Știri 29 mai 2017

Icoana Maicii Domnului „Bucurie neașteptată” va sosi pentru prima dată la Constanța.
Aceasta va fi adusă joi din Ucraina la biserica Sf. Haralambie din zona Boema și va fi întâmpinată de credincioșii parohiei de la orele 17, la intersecția bulevardului Aurel Vlaicu cu bd. Tomis.
Apoi se va merge în procesiune cu icoana până la biserică.
Icoana este prăznuită pe 9 decembrie, 25 ianuarie și 1 mai și a fost pictată în amintirea unei minuni săvârșite în fața ei.
Icoana făcătoare de minuni este cunoscută ca fiind vindecătoare de diferite boli fizice și psihice, dar și ca alungătoare a tristeții și ajutătoare a celor stăpâniți de patimi trupești.

În acest an au fost făcute diferite modificări în ceea ce priveşte desfășurarea examenului de Evaluarea Naţională la clasa a VIII-a.
Astfel, părinţii pot vedea lucrările copilului lor, după afişarea rezultatelor finale, în urma contestaţiilor.
De asemenea, au apărut şi alte noutăţi, cum ar fi creşterea mediei de la Evaluarea Naţională la 80% din media de admitere la liceu.
În acest an, a fost eliminată prevederea, conform căreia, nota finală după soluţionarea contestaţiilor se modifică numai în cazul în care, între nota iniţială şi cea de la contestaţie există o diferenţă de minim 0,5 puncte.

Astăzi a început sesiunea specială a examenului de bacalaureat.
Aceasta a debutat pentru olimpici cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română.
Miercuri este programată evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, iar în zilele de 2 şi 3 iunie, evaluarea competenţelor digitale.
La jumătatea lunii iunie va avea loc şi sesiunea specială a Evaluării Naţionale, la acestea urmând să participe peste 250 de elevi.

CFR va suplimenta trenurile în mini-vacanța de Rusalii.
Trenurile către cele mai solicitate destinaţii – Braşov, Sibiu, Cluj Napoca, Constanţa, Iaşi, Satu Mare, Timişoara – vor fi suplimentate cu peste 8.000 de locuri faţă de zilele obişnuite.
Casele de bilete vor funcţiona la capacitate maximă acolo unde sunt solicitări şi vor avea program normal de lucru.
De asemenea, biletele pot fi achiziţionate din timp şi pentru trenurile directe către Salonic, Halkali/Istanbul, Sofia şi retur, care vor intra în circulaţie de vineri, 2 iunie.

Obezitatea are o prevalenţă egală sau mai mare comparativ cu malnutriţia şi bolile infecţioase.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenția că în lipsa unor măsuri drastice de prevenţie şi tratament, în 2025, peste jumătate din populaţia lumii va fi obeză.
Determinanţii obezităţii sunt obiceiurile alimentare nesănătoase, alimentaţia cu mâncăruri tip fast-food şi dulciuri concentrate, consumate în exces şi din cauza ambalajelor şi reclamelor ispititoare; nerespectarea de către majoritatea oamenilor a regimului de muncă şi odihnă; practicarea insuficientă a sportului etc.
De asemenea trebuie ținut cont și de factorii ereditari, deoarece la anumite persoane există o predispoziţie la obezitate, de obicei comună mai multor membri ai unei familii.

Șoselele Transalpina şi Transfăgărăşan s-au redeschis de astăzi.
Tronsonul Rânca – Obârşia Lotrului de pe Transalpina a fost redeschis, după un ultim control de siguranţă.
Transalpina este cea mai înaltă şosea de România – atinge o altitudine de 2145 de metri -, iar circulaţia va fi permisă numai pe timpul zilei şi cu restricţie de 3,5 tone.

Trei din 10 deținuți nu reușesc să revină la o viață normală după eliberare.
Oamenii fie nu-şi găsesc de lucru, fie nu mai au parte de susţinerea familiei, astfel că se întorc la vechile obiceiuri care le-au distrus viaţa.
Mult mai facilă a fost reintegrarea deţinuţilor care au avut parte de sprijinul familiei după eliberare.
Serviciul Umanitar pentru Penitenciare organizează cursuri de calificare în meserii care pot fi puse mai uşor în practică de deţinuţii care ies din închisoare.
Potrivit rapoartelor de activitate ale Agenţiei Naţionale a Penitenciarelor, în 2016, rata de recidivă a deţinuţilor a fost de 38%.

Constănțenii sunt invitați la o lansare de carte religioasă.
Este vorba despre volumele de poezii intitulate ’’Lumina șoptită’’ și ’’Strigătul frunzelor’’ scrise într-o notă religioasă romantică de către părintele Arsenie Obreja.
Evenimentul se va desfășura miercuri, de la orele 17, la Muzeul de Artă din Constanța și este organizat de ASCOR Constanța.
Invitați vor fi Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, directorul Editurii Vinea, Nicolae Tzone, scriitorii Doina Păuleanu și Ovidiu Dunăreanu și postfațatorul Florin Caragiu.
Intrarea va fi liberă.

Din ce în ce mai mulți români cumpără mașini ecologice.
În primele patru luni ale anului, numărul autoturismelor ecologice achiziţionate de români a crescut de aproape două ori în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2016, până la 548 de unităţi.
Așa relevă statistica Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme.
Tendinţa ascendentă a vânzărilor de maşini ecologice din ultimii ani a fost stimulată şi de programul Rabla Plus.
Subvenţia acordată pentru maşinile sută la sută electrice este de 10.000 de euro.

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase dă asigurări că manualele şcolare noi pentru clasa a V-a vor fi gata la timp.
El a precizat că a cerut editurilor să reducă termenul de finalizare a manualelor de la șase luni la o sută de zile.
Pavel Năstase a vorbit şi despre un nou proiect de revizuire a tuturor programelor şcolare, de la clasa I până la clasa a XII-a.
În paralel sunt în curs de realizare manuale digitale, întrucât se urmăreşte crearea de „resurse educaţionale deschise”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept