Știri 8 iunie 2017

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfinţii Mucenici Nicandru şi Marcian.
Aceştia au fost ostaşi în armata romană de la Dunăre şi făceau serviciul militar în cetatea Durostorum, localitatea Silistra de astăzi, din Bulgaria.
În anul 298, în urma biruinţei asupra perşilor, împăratul Maximian Galeriu a îndepărtat din armată pe ostaşii creştini, după care i-a arestat şi persecutat până la moarte.
Sfinţii Nicandru şi Marcian au mărturisit, împreună cu alţi trei ostaşi şi cu veteranul Iuliu, că sunt creştini, drept pentru care au fost aruncaţi în închisoare şi supuşi la chinuri grele.
Ei însă au rămas statornici în credinţa lui Dumnezeu, iar împăratul a poruncit să li se taie capetele.

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia sâmbătă de la ora 8, Sf. Liturghie la biserica Sf. Haralambie din zona Boema.
Ierarhul nostru va sluji împreună cu Înalt Prea Sfințitul Alexei, Arhiepiscop de Ananiev și Balta.
Credincioșii se vor putea închina la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Bucurie Neașteptată adusă din Ucraina.
Duminică, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sf. Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeei.
Cu acest prilej, Ierarhul Tomisului va săvârși Sf. Liturghie la Biserica Sf. Nectarie din cartierul Medeea, care-și sărbătorește cel de-al treilea hram.

O conferinţă cu tema ‘Sinodul din Creta’ se va desfășura astăzi la Constanța.
Aceasta va fi susţinută de către Preasfințitul Părinte Kyrillos Katerelos, Episcop de Abydos și va avea loc de la ora 17:00 la sediul vechi al Universității „Ovidius”, în Aula B, a Facultății de Farmacie.
Evenimentul este organizat de ASCOR Constanța împreună cu Arhiepiscopia Tomisului și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care va fi prezent alături de Rectorul Universității „Ovidius”, Sorin Rugină.
În deschiderea conferinței va fi prezent Grupul psaltic „Sf. Vasile cel Mare”, din Constanța, care va interpreta melodii folclorice românești și cântări bisericești în limba greacă.

ANM a emis o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, pentru mai multe județe, printre care și Constanța.
Aceasta este valabilă până la ora 23.
Astfel, instabilitatea atmosferică se va menține accentuată în zonele montane, în Transilvania, Maramureș, cea mai mare parte a Munteniei, nordul Olteniei, sudul Moldovei și în Dobrogea.
În aceste zone vor fi averse torențiale, iar în intervale scurte sau prin cumulare se vor înregistra cantităţi de apă care vor depăşi local 20…30 l/mp și pe spații restrânse 50…60 l/mp.
Mai ales în sud-estul teritoriului se vor semnala descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și pe arii restrânse căderi de grindină.

Astăzi este Ziua mondială a oceanelor.
Această zi are rolul de a reaminti importanța pe care o au oceanele în ceea ce privește influența asupra planetei și a speciei umane.
Ca urmare a unei Rezoluții adoptate de Adunarea Generală a ONU în 2008, Ziua mondială a oceanelor a fost recunoscută oficial de ONU, urmând a fi sărbătorită în fiecare an pe 8 iunie.

Traficul rutier va fi restricţionat, timp de trei săptămâni pe bulevardul Aurel Vlaicu în zona hotelului Oxford.
În această zonă se desfășoară lucrări ale RAJA.
Circulaţia va fi blocată pe prima bandă a bulevardului, pe sensul de mers spre Palas.
Traficul rutier de pe bulevardul Aurel Vlaicu va fi blocat între staţia peco şi restaurantul Portofino, până pe 30 iunie.

Legea salarizării unitare a trecut de Parlament.
Astfel, de la 1 ianuarie, toți bugetarii ar urma să beneficieze de majorări salariale de 25%.
Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu a afirmat că, de la 1 martie, se va acorda o nouă creştere, de 20%, pentru salariaţii din educaţie, iar pentru cei din sănătate se va acorda restul de 75%.
Comisia de muncă a mai aprobat un amendament în baza căruia profesorii vor primi un spor de suprasolicitare neuropsihică de 10%, începând cu 1 decembrie 2018.
Actul normativ urmează să fie promulgat de către preşedintele României.

Românii sunt tot mai puţin interesaţi de cultură.
77 la sută dintre participanţii la ancheta sociologică „Barometrul de consum cultural 2016” au recunoscut că au un nivel scăzut de implicare culturală şi doar unu la sută au răspuns că sunt foarte interesaţi şi că participă efectiv la evenimente culturale.
Datele din sondaj mai arată că cele mai întâlnite forme de consum cultural în spaţiul public, cel puţin odată pe an, au fost: vizitarea muzeelor şi a expoziţiilor – 38% din populaţie; vizionarea filmelor la cinematograf – 33%, spectacole de teatru – 30% şi lectura la bibliotecile publice – practicată de 21 % dintre respondenţi.

Căsătoria are “rol protector” pentru sănătatea inimii.
Căsnicia are efecte pozitive pentru sănătate, aceasta crescând șansele de supraviețuire în cazul prezenței unor factori majori de risc cardiac, precum nivel crescut al colesterolului.
Acestea sunt concluziile unui studiu britanic.
Prezența unui partener de viață iubitor îi poate face pe oameni să aibă mai multă grijă de sănătatea lor, au susținut specialiștii britanici.
La studiu au luat parte aproape un milion de persoane adulte, toate având niveluri ridicate ale tensiunii arteriale ori ale colesterolului sau diabet.
Cele care erau căsătorite au obținut rezultate mai bune în comparație cu cele care erau singure.
De precizat este faptul că oamenii de știință nu au investigat dacă subiecții căsătoriți aveau sau nu căsnicii fericite.

La Mangalia se va deschide Atelierul expus de pictură icoane pe sticlă pentru copii.
Acesta poartă titlul ’’Cerul oglindit în ochi de copil’’ și va fi deschis în acest week-end, dar și pe 17 și 18 iunie la Casa de Cultură din Mangalia, între orele 16 și 19.
Îndrumător va fi monahia Apolinaria Ghiță, licențiată în Arte Plastice.
Atelierul este organizat cu sprijinul Arhiepiscopiei Tomisului, protoieria Callatis și parohia Nașterea Maicii Domnului din Mangalia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept