Știri 1 iunie 2017

Biserica Ortodoxă îl cinstește astăzi pe Sf. Iustin Martirul și Filosoful.
Acesta era fiul unor coloniști greci, păgâni, din vechiul Sichem din Palestina, numit după colonizarea romană din anul 70 Flavia Neapolis, iar astăzi Nablus, și s-a născut la începutul secolului al II-lea.
Crescut în păgânism, din tinerețe a fost atras spre filozofie, astfel a cercetat conceptele filosofice ale vremii.
La Roma a deschis o școală de doctrină creștină.
Martirizarea Sf. Iustin are loc în vremea lui Marc Aureliu, între anii 165-166.
Biserica Ortodoxă îl cinstește pe 1 iunie, iar cea Catolică la 14 aprilie.

Sâmbătă, în ajunul praznicului Pogorârii Sfântului Duh, Biserica Ortodoxă a statornicit pomenirea de obște a celor adormiți, cunoscută drept Moșii de vară.
Înalt Prea Sfințitul Teodosie va oficia, de la ora 7.30, Sfânta Liturghie și slujba de pomenire de obște a celor adormiți la biserica Sfânta Treime din localitatea Culmea Nord.
Duminică, de sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, de la ora 7.30, Ierarhul nostru va sfinți demisolul bisericii Sfinții 4 Martiri de la Niculițel din cartierul Faleză Nord, apoi va săvârși Sf. Liturghie.
De la ora 12, va oficia slujba Vecerniei la Catedrala Arhiepiscopală, apoi va citi rugăciunea de binecuvântare a frunzelor de nuc, care simbolizează „limbile de foc” pogorâte peste Apostoli.
Luni, de sărbătoarea Sfintei Treimi, cu binecuvântarea Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Arhiepiscopul Tomisului va face parte din soborul de arhierei condus de către Patriarhul Neofit al Bisericii Ortodoxe Bulgare, care va oficia Sf. Liturghie la biserica românească Sf. Treime din Sofia, Bulgaria.

Icoana Maicii Domnului „Bucurie neașteptată” va sosi pentru prima dată la Constanța.
Aceasta va fi adusă astăzi din Ucraina la biserica Sf. Haralambie din zona Boema și va fi întâmpinată de credincioșii parohiei de la orele 17, la intersecția bulevardului Aurel Vlaicu cu bd. Tomis.
Apoi se va merge în procesiune cu icoana până la biserică.
Icoana este prăznuită pe 9 decembrie, 25 ianuarie și 1 mai și a fost pictată în amintirea unei minuni săvârșite în fața Icoanei Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu.
Icoana făcătoare de minuni este cunoscută ca fiind vindecătoare de diferite boli fizice și psihice, dar și ca alungătoare a tristeții și ajutătoare a celor stăpâniți de patimi trupești.

Astăzi este Ziua Internaţională a Ocrotirii Copilului.
Această zi a fost iniţiată în anul 1924 când Liga Naţiunilor Unite a adoptat Declaraţia Drepturilor Copilului.
În anul 1954 Consiliul ONU a recomandat tuturor ţărilor să adopte o zi internaţională a copiilor, pentru a sublinia nevoia de bună înţelegere între copii.
În 1989 Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat Convenţia cu privire la Drepturile Copilului, iar un an mai târziu, în 1990, România a ratificat şi ea această Convenţie.
Cu toate acestea, Ziua Copilului este sărbătorită în lume la date diferite, în funcţie de istoria naţională a fiecărei ţări.
Astfel, data de 1 iunie este Ziua copilului în România şi alte 24 de ţări, printre care Bulgaria, Polonia, Germania sau Rusia.

Primăria Constanța va cofinanța extinderea rețelelor de apă și canalizare.
Conform primarului Decebal Făgădău, vor fi extinse rețelele de alimentare cu apă și canalizare pe străzile unde acestea nu există, iar pe celelalte se vor moderniza.
Edilul a mai spus că primăria va trimite adrese și celorlalți furnizori de utilități, pentru ca și aceștia să-și înființeze rețelele pe străzile unde acestea nu există și să treacă la modernizarea lor unde acest lucru se impune.

Ministerul Educaţiei intenționează să introducă bacalaureatul tehnic, pentru absolvenţii liceelor tehnologice.
Bacalaureatul diferențiat este una dintre schimbările în noua lege a educaţiei, ce ar putea intra în vigoare în 2018.
În acest fel, tinerii care urmează învăţământul profesional şi tehnic vor putea susține bacalaureatul pe profilul studiat.
Ministrul Educației urmărește o mai mare flexibilitate a sistemului de învăţământ, în sensul că elevii integraţi în învăţământul profesional dual să aibă opţiunea de a face şi facultate, dacă este integrat în liceu în clasa a XI a sau a XII a, în funcţie de nivelul de calificare.

Medicii ieșeni de la Maternitatea „Cuza Vodă” refuză să mai facă avorturi.
Secţia rămâne închisă pentru reamenajare până la toamnă, dar există medici în secţie care au anunţat că nu vor să mai facă chiuretaje nici după finalizarea lucrărilor, motivând că ei trebuie „să aducă viaţă, nu să o ia”.
Potrivit conducerii maternităţii, mai mulţi doctori şi-au exprimat refuzul de a realiza intervenţii de întrerupere a sarcinii la cerere, chiar şi după redeschiderea secţiei.
Sunt exceptate cazurile în care, din motive medicale serioase, sarcina trebuie oprită din evoluţie.
Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi este cea mai mare unitate de acest tip din ţară.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea RCA.
Potrivit legii, persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România, au obligația să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente.
Textul prevede că tariful de referință va fi calculat pe baza unei formule.
Tariful de referință se calculează semestrial de către o societate cu expertiză recunoscută în domeniu, contractată de Autoritatea de Supraveghere Financiară, după formulă, și se publică de ASF.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept