Știri 7 iunie 2017

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia sâmbătă de la ora 8, Sf. Liturghie la biserica Sf. Haralambie din zona Boema.
Ierarhul nostru va sluji împreună cu Înalt Prea Sfințitul Alexei, Arhiepiscop de Ananiev și Balta.
Credincioșii se vor putea închina la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Bucurie Neașteptată adusă din Ucraina.
Duminică, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sf. Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeei.
Cu acest prilej, Ierarhul Tomisului va săvârși Sf. Liturghie la Biserica Sf. Nectarie din cartierul Medeea, care-și sărbătorește cel de-al treilea hram.

O conferinţă cu tema ‘Sinodul din Creta’ se va desfășura joi la Constanța.
Aceasta va fi susţinută de către Preasfințitul Părinte Kyrillos Katerelos, Episcop de Abydos și va avea loc de la ora 17:00 la sediul vechi al Universității „Ovidius”, în Aula B, a Facultății de Farmacie.
Evenimentul este organizat de ASCOR Constanța împreună cu Arhiepiscopia Tomisului și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care va fi prezent alături de Rectorul Universității „Ovidius”, Sorin Rugină.
În deschiderea conferinței va fi prezent Grupul psaltic „Sf. Vasile cel Mare”, din Constanța, care va interpreta melodii folclorice românești și cântări bisericești în limba greacă.

Salariile bugetarilor vor crește cu 25% de la 1 ianuarie.
Aceasta este ultima variantă a legii salarizării unitare asupra căreia s-a căzut de acord ieri cu Ministerul Finanțelor.
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu a explicat că toţi bugetarii îşi vor primi banii promişi, însă în două tranşe: prima – de la 1 ianuarie, iar a doua – de la 1 martie anul viitor.
De la 1 martie cei din sănătate vor primi încă 75%, iar cei din educaţie alţi 25%.

Achiziționarea unor noi ambulanţe se va face după prima rectificare bugetară.
Licitaţia va fi coordonată de Secretariatul General al Guvernului.
Aceasta este soluţia găsită pentru înnoirea parcului auto al serviciilor medicale de urgenţă la întâlnirea pe care premierul Sorin Grindeanu a avut-o cu miniştrii de Interne, Carmen Dan şi al Sănătăţii, Florian Bodog şi cu secretarul de stat, Raed Arafat.
Discuţiile de la guvern au avut loc după ce secretarul de stat în ministerul de Interne, Raed Arafat a adus în atenţia publică situaţia ambulanţelor învechite, despre care a spus că pot pune în pericol viaţa pacienţilor.
Serviciile de urgenţă din ţară, au zeci de maşini în service din cauza defecţiunilor grave şi frecvente.

Astăzi încep înscrierile pentru evaluarea națională.
Potrivit calendarului publicat de Ministerul Educaţiei, elevii, care au absolvit clasa a VIII-a, se pot înscrie, în perioada 7-9 iunie, la evaluarea naţională, urmând ca pe data de 19 iunie, să susţină prima probă, examenul la limba română.
Rezultatele finale vor fi afişate pe 30 iunie.
Ministerul Educaţiei a anunţat modificări la metoda de calcul pentru admiterea la liceu.
Din anul acesta, ponderea mediilor din clasele gimnaziale scade la 20%, faţă de 25 % cât a fost până acum, restul de 80% fiind reprezentat de media de la evaluarea naţională.

Asociaţiile de părinţi cer Ministerului Educaţiei interzicerea meditaţiilor cu profesorul de la clasă.
Părinţii plătesc, în medie, între 800 şi 1.000 de lei lunar pentru aceste ore suplimentare.
O şedinţă de două ore costă în jur de 80 de lei.
Și unii profesori susţin că aceste meditaţii ar trebui să fie eliminate şi că au devenit mai mult o modă decât o necesitate.

Tarifele de vizitare a obiectivelor Complexului Muzeal de Științe ale Naturii au fost reduse din această lună.
Astfel, un bilet de intrare la Delfinariu, Microrezervație și Expoziția de Păsări Exotice costă 20 de lei pentru adulți și 5 lei pentru elevi și studenți.
Tariful de intrare la Microrezervație este de 8 lei pentru adulți și 2 lei pentru elevi și studenți.
Pentru o vizită la Planetariu, tariful pentru adulți este de 4 lei, iar pentru copii – 1 leu.
Și tarifele de la Acvariul din Constanța au fost modificate.
Un adult va plăti 8 lei, în timp ce tariful pentru copii, studenți și elevi este de 2 lei.
De asemenea, programul de vizitare la toate obiectivele Complexului a fost prelungit până la ora 19.30.

Centrele de plasament ar putea avea propriile școli de meserii.
Mai mulţi deputaţi au depus în Parlament un proiect de lege care vine în sprijinul tinerilor ce își doresc o meserie.
Măsura poate ajuta tinerii aflaţi în pragul excluderii din centrele de plasament să înveţe o meserie pe care să o practice după excluderea din centrul de plasament.
Potrivit proiectului de lege, în atelierele sau centrele de ucenicie înfiinţate pe lângă casele de copii sau centrele de plasament, copiii cu vârste între 16 şi 18 ani vor învăţa să practice diverse meserii, în special cele tradiţionale.

Supradozele de droguri cauzează tot mai multe decese în Europa.
Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie atrage atenția că au început să fie puse în circulație numeroase substanțe noi, considerate periculoase pentru sănătate.
Potrivit comisarului european pentru Migrație, afaceri interne și cetățenie, peste 93 de milioane de europeni ”au consumat deja droguri.
Raportul bazat pe date colectate în 2015 și 2016, a subliniat creșterea ‘îngrijorătoare’ a numărului de decese provocate de supradozele de droguri în țările Uniunii Europene, dar și în Turcia și Norvegia.
Această creștere a mortalității, pentru al treilea an consecutiv, vizează ”aproape toate categoriile de vârstă” și țări precum Germania, Marea Britanie, Olanda, Suedia, Lituania și Turcia.

Benzina va conține cel puțin 8% biocarburant de anul viitor.
Așa prevede legislația europeană, potrivit căreia, în prezent, cantitatea de biocarburant este de 4,5%.
Majorarea ar putea stimula producţia autohtonă, iar producătorii ar putea majora producţia, dar există şi perspectiva ca marile companii petroliere să prefere importul.
Deși se clasează pe locul 9 în topul celor mai mari producători de rapiță din lume, România importă aproape jumătate din biodieselul necesar, în timp ce producţia de rapiţă este vândută la export, potrivit Institutului Național de Statistică.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept