Știri 26 iunie 2017

Biserica Ortodoxă va cinsti joi pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.
Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia miercuri, de la orele 17, slujba Vecerniei la biserica Sf. Ap. Petru și Pavel din Medgidia, în cadrul căreia se va merge în procesiune cu moaștele Sf. Marina, ale Sf. Nectarie, Sf. Gheorghe și ale Sf. Constantin cel Mare, pe următorul traseu: biserica Sf. Ap. Petru și Pavel – centru – spital – Biserica Sf. Cuv. Parascheva -biserica Sf. Apostoli Petru Și Pavel.
Totodată, joi, Catedrala Arhiepiscopală din Constanța își va sărbători hramul.
Cu acest prilej, miercuri, de la orele 17, va fi oficiată slujba Privegherii.
Joi, Ierarhul nostru va săvârși de la ora 6, Taina Sf. Maslu la Catedrala Arhiepiscopală, apoi de la ora 8 se va merge în procesiune, urmată de la ora 8.30 de Sf. Liturghie.
De la orele 18, Corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului va susține un concert folcloric în piațeta Decebal din orașul Medigidia, în prezența Înalt Prea Sfințitului Teodosie.
De asemenea, vineri, de la ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sf. Liturghie la penitenciarul Poarta Albă, deoarece Sf. Ap. Petru și Pavel sunt ocrotitorii celor lipsiți de libertate.

Astăzi este Ziua Drapelului Naţional.
Această zi a fost proclamată la 20 mai 1998 pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluţionar a decretat ca Tricolorul – roşu, galben si albastru – să reprezinte steagul naţional al tuturor românilor.
Cele trei culori împărţite în mod egal reprezintă principiul egalităţii, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea iar cifra trei este numărul perfect.

Tot astăzi este și Ziua Internațională împotriva Consumului şi Traficului de Droguri.
Iniţiativa a fost lansată în 1987 de Organizaţia Naţiunilor Unite, în speranţa că va reduce amploarea acestui fenomen, ajuns una dintre cele mai periculoase probleme sociale.
Anul acesta, evenimentul are un mesaj care le reaminteşte părinţilor cât de important este să-i asculte pe copii pentru a-i creşte sănătos şi în siguranţă, departe de atracţia stupefiantelor.
În România, Agenţia Naţională Antidrog a început încă de ieri o campanie de sensibilizare, cu multe manifestări în parcuri din marile oraşe.
Potrivit celor mai recente date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în lume, aproximativ 200 de milioane de oameni consumă droguri cel puţin o dată pe an, iar cei mai vulnerabili sunt tinerii.

RATC va suspenda o linie de transport.
Este vorba despre autobuzele 40C.
Astfel, în perioada 3 iulie – 2 octombrie, linia 40C nu va mai circula, iar abonamentele emise pe această linie rămân valabile pe linia 5 – 40.

ANM anunță secetă pentru lunile iulie și august în majoritatea zonelor țării.
În iulie, temperatura medie lunară a aerului va fi mai ridicată decât norma climatologică, îndeosebi în sudul, sud-estul și vestul țării.
Cantitățile totale de precipitații vor fi deficitare în toată țara.
În august, precipitațiile totale lunare vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, iar cantitățile cele mai scăzute s-ar putea consemna în regiunile sudice, estice și vestice.
De asemenea, pentru luna septembrie valorile termice vor continua să fie mai ridicate decât norma climatologică.

Șoferii care nu opresc la semnalele poliţiştilor rutieri ar putea fi sancționați mai aspru.
Aceștia riscă să rămână fără permis de conducere pentru o perioadă de 90 de zile.
Astfel, nerespectarea semnalelor poliţiştilor se sancţionează cu 4-5 puncte de amendă, dar şi ridicarea permisului de conduce pentru o perioadă de 30 de zile.
Potrivit acestui proiect depus în Parlament, sancțiunea ar trebui majorată cu o sancțiune cuprinsă între 9 și 20 de puncte de amendă și suspendarea permisului pentru o perioadă de 90 de zile.
Iniţiatorii proiectului susțin că această măsura este necesară şi pentru descurajarea curselor ilegale de maşini.

Prețul energiei electrice pentru consumatorii casnici va crește cu până la 8% de la 1 iulie.
Așa a decis Comitetul de reglementare al ANRE.
Președintele ANRE, Niculae Havrileț, anunța, în luna februarie, că prețul energiei electrice pentru populație ar putea crește cu 1-2% de la 1 iulie, ca urmare a prețurilor foarte mari de pe bursa de energie din luna ianuarie.
Pe parcursul lunii ianuarie, prețurile pe bursă au crescut foarte mult, ajungând la finalul lunii la peste 650 de lei pe MWh, nivel dublu față de cel din primele zile ale anului.

Vaccinurile hexavalent, tetravalent şi ROR sunt disponibile în toată ţara.
Ministerul Sănătăţii dă asigurări că în prezent, în cabinetele medicilor de familie din toată ţara se găsesc vaccinurile hexa şi tetravalent, dar şi cel împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei.
Procedura legală a fost, de asemenea, modificată, astfel încât să fie posibile achiziţiile multianuale, care previn apariţia unor situaţii de criză.

Astăzi au început probele scrise ale examenului de Bacalaureat, cu proba la Limba și literatura română.
Miercuri, 28 iunie, elevii vor susține proba obligatorie a profilului.
Ultima probă scrisă din această sesiune, cea la alegere, este programată pentru vineri.
De asemenea, astăzi sunt afișate rezultatele la Evaluarea Națională.

Canada a instaurat Poliția Vorbirii.
Senatul Canadei a adoptat o lege care îi obligă pe toți cetățenii să li se adreseze persoanelor care pretind că au alt gen decât sexul biologic cu pronumele pe care aceștia din urmă îl consideră potrivit – respectiv cu pronumele „zir” și „ze” considerate neutre din punct de vedere al genului.
Cei care nu se conformează acestor cerințe bazate pe teoria genului, riscă acuzația de „delict de ură” și vor fi amendați, închiși sau trimiși la o sesiune de reeducare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept