Știri 12 iunie 2017

Creştinii ortodocşi au intrat de astăzi în postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.
Acesta are o durată variabilă şi începe în fiecare an după prima Duminică de la Rusalii.
Postul este instituit de Biserică în cinstea celor doi mari apostoli ai creştinătăţii, care obişnuiau să postească înainte de o acţiune mai importantă.
Totodată, prin acest post creştinii cinstesc şi darurile Duhului Sfânt, care se împărtăşesc celor credincioşi prin sfinţenie.
Despre acest post se găsesc dovezi documentare în Constituţiile Apostolice, la Sfântul Atanasie cel Mare şi la împăratul Leon cel Mare, care denumea acest post ca POSTUL DE VARĂ sau AL CINCIZECIMII.
Acest post este socotit mai uşor decât celelalte posturi de peste an deoarece Biserica a rânduit dezlegare la peşte în fiecare sâmbătă şi duminică, precum şi în ziua cinstirii Sf. Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești, de pe 22 iunie.

Taina Botezului se oficiază, în perioada postului, cu masă de post.
Postul presupune îndepărtarea temporară de la bucurii și plăceri ale vieții, îngăduite de Dumnezeu, în scopul dobândirii discernământului și înfrânării necesare progresului spiritual al omului.
Astfel, petrecerile organizate după slujba Botezului, prin plăcerea diverselor preparate culinare și veselia muzicii și a dansului, contrastează cu atitudinea ascetică a postului.
Este esențial ca intrarea în creștinism a unui prunc să se facă prin respectarea rânduielilor creștine, care, în esența lor, constituie un ansamblu de valori educaționale pentru desăvârșirea spiritului.
În concluzie, nu se cuvine intrarea cuiva în creștinism, pentru a deveni trăitor în Hristos, fără a respecta principiile educaționale ale acestuia.

Festivitatea de premiere a concursului Apărători ai Ortodoxiei între Dunăre și Mare în timpul comunismului va avea loc mâine, la Biblioteca Arhiepiscopiei Tomisului.
Aceasta va debuta la ora 12 și vor fi acordate 4 premii și 3 mențiuni, dar și diplome de participare pentru toți concurenții.
Totodată, vor fi expuse și lucrările participante la concurs.
Din comisia de jurizare au făcut parte Inspectorul de Specialitate ISJ, Daniela Stan, Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politic din România – Filiala Constanța, Paul Andreescu, Directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, Ionuț Druche și profesorul Gabriel Mitroi.
La eveniment va participa și Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Procesiunea „Calea mărturisitorilor români” va avea loc sâmbătă la Poarta Albă.
Evenimentul face parte din proiectul „Apărători ai Ortodoxiei între Dunăre și Mare în timpul comunismului” și este dedicat memoriei celor care au suferit sau au murit pentru credință și libertate în regimul comunist.
Astfel, de la ora 9, se va porni de la monumentul memorial Poarta Albă până la Mănăstirea Galeșu.
De la ora 13, în incinta mănăstirii va avea loc o masă rotundă cu tema: „În căutarea poporului pierdut”.
Vor participa: Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cercetătorul Marius Oprea, istoricul Adrian Nicolae Petcu, Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politic din România – Filiala Constanța, Paul Andreescu, Lector Univ. Dr. Carmen Ciornea, protos. Maxim Vlad și cercetător din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, Ionuț Druche.

Icoana Maicii Domnului Bucurie Neașteptată va poposi la biserica Sf. Ioan Rusul din localitatea Ovidiu.
Aceasta va fi adusă miercuri, la ora 17 și va rămâne spre închinare până duminică.
Parohia oferă zilnic o masă caldă pentru 50 de oameni nevoiași din orașul Ovidiu.

Constanța va avea autobuze noi.
Potrivit RATC, vor fi achiziţionate, printr-un credit accesat de la BERD de Primăria Constanţa, cel mult 100 de autobuze noi, care vor înlocui maşinile vechi aflate în prezent în dotarea Regiei de Transport.
Potrivit directorului Regiei, Bogdan Niţă, licitația va fi lansată până la sfârșitul acestei luni.

Regulile pentru notele obţinute de elevi după contestaţii la Bacalaureat şi la Evaluarea Naţională se modifică.
Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Ariana Bucur, a anunţat că rezultatul obţinut după cererea de recorectare a lucrărilor va fi cel final, chiar dacă diferenţa este mai mică de 0,5 puncte.
Până acum nota finală era schimbată doar dacă exista această diferenţă între nota iniţială şi cea de după contestaţie.
Astăzi continuă probele orale ale bacalaureatului, iar din 26 iunie încep examenele scrise.
Rezultatele finale vor fi făcute publice pe 10 iulie.

Bugetarii vor primi tichetele de vacanță în luna august, după rectificarea bugetară.
Instituțiile publice centrale, locale și companiile de stat sunt obligate să cuprindă la acel moment în buget aceste cheltuieli.
Cuantumul voucherului de vacanță va fi de 1.450, iar persoanele care îşi vând tichetul sunt pasibile de amenzi de până la 14 salarii minime brute.
Ministrul Turismului, Mircea Dobre a precizat că, de la 1 decembrie 2018, modalitatea de acordare a voucherelor de vacanță se va schimba.

Cancerul poate fi depistat din timp cu ajutorul unor teste de sânge.
Specialiştii sunt de părere că pe viitor, un simplu test de sânge ar putea detecta cu exactitate mai multe forme de cancer chiar cu câţiva ani înainte ca simptomele bolii să apară.
Medicii mai spun că testul s-ar putea dovedi extrem de folositor în cazul unor anumite tipuri de cancer greu de identificat în stadii incipiente.
Astfel, toate celulele din organism eliberează informaţii în fluxul sanguin.
Ca urmare, pentru dezvoltarea testului, echipa de cercetători s-a folosit de mai multe mostre de ţesut de la 124 de pacienţi care sufereau de cancer şi au scanat probele pentru 500 de mutaţii genetice, analizând zone specifice ale genomului.
Ei au stabilit că noua metodă generează de 100 de ori mai multe date decât alte tehnici valabile.

Purtarea vălului islamic în spațiile publice va fi interzisă în Austria de la 1 octombrie.
Interdicția, care se referă la vălul integral și funcționează deja în țări ca Franța, Belgia, Bulgaria, precum și în unele regiuni din Elveția, face parte din „legea integrării” votată la jumătatea lunii trecute de parlamentul de la Viena.
Încălcarea acestei prevederi urmează să fie sancționată cu o amendă de până la 150 de euro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept