Știri 28 Iunie 2017

Biserica Ortodoxă va cinsti mâine pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.
Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia astăzi, de la orele 17, slujba Vecerniei la biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Medgidia, în cadrul căreia se va merge în procesiune cu moaștele Sfintei Marina, ale Sf. Nectarie, ale Sf. Gheorghe și ale Sf. Constantin cel Mare, pe următorul traseu: biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – biserica „Sf. Cuv. Parascheva” – biserica „Adormirea Maicii Domnului și Sf. Haralambie” – Primăria Medgidia – Piațeta „Decebal” – biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
Totodată, mâine, Catedrala Arhiepiscopală din Constanța își va sărbători hramul.
Cu acest prilej, astăzi, de la ora 17, va fi oficiată slujba Privegherii.
Mâine, Ierarhul nostru va săvârși de la ora 6, Taina Sf. Maslu la Catedrala Arhiepiscopală, apoi de la ora 8 se va merge în procesiune, urmată de la ora 8.30 de Sf. Liturghie.
De la ora 18, Corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului va susține un concert folcloric în piațeta Decebal din orașul Medigidia, în prezența Înalt Prea Sfințitului Teodosie.
De asemenea, vineri, de la ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sf. Liturghie la penitenciarul Poarta Albă, deoarece Sf. Ap. Petru și Pavel sunt ocrotitorii celor lipsiți de libertate.
Tot vineri, de la ora 20, înaltul ierarh va participa la un concert extraordinar de folclor în interpretare coral instrumentală, în fața Casei de cultură din Mangalia.
Duminică, 2 iulie, Biserica Ortodoxă Română îl cinstește și pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va răspunde invitației IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și va face parte din soborul de arhierei care va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Putna

Canicula va pune stăpânire mâine și pe sud estul țării.
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, astăzi valul de căldură se intensifică în vestul țării, iar mâine canicula va cuprinde cea mai mare parte a ţării și Dobrogea.
Disconfortul termic va fi accentuat – indicele temperatură-umezeală va depăşi pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unităţi.
Se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 34…36 de grade, iar minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade, îndeosebi în regiunile extracarpatice.

Numărul accidentelor mortale pe străzile din România este dublu față de media țărilor din Uniunea Europeană.
Țara noastră este fruntașă în Europa în această statistică îngrijorătoare: cinci vieți omenești sunt curmate în fiecare zi în accidente produse pe șoselele din România.
Anul trecut, numărul accidentelor mortale a ajuns la aproape două mii — mai mult decât dublul numărului de accidente mortale față de media țărilor din Uniunea Europeană, peste nouă sute.

Produsele lactate nu trebuie să mai prevadă procentul de lapte praf conținut.
Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care elimină obligativitatea ca etichetele produselor lactate să prevadă procentul de lapte praf conținut și îmblânzește sancțiunile pentru vânzarea de lapte proaspăt pentru consum cunoscând că este obținut din înlocuitori de lapte.
Actul normativ ar urma să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2018.

Autoritățile tratează astăzi spațiile verzi din Mamaia și Constanța împotriva insectelor dăunătoare.
Primăria Municipiului Constanța informează că astăzi se efectuează tratamentul aviochimic.
Substanţa folosită este avizată de Inspectoratul de Sănătate Publică din Bucureşti şi are o sferă largă de acţiune, fiind destinată combaterii ţânţarilor, muştelor, gândacilor, căpușelor, furnicilor și altor insecte.
Este o substanță biodegradabilă, nu este toxică pentru populație și animale, nu murdărește și nu pătează, precizează autoritățile.

Stocurile de vaccin cuprinse în Programul Naţional de Vaccinare sunt disponibile în toată ţara.
Ministerul Sănătăţii recomandă părinţilor care vor imunizarea copiilor, să meargă la medicii de familie, nu la farmacii.
Așadar, vaccinurile anti rujeolă, oreion, rubeolă, dar și Hexavalent și tetravalent, sunt disponibile în întreaga țară, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății.

Probele de la examenul auto vor fi înregistrate.
Parlamentul a adoptat, ieri, legea prin care se introduce obligativitatea înregistrării video a probei teoretice și audio/video a celei practice în timpul desfășurării examenului pentru obținerea permisului de șofer.
Din 30 iunie vor intra în vigoare noile dispoziții legale privind examenul auto.
Astfel, pentru asigurarea și verificarea legalității examenului de obținere a permisului de conducere, modul de desfășurare a probei teoretice se înregistrază video, iar în cazul probei practice atât video, cât și audio, cu sisteme tehnice de monitorizare.
Prin excepție nu se înregistrează audio sau video proba practică susținută pentru categoriile AM, A1, A2 și A.

Absolvenții de liceu au continuat astăzi Bacalaureatul cu proba obligatorie a profilului din cadrul primei sesiuni.
Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației Naționale, pe 30 iunie va avea loc proba la alegere a profilului și specializării.
Pe 5 iulie vor fi afișate rezultatele, până la ora 16, apoi pot fi depuse contestații între orele 16 și 20.
În perioada 6 – 9 iulie vor fi rezolvate contestațiile, iar notele finale vor fi publicate pe 10 iulie.
Înscrierea candidaților pentru cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat se va face între 11 și 14 iulie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept