Știri 23 mai 2017

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi mâine, de la ora 8, Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfinţii Români” de lângă Poarta Albă Galeșu, urmată de pomenirea deţinuţilor politici ce au pătimit la Canalul Dunăre – Marea Neagră.
Apoi, de la ora 17:00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Vecerniei hramului, la mănăstirea Stejarul, din apropierea localităţii Saraiu.
Joi, de Praznicul Înălţării Domnului, de la ora 8:45, ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa, apoi va lua parte la ceremoniile dedicate Zilei Eroilor, de la ora 12:00 la Cimitirul Central din Constanţa, iar de la ora 13:00 la Cimitirul Internaţional din Medgidia.
Joi seară, de la ora 21:00, Ierarhul nostru va fi prezent la Mănăstirea „Sf. Nicolae şi Bretanion” din apropierea localităţii 23 August, unde va oficia Taina Sfântului Maslu, urmată de Sfânta Liturghie.
Sâmbătă, 27 Mai, Biserica Ortodoxă îl cinsteşte pe Sfântul Ioan Rusul.
Cu acest prilej, Ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie, de la ora 7:30, la Parohia Ovidiu 3 situată la Podul de Cale Ferată.

Patruzeci de Sfinţi Români vor fi introduşi în calendarul Bisericii Ortodoxe Poloneze.
Biserica Poloniei a fost prima Biserică Ortodoxă Autocefală care a răspuns pozitiv propunerii Patriarhiei Române de a introduce sfinţi români în calendarul bisericesc local.
În cadrul şedinţei de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Poloniei din data de 16 mai, ierarhii polonezi au decis trecerea în calendarul local a unor sfinţi români.
Printre aceștia se numără Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodeşti, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici, Sfântul Voievod Ştefan cel Mare și Sfinţii Mucenici Epictet şi Astion.

Pictorul Pârvu Mutu va fi canonizat.
Anunţul a fost făcut ieri de Patriarhul României în cadrul Congresului Internaţional de Teologie care se desfăşoară zilele acestea la Palatul Patriarhiei din Bucureşti.
Acesta va avea numele de Sfântul Cuvios Pafnutie – Pârvu Zugravul de la Mănăstirea Robaia.
Proclamarea canonizării va avea loc în ziua Schimbării la Faţă a Domnului, 6 august, la Mănăstirea Robaia.
Credincioşii îl vor putea cinsti anual în data de 7 august.
Pictorul Pârvu Mutu, reprezentant de seamă al stilului brâncovenesc, a trăit în perioada 1657-1735, fiind născut în Câmpulung Muscel.
Spre sfârșitul vieții a fost tuns în monahism, primind numele de Pafnutie.

Prima grădină zoo concepută special pentru copii se va deschide la Constanța.
Pe 1 iunie se va inaugura Baby Zoo, locul special amenajat în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța în care cei mici vor putea interacționa cu animalele.
Directorul complexului, Adrian Bîlbă a declarat că acest spațiu acoperit, de aproximativ 150 de metri, va funcționa și iarna.
El a mai spus că dacălii și-ar putea desfășura aici orele de biologie sau de educație civică.
Grădina Zoologica pentru copii va avea o clădire din lemn, de tip pavilion, dar și țarcuri în aer liber.

Ieri a început Programul”Litoralul pentru toți”.
Acesta se va derula până la 18 iunie și beneficiază de aceleași tarife din ediția de toamnă 2016.
Tarifele sunt mai mici cu până la 50% față de cele din vârf de sezon, iar hotelierii au pus la dispoziție locuri la tarife reduse pentru cel puțin 5.000 de turiști.
Tarifele maxime pentru zona Mamaia — Constanța — Eforie, ajung în aceasta ediție pentru un sejur 6 nopți/persoana, până la 205 lei la hotel de o stea, 235 lei la hotel 2 stele și 265 lei la hotel 3 stele, fără mic dejun.

Membrii de partid pot fi manageri de spitale.
Așa au decis deputaţii din Comisia juridică, după ce Senatul a respins ordonanţa.
Comisia juridică şi cea de sănătate au adoptat, ieri ordonanţa care prevede că membrii de partid pot fi manageri de spitale, dacă nu au funcţii de conducere în formaţiunile politice.
În forma adoptată de comisiile reunite, autoritatea locală, la propunerea spitalului, va aproba criterii specifice pentru fiecare dintre spitale.

Programul „Start up Nation” va fi lansat în următoarele două-trei săptămâni.
Acesta prevede ca, anual, 10.000 de întreprinderi mici şi mijlocii vor primi de la stat ajutor nerambursabil de maxim 200.000 de lei.
Bugetul pentru anul 2017 este de circa 380 milioane de euro.
Potenţialii beneficiari aşteaptă, acum, publicarea normelor de aplicare a legii şi semnalul de începere a înscrierilor.

Podul de la Agigea se va redeschide joi.
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a decis că este necesară închiderea podului, în perioada 8-25 mai, la propunerea antreprenorului.
Astfel, în această perioadă traficul auto pe podul de la Agigea este restricţionat, având ca scop principal pregătirea podului pentru circulaţia în sezonul estival, în condiţii de siguranţă.
Pe 25 mai, autorităţile dau asigurări că podul se va redeschide şi că toate cele patru benzi vor putea fi utilizate fără restricţii de circulaţie, pe întreaga durată a sezonului estival.

Centrul Regional de Transfuzii Constanța are nevoie urgentă de grupe cu Rh negativ.
În această perioadă a crescut numărul urgențelor transfuzionale iar numarul celor care donează sânge a scăzut.
Sunt așteptate toate persoanele sănătoase care vor să ajute, zilnic, între orele 7.30 și 13.00, dar și sâmbătă, în intervalul orar 9.00-13.30.
Sediul Centrului de Transfuzii este situat pe strada Nicolae Iorga nr. 85.

Vaccinarea obligatorie în Italia a provocat panică în rândul părinților.
Guvernul de la Roma a aprobat un decret de lege prin care permite înscrierea în școli și grădinițe doar a copiilor vaccinați și care le impune sancțiuni financiare părinților care decid să își înscrie copiii nevaccinați la școală.
Mulți dintre părinți spun că nu sunt dispuși să îi vaccineze, iar
o femeie însărcinată spune că preferă să avorteze decât să fie obligată să își vaccineze copilul.
Este vorba despre 12 vaccinuri obligatorii, iar premierul Paolo Gentiloni a explicat că a ales varianta decretului de lege pentru ca noile reguli să intre în vigoare cât mai repede, ținând cont că proporția vaccinărilor din Peninsulă a scăzut semnificativ.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept