Știri 2 iunie 2017

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sf. Ioan cel Nou de la Suceava.
Acesta s-a născut în cetatea Trapezunt de pe coasta Mării Negre, în jurul anului 1300, şi era creştin-ortodox, iar de meserie era negustor.
În timpul unei călătorii către Cetatea –Albă a fost trădat de unul din partenerii de drum şi pârât în chip mincinos către mai marele cetăţii că Ioan ar dori să se convertească la păgânism.
Pentru că Sf. Ioan a mărturisit pe adevăratul Dumnezeu, Mântuitorul Hristos, mai marele cetăţii s-a mâniat şi a poruncit ca sa fie omorât prin tăierea capului.
Creştinii din Cetatea Albă au luat trupul Sfântului mucenic Ioan şi l-au îngropat în Biserica cetăţii vreme de 70 de ani.
În anul 1402, Voievodul Alexandru cel Bun, împreună cu mitropolitul Iosif au adus în Moldova moaştele Sf. Ioan cel Nou.
Ele au rămas aici până în 1686 când au fost duse pentru scurt timp în Polonia, pentru a fi ferite de armata lui Ioan Sobieski.
În anul 1783, moaştele Sf. Ioan cel Nou au fost readuse în Moldova, la Suceava, unde se regăsesc şi astăzi, în biserica Arhiepiscopală din Suceava.

Mâine, în ajunul praznicului Pogorârii Sfântului Duh, Biserica Ortodoxă a statornicit pomenirea de obște a celor adormiți, cunoscută drept Moșii de vară.
Înalt Prea Sfințitul Teodosie va oficia, de la ora 7.30, Sfânta Liturghie și slujba de pomenire de obște a celor adormiți la biserica Sfânta Treime din localitatea Culmea Nord.
Duminică, de sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, cu binecuvântarea Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Arhiepiscopul Tomisului va face parte din soborul de arhierei condus de către Patriarhul Neofit al Bisericii Ortodoxe Bulgare, care va oficia Sf. Liturghie la biserica românească Sf. Treime din Sofia, Bulgaria.
De la ora 22.30, Ierarhul nostru va sfinți demisolul bisericii Sfinții 4 Martiri de la Niculițel din cartierul Faleză Nord, apoi va săvârși Sf. Liturghie.

Unui copil din patru din întreaga lume i se fură copilăria.
Așa arată un raport al organizației internaționale Salvaţi Copiii, care include un index global al țărilor unde copilăria este mai mult sau mai puțin amenințată.
România ocupă la acest capitol locul 52 din 172, sub țări ca Ucraina, Kazahstan, Muntenegru şi Bulgaria.
Totodată, ţara noastră se numără printre țările europene cu cel mai ridicat număr de decese ale copiilor sub 5 ani (11 la mie).
În plus, datele Eurostat arată că, în Europa, România înregistrează cel mai mare număr de nașteri cu mame între 10 și 17 ani.
La indicatorul abandon școlar, România rămâne printre țările care se confruntă în mod serios cu această problemă, cu un procent de 12,1 considerat ca fiind scăzut prin raportarea la situația globală, însă îngrijorător la nivel european.

Un nou web-site, pentru semnalarea abuzurilor sexuale comise asupra copiiilor este lansat de Europol.
Agenția şi-a exprimat speranţa că o serie de detalii, precum o pungă sau o sticlă de şampon ar putea alerta pe cineva care să contacteze ulterior poliţia sub acoperirea anonimatului pentru a oferi informaţii.
Zeci de mii de pedofili sunt implicaţi în abuzuri comise asupra copiilor şi în distribuirea de fotografii şi înregistrări video online. Directorul departamentului pentru combaterea pirateriei informatice din cadrul Europol, Steven Wilson, şi-a exprimat speranţa că oamenii vor ajuta a identificarea locurilor unde au loc astfel de abuzuri.

Marile orașe din întreaga lume vor înregistra temperaturi mai ridicate până în anul 2100.
Cel mai recent studiu arată că, sub efectul încălzirii globale și al fenomenului de „insule de căldură urbane”, marile orașe ar putea înregistra o creștere suplimentară a temperaturii de 7 grade C sau chiar 8 grade C până în 2100.
Aceste proiecții se bazează pe scenariul unei creșteri continue a emisiilor de gaze cu efect de seră pe tot parcursul secolului. Aceste „insule” sunt cele care fac orașele mai calde decât împrejurimile lor și accentuează canicula și valurile de căldură. Consecințele sunt un consum mai mare de energie pentru răcirea clădirilor, creșterea riscurilor pentru sănătate, disconfort, un aer mai poluat, calitate mai proastă a apei și mai puțină productivitate la locul de muncă.

Aproximativ 30.000 de copii au beneficiat de sprijinul Bisericii anul trecut.
Biserica Ortodoxă Română a manifestat o grijă deosebită atât pentru educația lor – prin proiectele Alege școala! și Hristos Împărtășit copiilor-, cât și pentru ajutorarea spirituală și materială a acestora.
Din cele 718 instituții sociale care există în Patriarhia Română, următoarele instituții sunt dedicate strict copiilor: 93 centre de zi, 36 centre de tip familial, 40 de grădinițe sociale,14 campusuri de tabără și 47 centre educaționale.

Astăzi este Ziua Națională pentru Adopție.
Aceasta urmează în calendar celei internaţionale a copilului şi a părinţilor.
Iniţiativa acestei zile a avut-o, în 2014, fundația ‘Ador Copiii’. Astfel, sunt promovate adopția și soluțiile pentru simplificarea acestui proces, care în România este îngreunat de proceduri birocratice.
Statistica arată că un copil instituţionalizat dorit de o familie ajunge în grija acesteia nu mai devreme de un an şi jumătate, timp în care trebuie parcurse numeroase proceduri legale.

Universităţile vor putea acorda, exclusiv din venituri proprii, un spor de performanţă academică de 10%.
De acesta vor putea beneficia 15% din posturile didactice, conform unui amendament adoptat de Comisia de muncă din Camera Deputaţilor.
Acest lucru a fost hotărât în cadrul dezbaterilor asupra proiectului de lege privind salarizarea.
Sporul de performanţă academică se acordă pe o perioadă de un an.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept