Știri 14 iunie 2017

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sfinți vineri, de la ora 6.30, biserica de lemn a schitului „Sfântul Ioan Rusul” din apropierea localității Palazu Mic, urmată de Sfânta Liturghie.
Toți credincioșii prezenți se vor putea închina în Sfântul Altar.
Duminică, Ierarhul nostru va participa la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea Zosin, cu prilejul prăznuirii unuia dintre hramuri, Duminica Sfinților Români.
Astfel, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ierarhul Tomisului va răspunde invitației adresate de arhim. Teodosie Pleşca, starețul mănăstirii și a ctitorilor așezământului monahal.

Procesiunea „Calea mărturisitorilor români” va avea loc sâmbătă la Poarta Albă.
Evenimentul face parte din proiectul „Apărători ai Ortodoxiei între Dunăre și Mare în timpul comunismului” și este dedicat memoriei celor care au suferit sau au murit pentru credință și libertate în regimul comunist.
Plecarea din Constanța va fi la ora 8, cu două autocare, din stația de la Vaporașul de la Gară.
Astfel, de la ora 9, se va porni de la monumentul memorial Poarta Albă până la Mănăstirea Galeșu.
Apoi, de la ora 13, în incinta mănăstirii va avea loc o masă rotundă cu tema: „În căutarea poporului pierdut”.
Vor participa: Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cercetătorul Marius Oprea, istoricul Adrian Nicolae Petcu, Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politic din România – Filiala Constanța, Paul Andreescu, Lector Univ. Dr. Carmen Ciornea, protos. Maxim Vlad și cercetător din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, Ionuț Druche.

Icoana Maicii Domnului Bucurie Neașteptată va poposi la biserica Sf. Ioan Rusul din localitatea Ovidiu.
Aceasta va fi adusă astăzi, la ora 17 și va rămâne spre închinare până duminică.
Parohia oferă zilnic o masă caldă pentru 50 de oameni nevoiași din orașul Ovidiu.

Astăzi este Ziua mondială a donatorului de sânge.
Decizia marcării anuale a acestui eveniment s-a luat la cea de-a 58-a reuniune a Organizației Mondiale a Sănătății, la care statele membre și-au declarat în unanimitate angajamentul și sprijinul pentru donarea voluntară de sânge.
Manifestarea are rolul de a aduce un omagiu donatorilor voluntari, dar și de a crește gradul de conștientizare a nevoii de donații constante de sânge pentru a asigura calitatea, siguranța și disponibilitatea sângelui și a produselor din sânge pentru pacienții care au nevoie.
Transfuziile de sânge și produse din sânge ajută la salvarea a milioane de vieți în fiecare an.
Tema din acest an a Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge este Donează sânge. Donează acum. Donează constant.

Drumurile spre cetățile Histria și Capidava vor fi reabilitate.
Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri Constanța a început ieri reabilitarea drumului spre Cetatea Histria şi se va încheia sâmbătă, potrivit directorului instituţiei, Lucian Lungoci.
Acesta a mai precizat că lucrările pe acest tronson se vor finaliza sâmbătă.
De asemenea, de săptămâna viitoare, vor începe lucrările la Drumul Judeţean 223 spre Cetatea Capidava.

Tarifele de roaming vor fi eliminate de mâine.
Prin urmare, utilizatorii vor plăti acelaşi preţ pentru apeluri în oricare dintre ţările Uniunii.
Noul regulament introduce, însă, o noţiune de care va trebui să se ţină seama: „utilizare rezonabilă a serviciilor de telefonie mobilă”.
Aceasta prevede faptul că apelurile sau utilizarea sms-urilor și a serviciilor de date trebuie să fie mai ridicată în țara de origine, acolo unde este încheiat abonamentul decât în țările terțe din Uniunea Europeană.
Dacă această condiţie, de utilizare nu este respectată, compania de telefonie va clarifica situaţia împreună cu abonatul.

Ministerul Educaţiei a lansat procedura de achiziţie pentru noile manuale de clasa a V-a.
Depunerea ofertelor se va încheia pe 16 iunie, după care va urma evaluarea ofertelor.
Reînnoirea şi revizuirea tuturor manualelor din învăţământul preuniversitar se vor încheia în anul 2020.
Potrivit ministrului Pavel Năstase, la începutul anului şcolar viitor, ar putea fi lansată producţia de manuale şcolare simultan pentru clasele VI-VIII, astfel încât elevii să aibă toate manualele de gimnaziu noi, dar şi revizuite în anul şcolar 2018-2019.

România are cele mai multe locuințe vechi din Europa.
Conform ultimelor date Eurostat, țara noastră are circa 3 milioane de apartamente construite înainte de ‘89, majoritatea având nevoie urgentă de reparaţii.
Pentru a putea să-şi renoveze locuinţa, 41% din români trebuie să facă economii, în vreme ce doar 29% pot miza pe venituri, potrivit unui studiu realizat de IRSOP.
De altfel, 84% dintre cei care au răspuns sondajului au menţionat cel puţin o problemă cu locuinţa.

Salariile unor bugetari se majorează de la 1 iulie.
Deputaţii au adoptat o serie de amendamente prin care sunt majorate cu 30% salariile personalului din bibliotecile naţionale, cu 20% salariile din instituţiile subordonate Ministerului Agriculturii, precum şi din unităţile din subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului.
De aceste majorări salariale ar urma să mai beneficieze şi personalul medical din cabinetele medicale aflate în subordinea Casei Naţionale de Pensii Publice şi cel din instituţiile de spectacole sau concerte aflate în subordinea Ministerului Culturii, precum şi direcţiile judeţene de cultură.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept