Știri 6 iunie 2017

Astăzi a început examenul de bacalaureat.
Acesta a debutat cu evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română.
Examenul va continua pe 9, 12 – 13 iunie, cu Evaluarea competențelor digitale.
De asemenea, în perioada14 – 16 iunie se va desfășura Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.
La nivelul județului Constanța au fost desemnate 51 de centre de examen pentru evaluarea competențelor lingvistice și digitale.

ANM a emis o informare meteorologică de instabilitate atmosferică moderată pentru toată țara.
Aceasta va intra în vigoare de la ora 16 și este valabilă până dimineață la ora 9.
În vestul și nord-vestul țării, precum și în zona Carpaților Occidentali și nordul Carpaților Orientali, vor fi intervale în care instabilitatea atmosferică se va accentua.
Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi căderi de grindină.
Se vor înregistra cantităţi de apă care, în intervale scurte de timp, vor depăşi local 15…20 l/mp și izolat 35 l/mp.
Începând din a doua parte a zilei de mâine și până în prima parte a nopții de joi spre vineri, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în zonele de munte și în regiunile sudice, estice și centrale.

Zona Peninsulară a Constanţei va deveni exclusiv pietonală.
Reprezentanţii administraţiei publice locale intenţionează să restricţioneze accesul în zonă cu autoturismele.
În acest sens, Primăria supune dezbaterii publice un Regulament de acces în Zona Peninsulară, scopul fiind protejarea vestigiilor antice şi a clădirilor-monument.
Totodată, circulaţia rutieră în Zona Peninsulară va fi permisă ocazional pentru aprovizionare, curăţenie şi întreţinere a domeniului public, pentru organizarea unor evenimente şi pentru situaţii de urgenţă.
Cei care nu respectă prevederile Regulamentului de acces în Zona Peninsulară, vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 500 şi 2.500 lei.

Muntenegru a devenit oficial cel de-al 29-lea stat membru al NATO.
Ceremonia de primire a Muntenegrului în NATO a avut loc la Washington, urmând ca, de miercuri, steagul fostei țări iugoslave să fie arborat la cartierul general al Alianței.
Aderarea Muntenegrului la NATO a generat disensiuni în această țară, cu o populație de 600.000 de locuitori, slavi ortodocși în majoritate.
În anul 1999, Muntenegru a fost ținta bombardamentelor NATO.
În 2015, când s-a anunțat oficial intrarea țării în Alianța Nord Atlantică, au avut loc proteste violente.

Plafonul programului „Prima Casă” ar urma să fie majorat cu circa 500 milioane de lei.
Deocamdată, Fondul Naţional de Garantare analizează dosarele trimise de bănci şi urmează să transmită ministerului o solicitare de majorare a plafonului”.
„Prima Casă” a atins un record – 500 de români şi-au depus actele zilnic pentru o locuinţă cu avans mic şi garanţii de la stat. Cele mai multe bănci înscrise în program susţin că au epuizat fondurile.

Asociația Companiilor de Distribuție de Bunuri din România solicită Guvernului scoaterea din orașe a magazinelor cu o suprafață mai mare de 1.000 de metri pătrați.
Măsura ar afecta în primul rând rețelele de hipermarketuri, care au suprafețe de peste 1.000 mp, dar și unele lanțuri de supermarket-uri care au mizat pe formate de dimensiuni mai mari.
Unul dintre efectele negative ale existenței marilor magazine în orașe este creșterea gradului de dependență a producătorilor români de marile rețele străine de retail, dar și creșterea presiunii asupra prețului de cost al alimentelor.

Monitorul Oficial poate fi citit online gratuit de toți românii.
Astfel, Regia Autonomă „Monitorul Oficial” pune la dispoziția tuturor utilizatorilor formatul tipărit contra cost, iar formatul electronic al Monitorului Oficial al României, Partea I și Partea a II-a, în mod gratuit, permanent, în varianta pentru citire.
Deputatul Florin Gheorghe, inițiatorul proiectului, a arătat că țara noastră era printre ultimele state din Europa care restricționa accesul gratuit al cetățenilor la jurnalul oficial.

Ziua de 15 mai ar putea deveni Ziua ardelenilor.
Inițiatorii susțin că actul istoric de la 1 Decembrie 1918 a avut la bază programul Revoluției române de la 1848, enunțat pe Câmpia Libertății de la Blaj, la 15 mai.
Conform proiectului, sărbătorirea anuală a Zilei ardelenilor poate fi marcată de autoritățile administrației publice centrale și locale, reprezentanțele României în străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter cultural-artistic.

Patru din zece părinți români consideră corecțiile o idee foarte bună, în timp ce același număr le consideră o idee proastă sau chiar foarte proastă.
Un studiu IRES arată și că 7 din 10 familii consideră că o palmă dată copilului reprezintă o încălcare a drepturilor acestuia.
Sociologii remarcă o evoluție în societatea românească înspre educația făcută cu vorba bună.
Psihologii consideră pedepsele un instrument util în educarea copiilor, dar în anumite condiții.
Important este ca decizia luată să fie respectată de ambii părinți.

60% dintre salarii vor crește cu 100%, iar 3% dintre salarii vor scădea.
Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a precizat că salariile care vor înregistra scăderi sunt cele cuprinse între 12.000 și 20.000 de lei, iar salariul mediu pe economie va fi de 3.000 de lei.
Majorările sunt prevăzute în Legea salarizării, care va ajunge mâine la vot în Camera Deputaților.

Borșul la plic este periculos pentru sănătate.
Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România a analizat mai multe tipuri de borș la plic de pe rafturile magazinelor.
Astfel, toate produsele conțineau acid citric, 85% acid lactic, iar
la 77% dintre produse s-a folosit monoglutamatul de sodiu.
Acesta poate produce dureri de cap, slăbiciune, greață și arsuri și nu trebuie consumat de către femei însărcinate, copii, hipoglicemici, bătrâni sau cardiaci.
De asemenea, toate tipurile de borș analizate conțin 9 aditivi alimentari.
Specialiștii au concluzionat că borșul la plic este un produs lipsit de nutrienți valoroși, în timp ce borșul tradițional este un aliment probiotic, bogat în vitamine.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept