțiune.
Oamenii au fost mutați în vagoanele 3 și 5, acolo unde mai erau locuri libere.
Potrivit reprezentanților CFR Călători, au fost probleme cu instalația de climatizare de la vagonul amintit.
La Fetești a urcat un echipaj de intervenție cu un electrician care au însoțit trenul până la Constanța.
Problema a fost remediată de către angajații CFR Călători.

Absolvenții de liceu află miercuri cum s-au descurcat la probele scrise din cadrul Bacalaureatului.
Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației Naționale, pe 5 iulie vor fi afișate primele rezultate.
Între 6 și 9 iulie vor fi rezolvate contestațiile, iar rezultatele finale vor fi publicate la începutul săptămânii viitoare, pe 10 iulie.
Înscrierea candidaților pentru cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat se va face între 11 și 14 iulie.

Proba practică a examenului auto va fi înregistrată și filmată începând de astăzi.
Pentru asigurarea şi verificarea legalităţii examenului de obţinere a permisului de conducere, începând din 3 iulie, modul de desfăşurare a probei practice se va înregistra atât video cât şi audio, cu sisteme tehnice de monitorizare care se vor instala pe autovehiculele folosite la susţinerea acestei probe.
Măsura nu este valabilă la proba practică pentru categoriile AM, A1, A2 şi A.
De azi, sistemul de înregistrare audio-video va fi operaţional la nivelul serviciile publice comunitare ale municipiului Bucureşti şi județului Ilfov, iar în zilele următoare acest mod de desfăşurare a probei practice se va aplica, etapizat, la nivelul tuturor serviciilor judeţene, potrivit unui comunicat al Direcției Regim Permise și Înmatricularea Vehiculelor.

Absolvenții de clasa a opta și părinții acestora, asistați de diriginți, vor completa, de astăzi până pe 6 iulie, opțiunile în fișele de înscriere, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației Naționale.
Repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat a absolvenților de gimnaziu va avea loc pe 12 iulie.
Depunerea dosarelor de înscriere la unitățile de învățământ la care candidații au fost repartizați se va face între 13 și 17 iulie.
Media generală obținută la Evaluarea Națională constituie unul dintre criteriile pentru admiterea în învățământul liceal de stat.
Media de admitere în liceu este media ponderată între media generală obținută la Evaluarea Națională, cu o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor din gimnaziu, cu o pondere de 20%.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța face un apel la constănțeni să doneze sânge, indiferent de grupa sanguină.
Odată cu începerea sezonului estival au crescut și solicitările de componente sanguine, dar numărul de donatori se menține scăzut.
Pentru a putea asigura pacienților tratamentul transfuzional, este necesar un număr mai mare de donatori de sânge, prin urmare, Centrul Regional roagă insistent persoanele care au mai donat să revină, iar pe cei care nu au mai donat, să devina donatori de sânge cat mai curand.
Donatorii sunt așteptați, zilnic, de luni până vineri, la sediul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine din Constanța, de pe strada Nicolae Iorga, între orele 7.30 și 13, cu un act de identitate valabil.

Legea salarizării a intrat în vigoare de sâmbătă, 1 iulie.
Asta înseamnă că, până în 2022, salariile bugetarilor vor crește etapizat, cu până la 56%.
Primele creșteri efective s-ar putea face simțite la începutul anului viitor, când toate categoriile de bugetari vor primi o majorare de 25% față de nivelul salariilor din decembrie 2017.
Măsuri diferite se vor aplica în cazul salariilor medicilor și profesorilor.

După ce le-au fost mărite salariile, românii angajați la stat vor primi și vouchere de vacanță.
Potrivit unui act normativ intrat în vigoare, instituţiile publice vor acorda angajaţilor vouchere de vacanţă, în perioada 1 iulie 2017 – 30 noiembrie 2018, în valoare de 1.450 de lei/salariat, în limita sumelor prevăzute în buget alocate cu această destinaţie.
De la 1 decembrie 2018, instituţiile publice vor acorda angajaţilor vouchere de vacanţă a căror valoare este echivalentul unui salariu de bază minim brut pe ţară, garantat în plată, se arată într-o Ordonanță de Urgență a Guvernului.
Voucherele nu pot fi folosite decât la hotelurile şi pensiunile din ţară, numai de către titularul acestora, fiind considerată contravenţie, sancţionată cu amendă, acceptarea acestor tichete de vacanţă de la alte persoane decât titularul.

În fiecare an, în data de 3 iulie, este marcată ziua internaţională fără pungi de plastic.
Ambalajele folosite pe scară largă în ultimele decenii au devenit o permanentă sursă de poluare a mediului înconjurător.
Ajunse în ape, acestea sunt înghițite de pești, broaște țestoase și alte animale marine, punându-le viețile în pericol.
În 2015, Parlamentul European le-a cerut statelor membre ale Uniunii Europene să reducă prin lege utilizarea pungilor de plastic.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept