Știri 22 mai 2017

Mâine este Ziua Națională a Armânilor.
Cu acest prilej, la biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena va fi oficiată Sfânta Liturghie de la ora 9.
Potrivit Asociației Culturale ”Sfântul Antonie de la Iezer, a Makedon-Armânilor din Constanța”, aceste slujbe în dialectul armânesc sunt ținute săptămânal, în acest lăcaș de cult, cu binecuvantarea Înalt Preasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Ziua de 23 mai s-a impus ca zi a armânilor de pretutindeni și este celebrată de armânii din Europa Occidentală, Australia și SUA în fiecare an.

 

Mâine se va desfășura conferința ’’Apărători ai credinței creștine ortodoxe și ai neamului românesc în vremea regimului comunist ateu’’.
Aceasta va fi susținută de directorul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului, Prof. Dr. Radu Ciuceanu, de la ora 12, în sala Senatului din Campusul Universității Ovidius.
În cadrul evenimentului va avea loc și lansarea volumului ’’România 1945-1989. Enciclopedia regimului comunist. Represiunea, vol. III’’, prezentată de Editor Coordonator Conf. Univ. Dr. Octavian Roske.
Conferința se desfășoară sub patronajul Înalt Prea Sfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului și este organizată de Prof. Univ. Dr. Gheorghe Anghelescu și Asist. Univ. Dr. Ionuț Chircalan.
Tot cu acest prilej, miercuri, de la ora 8, la Mănăstirea Poarta Albă-Galeșu, va fi oficiată o slujbă liturgică pentru pomenirea deținuților politici ce au pătimit la Canalul Dunăre-Marea Neagră.

Centrul Regional de Transfuzii Constanța are nevoie urgentă de grupe cu Rh negativ.
În această perioadă a crescut numărul urgențelor transfuzionale iar numarul celor care donează sânge a scăzut.
Sunt așteptate toate persoanele sănătoase care vor să ajute, zilnic, între orele 7.30 și 13.00, dar și sâmbătă, în intervalul orar 9.00-13.30.
Sediul Centrului de Transfuzii este situat pe strada Nicolae Iorga nr. 85.

Înscrierea copiilor nou-veniţi în învâţământul preşcolar începe astăzi.
Ocuparea locurilor rămase libere în grădiniţe, după ce s-a finalizat procesul de reînscriere, se va face în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă.
În limita locurilor disponibile, la grupa mică pot fi înscrişi inclusiv copiii care au între 2 şi 3 ani.
Grădiniţele trebuie să afişeze, într-un loc vizibil, orarul înscrierilor, capacitatea instituţiei şi numărul de locuri, criteriile generale şi cele specifice de departajare, precum şi numărul celor care sunt înscrişi în fiecare zi.
O a doua etapă va fi în luna iunie.

Astăzi încep înscrierile pentru sesiunea de vară a examenului de bacalaureat.
Prima probă, cea orală la limba română va avea loc pe 6 și 7 iunie.
Probele scrise încep pe 26 iunie.
Pe 5 iulie vor fi afișate primele rezultate si se primesc eventualele contestaţii.
Acestea vor fi rezolvate in perioada 6-9 iulie, iar pe 10 iulie se afişează rezultatele finale.

Legea care combate risipa alimentară nu se aplică deocamdată.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea susține că aceasta trebuie modificată pentru a putea fi aplicată.
El a explicat că din acest motiv, normele metodologice de aplicare a legii nu au fost publicate încă şi se află pe site-ul ministerului pentru consultare publică.

Guvernul ar putea să introducă vaccinarea obligatorie pentru a opri extinderea focarelor de rujeolă.
Declaraţia a fost făcută de premierul Sorin Grindeanu, în contextul în care judeţul Timiş a ajuns pe primul loc în ţară la numărul copiilor care au murit pentru că nu au fost vaccinaţi.
El a mai spus că statul va trebui să se asigure că a distribuit tot necesarul de vaccinuri.
Premierul a remarcat că statistic, oraşele stau mai rău la capitolul vaccinare decât zona rurală, deoarece în oraşe mulţi părinţi refuză imunizarea copiilor.
Disputa pro şi anti imunizare ar urma să fie tranşată de legea vaccinării, aflată în dezbatere publică.

Aproape jumătate dintre tinerii români locuiesc cu părinții.
Conform unui studiu, costurile mari de locuire determină peste 44% dintre tinerii din România să nu plece din casa părintească.
Același studiu plasează țara noastră pe locul 24 în Europa la supraaglomerarea de locuire.
Astfel, mai mult de jumătate (52%) din familii trăiesc în locuinţe supraaglomerate.
În ceea ce priveşte vârsta medie la care un tânăr se mută de la părinţi, în România aceasta este de 28 ani, mai mare decât media europeană, care este de 26 de ani.
Specialiştii menţionează că, pe lângă motivele culturale, şi factorii de natură economică şi sociologică influenţează decizia tinerilor de a locui mult timp cu părinţii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept