Știri 16 iunie 2017

Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica a 2-a după Rusalii, care, în Patriarhia Română, este numită Duminica Sfinților Români.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va participa la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea Zosin, din jud. Botoșani, unde se prăznuiește unul dintre hramuri.
Tot duminică, de la ora 8.30, Prea Sfințitul Siluan, Episcopul Ungariei, va poposi la mănăstirea „Tuturor sfinților români” de la Poarta Albă – Galeșu pentru a oficia Sfânta Liturghie a hramului.

Procesiunea „Calea mărturisitorilor români” va avea loc mâine la Poarta Albă.
Evenimentul face parte din proiectul „Apărători ai Ortodoxiei între Dunăre și Mare în timpul comunismului” și este dedicat memoriei celor care au suferit sau au murit pentru credință și libertate în regimul comunist.
Plecarea din Constanța va fi la ora 8, cu două autocare, din stația de la Vaporașul de la Gară.
Astfel, de la ora 9, se va porni de la monumentul memorial Poarta Albă până la mănăstirea „Tuturor sfinților români” de la Galeșu, unde va fi oficiată slujba de pomenire pentru toți cei ce au murit în închisori.
Apoi, de la ora 13, în incinta mănăstirii va avea loc o masă rotundă cu tema: „În căutarea poporului pierdut”.
Vor participa: Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Florian Bichir, membru CNSAS, cercetătorul Marius Oprea, istoricul Adrian Nicolae Petcu, Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politic din România – Filiala Constanța, Paul Andreescu, Lector Univ. Dr. Carmen Ciornea, protos. Maxim Vlad și Ionuț Druche.

O biserică românească va fi construită în Viena.
Miercuri a avut loc la Viena semnarea contractului de cumpărare a terenului pe care va fi construită o nouă biserică pentru comunitatea ortodoxă română din capitala Austriei.
În primăvara anului viitor vor începe lucrările de zidire efectivă a bisericii, an care aminteşte de Marea Unire.
Biserica va fi pictată și în exterior, asemenea mănăstirilor ștefaniene și va fi construită cu binecuvântarea IPS Serafim, Arhiepiscopul Austriei, Germaniei și Luxemburgului.

O stradă din capitala Georgiei va purta numele Sf. Voievod Constantin Brâncoveanu.
PF Daniel, Patriarhul BOR l-a primit la Reședința Patriarhală pe ambasadorul Georgiei la București, Excelența Sa, Ilia Giorgadze.
Demnitarul georgian a precizat că va continua să susțină relațiile dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Ortodoxă Georgiană.
De asemenea, acesta a spus că are ca proiect denumirea unei străzi din capitala Georgiei, Tbilisi, cu numele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.
Ambasadorul a precizat că dorește intensificarea pelerinajelor credincioșilor ortodocși români în Georgia, dar și ale celor georgieni în România.

Muzeul Ion Jalea din Constanța s-a redeschis publicului.
Acesta a fost închis pentru renovare, astfel că au fost schimbate ferestrele de termopan, instalația termică și sistemul de iluminat.
De asemenea, au fost aduse din depozit opere de patrimoniu, semnate de sculptorul dobrogean Ion Jalea, care nu au mai fost expuse până acum.
Prețul lucrărilor de restaurare s-a redicat la 500.000 de lei, iar suma a fost acordată de Consiliul Județean Constanța.
La eveniment a participat și Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Elevii şi preşcolarii vor intra de mâine în vacanţa de vară.
Clasele terminale din învăţământul liceal au încheiat anul şcolar pe 26 mai, iar elevii claselor a VIII-a pe 9 iunie.
Potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educaţiei, cursurile anului şcolar 2017 – 2018 vor începe pe 11 septembrie.
În perioada 28 octombrie – 5 noiembrie, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar vor fi în vacanţă.
Vacanţa de iarnă va începe pe 23 decembrie iar cursurile se vor relua pe 15 ianuarie.

Transfăgărășanul se redeschide oficial de astăzi.
Astfel, se va putea circula pe sectorul închis pe timp de iarnă, între Piscu Negru şi Cabana Bâlea Cascadă.
Pe acest sector, însă, circulația va fi interzisă pe timpul nopții, adică între orele 21:00 și 07:00.
Măsura se impune din cauza vizibilității reduse și a fenomenelor meteorologice neprevăzute, care pot pune în pericol siguranța participanților la trafic.
Compania de Drumuri avertizează şoferii că există sectoare cu pericol de căderi de stânci, pietre și viituri şi nu recomandă staționarea autovehiculelor în aceste puncte – care vor fi semnalizate.

România a pierdut 8.376 de locuitori, doar în luna aprilie a acestui an.
Așa arată datele Institutului Național de Statistică.
Cifrele îi alarmează pe specialiști, care spun că la baza declinului demografic stă scăderea natalității, descurajarea familiilor cu venituri medii în a deveni părinți și lipsa unor politici de redresare a natalității.
Concret, în primele patru luni din acest an s-au născut peste 55.000 de copii la nivel național, în scădere cu 12% față de primele patru luni din 2016.
În schimb și numărul deceselor înregistrate în primele patru luni din an a fost mai mare decât cel înregistrat anul trecut, astfel că sporul natural a fost unul negativ.

Oamenii de știință au descoperit un nou antibiotic, eficient împotriva bacteriilor rezistente.
Acesta a distrus o serie de bacterii, dintre care multe sunt rezistente, în cadrul experiențelor de laborator.
De asemenea, noul antibiotic a putut vindeca scarlatina la șoareci în testele de laborator.
Potrivit specialiștilor, acest nou antimicrobian este de zece ori mai puțin susceptibil să declanșeze o rezistență la antibiotice decât cele care se află în prezent pe piață.
Oamenii de știință au subliniat că această descoperire arată că bacteriile care se găsesc în sol sunt cea mai bună sursă de noi antibiotice.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept