Știri 21 iunie 2017

Biserica Ortodoxă va sărbători sâmbătă Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia vineri seară, de la ora 18, slujba vecerniei, la biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din zona Brotăcei, aleea Capidava.
Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfinților Ioan Botezătorul, Ioan Gură de Aur, Gheorghe, Procopie, dar și ale altor sfinți.
Duminică, Ierarhul nostru va oficia de la ora 18, Taina Sf. Maslu la biserica Sf. Filofteea din zona Billa.

Astăzi este Ziua mondială a Soarelui.
Este o sărbătoare anuală instituită de Societatea Internațională pentru Energie Solară și are drept scop principal popularizarea posibilităților de utilizare a energiei solare.
Pe lângă aspectul economic, Ziua mondială a Soarelui are semnificații astronomice, căci data de 21 iunie coincide cu cea mai lungă zi din an, ziua solstițiului de vară.
Ziua Mondială a Soarelui a fost marcată pentru prima dată în România în 1997.

Astăzi este solstiţiul de vară.
Această zi este cea mai lungă din an şi este momentul care marchează începutul verii astronomice.
Astfel, durata zilei este de 15h 32m, iar durata nopţii de numai 8h 28m.
Solstiţiul reprezintă cele două momente ale anului când Soarele se află la cea mai mare sau cea mai mică înălţime faţă de ecuator.
După momentul solstiţiului de vară, durata zilei va începe să scadă, iar a nopţii să crească, timp de şase luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă.

Polițiștii locali nu mai pot trimite amenzi prin poștă.
Aceasta deoarece nu mai au dreptul să ceară informații despre cel care a condus mașina găsită parcată neregulamentar.
O decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție îi obligă să aștepte lângă vehicul până când vine șoferul ori să renunțe să mai trimită amenzi prin poștă.
Singurii care pot trimite sancțiunea sunt polițiștii de la brigada Rutieră

România este principalul exportator de cereale din Uniunea Europeană.
Afacerile din sectorul producției de cereale s-au dublat în ultimii 7 ani, iar firmele din România au exportat 7,15 milioane de tone, aproape un sfert din totalul exporturilor europene de cereale din recolta 2016-2017.
Din acestea, peste 5 milioane de tone au reprezentat exporturile de grâu.
În domeniul cultivării cerealelor activează în prezent peste 7.000 de firme, cu peste 40.000 de angajați.
Grâul, orzul, orzul, porumbul au fost principalele culturi.

Constănțenii branșați la RADET ar putea plăti facturi mai mici la încălzire.
Condiția ar fi ca RADET să devină producător din surse regenerabile.
Noua tehnologie a fost prezentată luni, în cadrul conferinței Constanța – orașul energiei sustenabile.
Preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET, Eden Mamut, consideră că pentru reducerea costurilor cheia este apariţia pieţei concurenţiale în producerea de energie.

Consumul excesiv de cartofi prăjiţi reduce speranța de viață a oamenilor.
Așa afirmă un nou studiu american efectuat pe un eşantion de 4.400 de persoane.
Acest lucru se datorează compoziției foarte grase a cartofilor, dar şi stilului de viață al celor care consumă mari cantităţi de cartofi prăjiţi.
Conținutul ridicat de grăsime al cartofilor poate provoca boli grave, cum ar fi unele tipuri de cancer, obezitate, diabet sau boli neurodegenerative.
Potrivit specialiștilor, în cazul celor care mănâncă mai mult de două porții de cartofi prăjiţi pe săptămână, probabilitatea unui deces prematur ar fi de două ori mai mare.

Elevii susțin astăzi proba de matematică la evaluarea naţională.
Mâine, elevii aparţinând minorităţilor naţionale vor susţine proba scrisă la limba şi literatura maternă.
Rezultatele vor fi afişate luni, 26 iunie, până la ora 16, iar contestaţiile vor putea fi depuse în aceeaşi zi, între orele 16:00 și 20:00.
Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 30 iunie în centrele de examen şi pe evaluare.edu.ro.
Ponderea mediei din clasele V-VIII va reprezenta 20% din media de admitere.

Curtea Supremă din Germania a respins legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex.
Curtea Constituțională Federală a refuzat să oblige ca proiectul de lege să le fie trimis parlamentarilor, pentru ca să-l voteze până la sfârșitul legislaturii, pe 30 iunie.
Cuplurile de același sex din Germania pot înregistra însă parteneriate civile începând din 2001.

Persecuțiile creștine au avut loc în peste 128 de națiuni – mai mult decât în cazul oricărei alte religii.
Constatările studiului realizat în 2015 sunt influențate de faptul că cel mai răspândit grup religios din lume sunt creștinii.
De asemenea, s-a constatat că sunt creștini persecutați nu numai în țările din Orientul Mijlociu, ci și în țările creștine.
În Rusia și în alte țări în care creștinismul ortodox estic este credința dominantă, există o intoleranță majoră a credințelor pe care națiunile nu o recunosc oficial.
Aceste credințe includ și grupuri creștine, cum ar fi Martorii lui Iehova.
Creștinii din S.U.A. se plâng, de asemenea, de hărțuire din partea oficialilor guvernamentali.
Administrația Obama a permis accesul membrilor LGBT în cadrul clinicilor și altor instituții conduse de creștini, ceea ce le-a adus în contradicție cu credințele lor.

ISU Dobrogea face recomandări pentru evitarea accidentelor la plajă.
Acesta recomandă frecventarea locurilor special amenajate pentru înot şi scăldat, respectarea recomandărilor salvamarului, dar și evitarea scăldatului în mare, lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre sau crengi.
De asemenea, nu sunt recomandate plonjările de pe stabilopozi, scăldatul în apă după un timp îndelungat de stat la soare sau în stare de ebrietate, seara târziu sau pe timp de noapte.
Copiii nu trebuie lăsați nesupravegheaţi, astfel că ei se vor scălda numai sub controlul părinţilor sau altor persoane mature.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept