Știri 30 Iunie 2017

Biserica Ortodoxă Română cinstește astăzi pe Sf. Ierarh Ghelasie de la Râmeț.
Acesta a trăit în secolul al 14-lea și încă din tinerețe a ales calea nevoințelor ascetice.
După ce a petrecut mulţi ani ca pustnic pe valea pârâului Râmeţ, a dobândit darul facerii de minuni şi s-a remarcat prin viaţa sa duhovnicească smerită, adunând în jurul său ucenici.
Stareţ al Mănăstirii Râmeţ a fost ales la insistenţele părinţilor.
Conform inscripţiei de pe peretele care desparte naosul de pronaosul bisericii de la Râmeţ, Sfântul Ghelasie nu a fost doar stareţ al Mănăstirii, ci şi Arhiepiscop al Transilvaniei.
El este astfel primul Arhiepiscop al Transilvaniei consemnat de izvoarele istorice.

În această seară, de la ora 20, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va participa la un concert extraordinar de folclor în interpretare coral instrumentală, în fața Casei de cultură din Mangalia.
Duminică, 2 iulie, Biserica Ortodoxă Română îl cinstește și pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va răspunde invitației IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și va face parte din soborul de arhierei care va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Putna.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța face un apel la constănțeni să doneze sânge, indiferent de grupa sanguină.
Odată cu începerea sezonului estival au crescut și solicitările de componente sanguine, dar numărul de donatori se menține scăzut.
Pentru a putea asigura pacienților tratamentul  transfuzional, este necesar un număr mai mare de donatori de sânge, prin urmare, Centrul Regional roagă insistent persoanele care au mai donat să revină, iar pe cei care nu au mai donat, să devina donatori de sânge cat mai curand.
Donatorii sunt așteptați, zilnic, de luni până vineri, la sediul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine din Constanța, de pe strada Nicolae Iorga, între orele 7.30 și 13, cu un act de identitate valabil.
Totodată, centrul va fi deschis în fiecare ultima sâmbătă din lună, între orele 9 și 13.

Comisarii de la Protecția Consumatorului au găsit, zilele trecute, nereguli și mizerie în unele localuri din Eforie Nord.
Inspectorii de la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului au controlat mai multe unități de alimentație publică din stațiune și au constatat nereguli care puneau în pericol sănătatea clienților.
Directorul general al ANPC, Paul Anghel, a declarat într-o conferinţă de presă, susţinută la sediul CJPC Constanța, că în cadrul “Comandamentului Litoral 2017” vor fi detaşaţi, începând de sâmbătă, 1 iulie, comisari din ţară.
Vor fi aduşi câte trei-patru inspectori în Mamaia, Neptun şi Costineşti, iar numărul lor ar putea creşte în funcţie de problemele apărute.

Poliția Română a lansat un apel către toți utilizatorii de Facebook, pe care i-a îndemnat să fie foarte atenți la persoanele din partea cărora primesc cereri de prietenie.
Avertismentul face referire în special la furturile de identitate.
Polițiștii atenționează utilizatorii rețelei de socializare că profilurile de Facebook pot fi false și pot ascunde în spatele lor persoane rău intenționate, interesate de datele personale care pot fi folosite pentru lansarea unor atacuri spam, furturi de identitate și alte atacuri virtuale.

Legea salarizării unitare a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat-o.
Administrația Prezidențială a transmis că președintele “susține necesitatea de creștere a veniturilor salariale, în mod sustenabil, pentru îmbunătățirea nivelului de trai al românilor.
Legea salarizării prevede o creștere etapizată a salariilor bugetarilor cu 56%, într-un buget de 32 de miliarde de lei până în 2020 și 43 de miliarde până în 2022, potrivit ministrului Muncii.

Litoralul românesc se află astăzi sub cod portocaliu de caniculă.
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în cursul zilei de azi, valul de căldură va persista și se va accentua în cea mai mare parte a țării, iar indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.
În sudul Banatului, în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei și în sudul Moldovei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat și se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 37…39 de grade.
În Lunca Dunării, izolat, vor fi valori de 40 de grade.

Ministerul Sănătății are câteva recomandări pentru populație în perioada de caniculă.
Oamenii sunt sfătuiți să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 și 18, în aceste zile cu temperaturi foarte ridicate.
Totodată, ministerul sănătății solicită serviciilor de ambulanță alertarea echipajelor și suplimentarea acestora, acolo unde numărul apelurilor este în creștere.
În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete.
Este necesar un pahar de apă, sau echivalentul acestuia, la fiecare 15 — 20 de minute, se arată într-un comunicat al instituției.

Autobuzele etajate 40 și 100 Mamaia pleacă pe traseu cu două ore mai devreme.
Regia Autonomă de Transport în Comun Constanța a anunțat că modifică programul de transport al traseelor 40 Mamaia și 100 Mamaia.
Astfel, începând de azi, prima cursă a plecat de la Gară la ora 05.30 în loc de ora 07.30.
Programul de transport al autobuzelor etajate se va desfășura vara aceasta între orele 05.30 și 21, ultima plecare din Gară.
Totodată, RATC informează că după ora 21.30 și până la miezul nopții, în stațiunea Mamaia vor circula două autobuze etajate între Tabăra Turist și Pescărie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept