Știri 25 mai 2017

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Înălţarea Domnului.
Această sărbătoare ne aminteşte de momentul biblic al finalizării activităţii pământeşti a Mântuitorului, la 40 de zile după Paşti.
Conform relatărilor din Noul Testament, pe drumul spre Betania din Ierusalim, Iisus Hristos s-a înălţat la cer în prezenţa apostolilor, ca garanţie a propriei noastre înălţări.
Sărbătoarea se regăseşte printre praznicele împărăteşti cele mai vechi, astfel că prima menţiune documentară a fost consemnată în anul 332, de unde aflăm că la Ierusalim, Înălţarea era prăznuită în aceeaşi zi cu Rusaliile, când se marca finalul perioadei pascale.
Delimitarea dintre cele două mari praznice s-a făcut la sfârşitul secolului al 4-lea.
Tot în secolul al 4-lea, Sfântul Ioan Gură de Aur ne-a lăsat o frumoasă predică la această sărbătoare, pe care el o numeşte „cinstită şi mare”, iar alte cuvântări găsim la Sfinţii Atanasie al Alexandriei şi Grigorie de Nyssa.
În secolul al 6-lea, Sfântul Roman Melodul compune Condacul şi Icosul sărbătorii, iar imnografii din secolele următoare compun canoanele din slujba Înălţării.
În unele părţi ale ţării, de astăzi şi până la Rusalii, creştinii se salută cu formula „Hristos S-a înălţat”.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși de la ora 8:45, Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa, apoi va lua parte la ceremoniile dedicate Zilei Eroilor, de la ora 12:00 la Cimitirul Central din Constanţa, iar de la ora 13:00 la Cimitirul Internaţional din Medgidia.
În această seară, de la ora 21:00, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent la Mănăstirea „Sf. Nicolae şi Bretanion” din apropierea localităţii 23 August, unde va oficia Taina Sfântului Maslu, urmată de Sfânta Liturghie.

Tot astăzi cinstim şi Ziua Eroilor, zi de sărbătoare naţională.
Pe data de 10 martie 1920, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis ca în Ziua Înălţării Domnului să se oficieze slujba parastasului şi pomenirea eroilor în toată ţara.
Pomenirea eroilor va fi interzisă din 1948 şi reluată prin hotărârile Sfântului Sinod din anii 1999 si 2001, când sărbătoarea Înălţării a fost consacrată ca Zi a Eroilor şi Sărbătoare Naţională Bisericească.
Totodată, în anul 1995 autorităţile de stat au decis ca Ziua Eroilor să se cinstească în ziua Înălţării Domnului, iar în anul 2003, să devină zi de sărbătoare naţională.
Patriarhia Română a anunțat slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troiţele şi monumentele închinate acestora din ţară şi străinătate.
Totodată, clopotele bisericilor ortodoxe sunt trase, astăzi, în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.

Biserica Ortodoxă va cinsti sâmbătă pe Sf. Ioan Rusul.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie, de la ora 7:30, la Parohia Ovidiu 3 situată la Podul de Cale Ferată.
Duminică, de la ora 8:30, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Gheorghe” din Adamclisi.
Slujba va fi urmată de comemorarea părintelui Constantin Lembrău, cel care a fost paroh al bisericii în anii `40 și care a fost arestat și condamnat de regimul comunist pentru „propagandă contra regimului”.
Totodată, de la ora 18, Ierarhul Tomisului va oficia Taina Sf. Maslu la Biserica Sf. Filofteea din zona Billa.

Simpozionul „Rezistenţa Bisericii Ortodoxe Române sub regimul comunist” se va desfășura sâmbătă la Mănăstirea Dervent.
Acesta va începe la ora 12, în prezența Înalt Prea Sfințitului Teodosie și este organizat de Departamentul Cultural-Educaţional al Arhiepiscopiei Tomisului.
Printre participanți se vor afla preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, profesorul Radu Preda, cercetătorii Silviu Moldovan și Adrian Nicolae Petcu de la CNSAS, istoricul Marius Oprea și preotul profesor Constantin Coman.
Evenimentul deschide a doua parte a proiectului „Apărători ai Ortodoxiei între Dunăre și mare, în timpul comunismului”.

Obezitatea afectează tot mai mulți copii români.
Potrivit ultimelor date furnizate de Ministerul Sănătăţii, un copil din patru cu vârsta de 8 ani este supraponderal sau obez.
Principalele cauze care au dus la această situaţie sunt alimentaţia nesănătoasă şi lipsa de mişcare.
Medicii atrag atenţia că problemele de sănătate provocate de obezitate variază de la cele organice până la cele emoționale, astfel încât copiii devin mai retrași, randamentul intelectual scade, la fel și puterea de concentrare și atunci sunt afectați pe toate planurile.

Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente îi cer preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea RCA şi s-o retrimită parlamentului pentru reexaminare.
Aceasta dezaprobă faptul că termenul de plată a despăgubirii a fost majorat de patru ori, în condiţiile în care acest termen nu este respectat de către asiguratori în majoritatea cazurilor, se arată într-un comunicat.
De asemenea, Asociaţia consideră că stabilirea unor tarife de referinţă pentru poliţele RCA încalcă regulile pieţei concurenţiale.
Săptămâna trecută şi brokerii de asigurări şi-au exprimat nemulţumirea faţă de noua lege RCA, despre care spun că încalcă regulile concurenţei.

România are cei mai puțini medici la mia de locuitori.
Posturile vacante din sistemul de sănătate nu sunt atractive pentru personalul medical, în special din cauza salariilor mici şi a dotărilor necorespunzătoare, consideră specialiştii de la Institutul Naţional Democrat.
Principala consecinţă a acestei situaţii este migraţia masivă a medicilor şi asistentelor către Occident.
Din 1990 până în prezent circa 21.000 de medici au ales să plece din țară.
România este printre codaşele europene în ceea ce priveşte numărul de medici la mia de locuitori, cu doar 2,5 faţă de 3,4 cât este media europeană.

ANM a emis o informare meteorologică de instabilitate atmosferică accentuată pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până sâmbătă la ora 23.
În intervalul menţionat, se vor semnala averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi căderi de grindină.
Astăzi, mâine, și sâmbătă instabilitatea atmosferică se va manifesta în sudul, centrul și estul teritoriului și în toată zona montană.
Se vor înregistra cantităţi de apă care vor depăşi local 15…20 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept