Știri 31 mai 2017

Biserica Ortodoxă îl va cinsti mâine pe Sf. Iustin Martirul și Filosoful.
Cu acest prilej, IPS Teodosie va săvârși de la ora 8 Sfânta Liturghie la mânăstirea Poarta Albă-Galeșu, care își va sărbători cel de-al doilea hram.
La finalul slujbei, Arhiepiscopul Tomisului va oficia o slujbă de parastas pentru părintele Arhim. Iustin Pârvu.
Sâmbătă, în ajunul praznicului Pogorârii Duhului Sfânt, Biserica Ortodoxă a statornicit pomenirea de obște a celor adormiți, cunoscută drept Moșii de vară.
Ierarhul Tomisului va oficia, de la ora 7.30, Sfânta Liturghie și slujba de pomenire de obște a celor adormiți la biserica Sfânta Treime din localitatea Culmea Nord.
Duminică, de sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, de la ora 7.30, Ierarhul nostru va sfinți demisolul bisericii Sfinții 4 Martiri de la Niculițel din cartierul Faleză Nord, apoi va săvârși Sf. Liturghie.
De la ora 12, va oficia slujba Vecerniei la Catedrala Arhiepiscopală, apoi va citi rugăciunea de binecuvântare a frunzelor de nuc, care simbolizează „limbile de foc” pogorâte peste Apostoli.
Luni, de sărbătoarea Sfintei Treimi, cu binecuvântarea Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Arhiepiscopul Tomisului va face parte din soborul de arhierei condus de către Patriarhul Neofit al Bisericii Ortodoxe Bulgare, care va oficia Sf. Liturghie la biserica românească Sf. Treime din Sofia, Bulgaria.

Icoana Maicii Domnului „Bucurie neașteptată” va sosi pentru prima dată la Constanța.
Aceasta va fi adusă mâine din Ucraina la biserica Sf. Haralambie din zona Boema și va fi întâmpinată de credincioșii parohiei de la orele 17, la intersecția bulevardului Aurel Vlaicu cu bd. Tomis.
Apoi se va merge în procesiune cu icoana până la biserică.
Icoana este prăznuită pe 9 decembrie, 25 ianuarie și 1 mai și a fost pictată în amintirea unei minuni săvârșite în fața Icoanei Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu.
Icoana făcătoare de minuni este cunoscută ca fiind vindecătoare de diferite boli fizice și psihice, dar și ca alungătoare a tristeții și ajutătoare a celor stăpâniți de patimi trupești.

Constănțenii sunt invitați la o lansare de carte religioasă.
Este vorba despre volumele de poezii intitulate ’’Lumina șoptită’’ și ’’Strigătul frunzelor’’ scrise de către părintele Arsenie Obreja.
Evenimentul se va desfășura astăzi, de la orele 17, la Muzeul de Artă din Constanța și este organizat de ASCOR Constanța.
Invitați vor fi Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, directorul Editurii Vinea, Nicolae Tzone, scriitorii Doina Păuleanu și Ovidiu Dunăreanu și postfațatorul Florin Caragiu.
Intrarea va fi liberă.

Bugetarii nu vor mai primi vouchere de vacanţă, de la 1 iulie.
O decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, arată că tichetele de vacanţă pot fi acordate doar dacă există alocări bugetare pentru ele, în bugetul de stat şi în cele locale.
În proiectul de buget aprobat la început de an nu sunt bani alocaţi.
Ministrul Turismului, Mircea Dobre, a afirmat la Parlament, că proiectul de Ordonanță privind voucherele de vacanţă este în faza de avizare la ministere, urmând a fi adoptat de Guvern până la data de 1 iulie.
Ministrul a ţinut să precizeze că instituţiile publice care nu şi-au bugetat aceste vouchere vor trebui să o facă abia după rectificarea bugetară din vară.

Astăzi este Ziua Mondială fără Tutun.
Această zi a fost stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în anul 1987 în dorinţa de a atrage atenţia asupra pericolului utilizării tutunului pentru societate, nu numai pentru fumători.
OMS propune tuturor fumătorilor de pe Glob să se străduiască să reziste, o zi, fără tutun.
Timp de 24 de ore, fumătorii sunt provocați la abstinență de la fumat, în favoarea vieții și a sănătății.
Chiar dacă o zi nu va rezolva milioanele de cazuri tragice de decesuri din cauza fumatului, totuși, ar putea aduce în conștiința fumătorilor că fumatul nu este o alegere, ci un viciu care le face rău tuturor, nu doar lor.

Ziua de 14 mai a fost declarată Ziua națională de cinstire a martirilor români din temnițele comuniste.
Președintele Klaus Iohannis a semnat, ieri, decretul de promulgare a Legii.
În expunerea de motive se arată că „marea sărbătoare a tuturor românilor care cinstesc sfânta jertfă a martirilor din temnițele comuniste este ziua de 14 mai 1948.
Atunci au fost arestați de regimul comunist marea majoritate a tinerilor, a intelectualilor, alți mulți români care, prin exemplul de neascultare și reală libertate exprimată în fața regimului dictatorial ateu, au pătimit asemenea primilor creștini.

Mâine copiii vor beneficia de intrare gratuită în mai multe muzee din Constanța.
Astfel, cei mici vor avea gratuitate atât la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, Muzeul de Artă, cât și la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii ce include Delfinariul, Microrezervația, Planetariul și Acvariul.
Și Teatrul de copii și tineret „Căluțul de Mare” are un program special în această perioadă.
Astfel, spectacolele Teatrului se vor juca gratuit atât astăzi, în localitatea Cernavodă, cât și mâine în localitatea Techirghiol.

Prima grădină zoo concepută special pentru copii se va deschide mâine la Constanța.
Baby Zoo este locul special amenajat în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța în care cei mici vor putea interacționa cu animalele.
Directorul complexului, Adrian Bîlbă a declarat că acest spațiu acoperit, de aproximativ 150 de metri, va funcționa și iarna.
El a mai spus că dascălii și-ar putea desfășura aici orele de biologie sau de educație civică.
Grădina Zoologica pentru copii are o clădire din lemn, de tip pavilion, dar și țarcuri în aer liber.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept