Știri 30 mai 2017

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins contestația procurorilor DNA privind arestul la domiciliu a Înalt Prea Sfințitului Teodosie.
Decizia magistraților este definitivă, iar arhiepiscopul Tomisului rămâne sub control judiciar.
Reamintim că magistrații Curții de Apel Constanța au respins, pe 22 mai, cererea DNA de înlocuire a măsurii controlului judiciar cu arestul la domiciliu, decizia de la acea dată nefiind definitivă s-a judecat apelul la ÎCCJ.

Icoana Maicii Domnului „Bucurie neașteptată” va sosi pentru prima dată la Constanța.
Aceasta va fi adusă joi din Ucraina la biserica Sf. Haralambie din zona Boema și va fi întâmpinată de credincioșii parohiei de la orele 17, la intersecția bulevardului Aurel Vlaicu cu bd. Tomis.
Apoi se va merge în procesiune cu icoana până la biserică.
Icoana este prăznuită pe 9 decembrie, 25 ianuarie și 1 mai și a fost pictată în amintirea unei minuni săvârșite în fața Icoanei Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu.
Icoana făcătoare de minuni este cunoscută ca fiind vindecătoare de diferite boli fizice și psihice, dar și ca alungătoare a tristeții și ajutătoare a celor stăpâniți de patimi trupești.

Constănțenii sunt invitați la o lansare de carte religioasă.
Este vorba despre volumele de poezii intitulate ’’Lumina șoptită’’ și ’’Strigătul frunzelor’’ scrise într-o notă religioasă romantică de către părintele Arsenie Obreja.
Evenimentul se va desfășura miercuri, de la orele 17, la Muzeul de Artă din Constanța și este organizat de ASCOR Constanța.
Invitați vor fi Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, directorul Editurii Vinea, Nicolae Tzone, scriitorii Doina Păuleanu și Ovidiu Dunăreanu și postfațatorul Florin Caragiu.
Intrarea va fi liberă.

Toate oficiile Poștei Române vor fi închise în zilele de 1, 2 şi 5 iunie.
Salariaţii vor recupera ziua de 2 iunie – sâmbătă, 10 iunie, când toate subunităţile poştale din mediul urban şi rural vor avea program normal de lucru.
Ca urmare a programului anunţat este posibil ca trimiterile poştale prezentate în această perioadă să înregistreze timpi mai mari de circulaţie.

Exerciţiul NATO JUMP 2017 va îngreuna traficul pe mai multe drumuri și autostrăzi din România.
Potrivit Poliţiei Române, de joi până duminică, mai multe coloane militare se vor deplasa în cadrul unui exerciţiu NATO desfăşurat pe teritoriul Bulgariei, Greciei şi României.
Poliţiştii le recomandă celor care întâlnesc aceste coloane să circule cu atenţie sporită şi să respecte indicaţiile şi semnalele agenţilor de circulaţie.

Sindicaliștii din învățământ vor protesta mâine la Parlament.
La această acţiune vor participa aproximativ 200 de persoane, membri de sindicat din municipiul Bucureşti şi județele limitrofe, inclusiv Constanța.
Motivul protestului îl constituie faptul că Senatul a votat Proiectul Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, fără să ţină cont de solicitările şi observaţiile federaţiilor sindicale din învățământ.
Deputații urmează să dezbată şi să aprobe, ca for dedizional, acest proiect legislativ.

Contractul cadru pentru achiziţionarea vaccinurilor va fi încheiat pe o perioadă de cel puţin doi ani pentru evitarea crizelor în aprovizionare.
Şeful guvernului şi ministrul Sănătăţii s-au întâlnit, ieri, cu reprezentanţii companiilor farmaceutice şi au convenit că această procedură va permite asigurarea continuă şi la timp a dozelor de vaccin şi crearea unor stocuri de rezervă.
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a precizat că, la ora actuală, există doze suficiente de vaccin împotriva rujeolei, a oreionului şi a rubeolei.

Fumatul poate afecta grav ficatul fetusului.
Impactul pe care ţigările îl au asupra copiilor nenăscuţi a fost prezentat într-un nou studiu privind celulele stem.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că un amestec alcătuit din substanţe chimice pe care îl conţin țigările este deosebit de dăunător pentru dezvoltarea celulelor hepatice.
Aceste substanţe afectează fetuşii de sex masculin în proporţie diferită față de cei de gen feminin.
Celulele hepatice au fost expuse la substanţele chimice dăunătoare găsite în ţigări, inclusiv substanţele specifice cunoscute datorită faptului că circulă în făt atunci când mamele fumează.
Ficatul este vital în curățarea substanţelor toxice și joacă un rol major în reglarea metabolismului.

Un program european prevede Internet wireless gratis în pieţe, parcuri, spitale din România și celelalte state europene.
Acesta este în valoare de 120 de milioane de euro, sumă ce va fi alocată pentru a finanţa echipamentul pentru servicii gratuite Wi-Fi în 6.000 – 8.000 de localităţi din toate statele membre.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker a afirmat că fiecare sat și oraș european va avea acces gratuit la internet wireless în jurul principalelor centre ale vieţii publice, până în 2020.
Autorităţile locale vor putea solicita finanţare odată ce sistemul va fi pus în funcţiune.

Peste jumătate dintre bucureşteni s-au declarat trişti şi depresivi.
Un studiu arată că acest lucru îi împinge la un stil de viaţă nesănătos.
Alimentaţia nesănătoasă duce la apariţia bolilor precum diabetul zaharat, iar consumul de ţigări şi alcool în Bucureşti este semnificativ peste mediile europene.
Totuși Bucureştiul stă foarte bine la capitolul siguranţa publică.
Din acest punct de vedere, Capitala se află pe locul 29 în Europa.
Scăderile sunt remarcabile în privinţa infracțiunilor precum furturi, violențe, agresiuni, tâlhărie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept