Știri 22 iunie 2017

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, mitropolitul Ţării Româneşti.
Acesta s-a născut la Bucureşti în anul 1765.
A fost ucenic al Sfântului Paisie Velicicovschi, şi călugărit la Mănăstirea Neamţ.
În anul 1823, Sfântul Grigorie a fost ales mitropolit al Ţării Româneşti.
A numit ierarhi în scaunele episcopale de la Argeş, Râmnic şi Buzău şi a întemeiat şcoli teologice în fiecare dintre aceste centre eparhiale.
S-a îngrijit de restaurarea Catedralei mitropolitane din Bucureşti, precum şi de traducerea şi tipărirea în limba română a Vieţilor Sfinţilor.
Activitatea mitropolitului Grigorie a fost întreruptă de administraţia rusă instaurată în Principatele Române şi a fost exilat timp de patru ani la Chişinău, Buzău şi Căldăruşani.
Pentru viaţa şi activitatea sa, în octombrie 2005, Sfântul Grigorie a fost canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Racla cu moaştele Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul se află în biserica Mănăstirii Căldăruşani.

Biserica Ortodoxă va prăznui sâmbătă Naşterea Sf. Ioan Botezătorul.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia mâine, de la ora 18, slujba Vecerniei la Biserica Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, situată pe aleea Capidava, în zona Brotăcei.
Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfinților Ioan Botezătorul, Ioan Gură de Aur, ale Sf. Mare Mc. Gheorghe, ale Sf. Procopie, dar și ale altor sfinți.
Sâmbătă, Ierarhul Tomisului va răspunde invitației IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și va participa la Sfânta Liturghie oficiată cu ocazia hramului, la mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, din Suceava.
Duminică, Arhiepiscopul Tomisului va răspunde invitației IPS Ambrozie, Mitropolit de Durostorum – Silistra, și va face parte din soborul de arhierei care va oficia Sfânta Liturghie în Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Silistra, Bulgaria, cu prilejul sărbătoririi Sfinților mucenici din Durostorum.
Totodată, duminică, de la ora 18.00, Ierarhul nostru va oficia Taina Sf. Maslu la biserica „Sf. Filofteea” din zona Billa, Constanța.
Marți, de la ora 21, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Taina Sf. Maslu la Mănăstirea Sf. Bretanion de lângă loc. 23 August, urmată de Sf. Liturghie.

Echipajele care pot interveni în cazul unor situaţii de urgenţă vor fi mai aproape de turişti, în această vară.
Pe plajă au fost instalate corturi de prim ajutor, iar numărul ambulanţelor SMURD a fost suplimentat.
De asemenea, cel puţin 15 radare vor fi pe drumurile cele mai circulate, iar pe teren vor fi mai mulţi poliţişti decât anul trecut, atât de la Constanţa cât şi detaşaţi din ţară.
La final de săptămână, când traficul este mai aglomerat, principalele drumuri spre staţiuni vor fi supravegheate şi din aer, cu ajutorul unui elicopter.

Guvernul Grindeanu a fost demis.
Moțiunea de cenzură a trecut ieri cu 241 de voturi “pentru” și 10 împotrivă.
Luni, partidele parlamentare sunt chemate la consultări cu preşedintele, pentru un nou guvern.

Pensionarii cu pensii mai mici de 900 de lei ar putea primi medicamente gratuit.
Potrivit unui proiect legislativ, de la 1 iulie pensionarii cu venituri din pensie mai mici sau egale cu 900 de lei pe lună vor beneficia de medicamente din sublista B, compensate cu 90% din prețul de referință, indiferent dacă realizează venituri și din alte surse.
Implicit, de la aceeași dată, pensionarii cu venituri din pensie mai mici sau egale cu 900 de lei nu vor da medicului de familie declarații pe proprie răspundere în care își asumă faptul că nu realizează venituri din alte surse.

CEDO a condamnat legea rusă împotriva promovării homosexualității.
Legea rusească privind „propaganda gay” este discriminatorie și încurajează homofobia, a decis, marți, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.
Judecătorii de la Strasbourg au decis că Rusia a luat decizii discriminatorii față de trei activiști homosexuali care s-au opus legii care interzicea promovarea homosexualității în rândul persoanelor sub 18 ani.
Legea care a fost adoptată în 2013 presupune ca persoanele care promovează comportamentul homosexual în rândul minorilor vor primi amenzi de până la 5.000 de ruble, iar instituțiile precum companiile sau școlile sunt amendate cu sume de zece ori mai mari.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța organizează sâmbătă o acțiune de donare de sânge.
Aceasta va avea loc între orele 9 și 13.
Solicitările de sânge și componente sanguine ale spitalelor din judeţ și din Bucureşti sunt în creştere, dar numărul donatorilor se menţine în această perioadă la un nivel insuficient, comparativ cu cererile.
Pacienţii cu boli grave au nevoie de tratament transfuzional, care nu le poate fi asigurat fără ajutorul donatorilor de sânge.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept