Știri 13 iunie 2017

Procesiunea „Calea mărturisitorilor români” va avea loc sâmbătă la Poarta Albă.
Evenimentul face parte din proiectul „Apărători ai Ortodoxiei între Dunăre și Mare în timpul comunismului” și este dedicat memoriei celor care au suferit sau au murit pentru credință și libertate în regimul comunist.
Plecarea din Constanța va fi la ora 8, cu două autocare, din stația de la Vaporașul de la Gară.
Astfel, de la ora 9, se va porni de la monumentul memorial Poarta Albă până la Mănăstirea Galeșu.
Apoi, de la ora 13, în incinta mănăstirii va avea loc o masă rotundă cu tema: „În căutarea poporului pierdut”.
Vor participa: Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cercetătorul Marius Oprea, istoricul Adrian Nicolae Petcu, Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politic din România – Filiala Constanța, Paul Andreescu, Lector Univ. Dr. Carmen Ciornea, protos. Maxim Vlad și cercetător din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, Ionuț Druche.

Icoana Maicii Domnului Bucurie Neașteptată va poposi la biserica Sf. Ioan Rusul din localitatea Ovidiu.
Aceasta va fi adusă mâine, la ora 17 și va rămâne spre închinare până duminică.
Parohia oferă zilnic o masă caldă pentru 50 de oameni nevoiași din orașul Ovidiu.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanta și Protoieria Medgidia organizează mâine, o acţiune de donare de sânge.
Aceasta va avea loc între orele 08.30- 13.30.
Sunt aşteptate toate persoanele sănătoase din localitatea Medgidia și localităţile învecinate care doresc sa îi ajute pe pacienţii care au nevoie de tratament transfuzional.

Groapa de gunoi ilegală de la Limanu va fi desfiinţată anul acesta.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Horia Ţuţuianu, a declarat că la prima şedinţă a CJC va propune alocarea unei sume între 5 sute de mii şi 7 sute de mii de lei pentru a se trece la curăţarea zonei.
La mijlocul lunii trecute, zeci de voluntari au curăţat terenurile agricole de pe raza localităţii Limanu, acoperite de gunoaie.
Potrivit autorităţilor locale, era vorba de o groapă de gunoi neconformă şi ilegală, ce se întindea pe o suprafaţă de aproximativ 6 hectare.
De la începutul campaniei, s-au strâns 80 de tone de gunoi.

Copiii românilor din Serbia de nord-est se pot înscrie la cursurile şcolare de învăţare a limbii române în anul şcolar 2017-2018.
Înscrierile vor începe pe 28 iunie.
Responsabila Departamentului Învăţământ al Consiliul Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia, prof. Anişoara Ţăran, a declarat că „părinţii elevilor au obligaţia, când ridică carnetele de elev ale acestora, să completeze un formular prin care să îşi exprime opţiunea în legătură cu alegerea limbii române drept a doua limbă străină de studiu”.

Normele pentru aplicarea Legii insolvenţei persoanelor fizice au fost aprobate de Guvern.
Legea va intra în vigoare în mai puțin de două luni.
Românii cu datorii vor avea, astfel, posibilitatea de a se redresa financiar, în cinci ani, pe baza unui plan strict de rambursare a datoriilor.
Dacă se va hotărî că este necesară vânzarea locuinţei familiale, datornicii vor putea să rămână în casă cu chirie, aceasta urmând să fie stabilită de comisia de insolvenţă.

Unul din trei copii cu vârsta de până la 6 ani suferă de privare materială severă în România.
Potrivit unui raport, procentul este de peste trei ori mai mare decât media celor 28 de state europene.
Acest lucru înseamnă că nu-și permit unele lucruri cum ar fi căldura, chiria, să aibă televizor sau maşină de spălat, telefon sau sa facă față unor cheltuieli neaşteptate.
Raportul a fost prezentat public săptămâna trecută, în timpul unei conferinţe naţionale despre asistenta sociala care a avut loc la Agnita, în judeţul Sibiu și la care au participat peste o suta de specialişti, profesori și preoţi.

Aproape fiecare a treia persoană din lume este supraponderală sau obeză.
Ponderea persoanelor obeze s-a dublat din 1980 în peste 70 de țări și a crescut în majoritatea celorlalte, potrivit unui studiu care a acoperit 195 de țări în intervalul 1980 — 2015.
În 2015, excesul de greutate corporală a afectat 2,2 miliarde de copii și adulți.
Dintre primele 20 cele mai populate țări din lume, Statele Unite prezintă cel mai ridicat nivel de obezitate în rândul copiilor și adulților tineri, cu o rată de 13%, în timp ce Bangladesh și Vietnam au fost statele cu cea mai mic număr de cazuri la ambele categorii, de aproximativ 1%.
De asemenea, potrivit studiului, 4 milioane de persoane au decedat în 2015 din cauza unor boli legate de obezitate.
Bolile cardiovasculare au fost responsabile pentru două treimi dintre aceste decese, urmate de diabet, boli de rinichi și de cancer.

Orașul Băneasa din județul Constanța a redevenit comună.
Locuitorii din Băneasa au participat duminică la un referendum, în urma căruia au hotărât revenirea la statutul de comună.
Din cei 1.700 de cetăteni prezenţi la urne, aproape 1.530 au răspuns cu DA, referendumul fiind validat.
Localitatea Băneasa a fost declarată oraş în anul 2004, însă promisiunile de locuri de muncă şi atragerea de fonduri europene care să ducă la dezvoltarea urbei nu s-au îndeplinit, astfel că Băneasa devenit mai săracă şi decât unele comune.
În schimb, cetăţenii vor plăti taxe la nivel de oraş.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept