Știri 17 mai 2017

Arhiepiscopia Tomisului organizează două evenimente dedicate zilelor Constanței.
Primul este Concertul extraordinar de folclor în interpretare coral-instrumentală ce se va desfășura mâine, de la ora 18.00, în Piața Ovidiu.
Evenimentul reunește reprezentanți ai majorității și ai minorităților armânească, greacă și turcă, ce vor interpreta în deschidere.
Concertul este susținut de către Corala bărbătească „Armonia” și Orchestra folclorică „Muzica Divertis”.
Cel de-al doilea eveniment este Festivalul coral-tradițional, cu ocazia sărbătorii „Sfinților Împărați Constantin și Elena”, ocrotitorii orașului Constanța, ajuns la cea de-a XVI-a ediție. Acesta va avea loc vineri, de la ora 18.00, pe scena Casei de Cultură.
Își vor da concursul: Corala bărbătească „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, Grupul psaltic „Sf. Vasile cel Mare” al Arhiepiscopiei Tomisului și Corul de copii „Belcanto” al Școlii generale nr. 39 – Nicolae Tonitza din Constanța.
Intrarea va fi liberă.

Deputaţii au aprobat Legea RCA.
În paralel, ASF va lucra pentru reglementarea tarifelor de referinţă, în condiţiile în care, plafonarea tarifelor expiră mâine.
Preşedintele Federaţiei Transportatorilor, Augustin Hagiu anunţă că tarifele nu vor creşte, ci vor scădea, prin noua lege.
De aceeaşi părere sunt şi brokerii, care însă se tem de faliment, pentru că noua lege plafonează la 25% cheltuielile administrative în funcţie de care se calculează costul poliţei.
Potrivit legii aprobate azi, asigurarea RCA se poate încheia chiar şi pentru o lună, iar proprietarii nu vor putea obţine numerele de înmatriculare dacă nu au această asigurare.
Legea mai prevede că utilizarea de piese contrafăcute în efectuarea de reparaţii auto a devenit infracţiune.

Deputaţii au aprobat majorarea cu 20% cuantumul brut al salariilor de bază pentru medicii militari, poliţişti, funcţionari publici din penitenciare și personalul ANPC.
Plenul a respins, pe de altă parte, un amendament respins şi de comisii care presupunea ca gratuitatea pe transportul feroviar să se acorde studenţilor, indiferent de vârstă.
Camera Deputaţilor este cameră decizională în acest sens.

Studenții care învață foarte bine sau cei care sunt cazuri sociale vor fi recompensați.
Universitățile vor primi de acum înainte fonduri pentru burse pentru tot anul universitar.
Cu alte cuvinte tinerii vor primi burse și pe perioada vacanțelor.
Universitățile primesc pentru fiecare student pe care îl au înscris la buget 201 lei pe lună.
Banii care se strâng sunt impărțiți apoi celor cu rezultate excepționale sau celor care fac dovada că nu au posibilități materiale.
Camera Deputaților a adoptat amendamentul propus de reprezentanții studenților, iar legea va merge la promulgare.

Procurorii DNA cer Curţii de Apel Constanţa arestul la domiciliu pentru Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
În prezent, ierarhul se află sub control judiciar.
Potrivit unui comunicat al DNA, solicitarea procurorilor a fost făcută în contextul în care arhiepiscopul a demarat recent activităţi de accesare a fondurilor europene, deşi acest lucru i-a fost interzis în mod expres, în momentul în care i-a fost impus controlul judiciar.
Trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, reprezintă o etapă a procesului penal, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

România a înregistrat cea mai mare creştere economică dintre toate statele membre ale Uniunii Europene.
Potrivit unui raport Eurostat, Produsul Intern Brut a crescut în trimestrul 1 din 2017 cu 5,7% faţă de acelaşi trimestru din 2016 şi cu 1,7% faţă de trimestrul anterior.
Finlanda ocupă poziţia a doua în ceea ce priveşte creşterea PIB-ului în primul trimestru comparativ cu trimestrul anterior, fiind urmată de Letonia.

Mocăniţa de pe Valea Arieşului, simbol al Ţării Moţilor, va fi repusă în circulaţie în această vară, după 20 de ani.
Aceasta va face curse turistice regulate, pe o distanță de 23 de kilometri, între Lunca Arieşului şi Baia de Arieş.
Cea mai cunoscută mocăniţă funcţională este în prezent cea din Maramureş, care merge din Vişeu de Sus, pe Valea Vaserului, până la staţia Coman, aproape de graniţa cu Ucraina.
În anul 2006, porţiunea Mocăniţei de pe teritoriul judeţului Alba a fost înscrisă pe lista monumentelor istorice din judeţul Alba, iar în anul 2014 Ministerul Culturii a declarat „Mocăniţa” pe întreg traseul său monument istoric.

În acest week-end se va desfășura Noaptea Muzeelor.
Ziua internaţională a muzeelor este marcată în acest an, pe 20 mai, în peste 170 de muzee şi organizaţii de cultură şi educaţie din 48 de localităţi din ţară.
Vor avea loc concerte şi diverse evenimente interactive.
Proiectul este iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor.

O treime din alimentele produse în întreaga lume ajunge la gunoi.
Uniunea Europeană se află printre marii risipitori, cu 88 de milioane de tone de mâncare aruncate în fiecare an.
Fiecare european aruncă în medie la gunoi 173 de kilograme de mâncare într-un an.
Cei mai mari rispitori sunt olandezii, cu 541 de kilograme de alimente aruncate la gunoi, urmați de belgieni – cu 345 și ciprioți – cu 327.
Românii și slovenii aruncă cele mai puține alimente la gunoi: 76, respectiv 72 de kilograme pe an.
Europarlamentarii intenționează să clarifice diferența dintre mențiunile “de consumat de preferință înainte de” și “expiră la” de pe etichetele alimentelor, care contribuie la confuzia consumatorilor dispuși să arunce la gunoi alimente încă bune.

Chiriile pentru locuințele ANL vor fi recalculate.
Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public și Privat va transmite în scurt timp tuturor chiriașilor înștiințări cu privire la obligația prezentării dovezii veniturilor brute pe membru de familie realizate în ultimele 12 luni.
Recalcularea cuantumului chiriei se va face în conformitate cu modificările aduse legislației în vigoare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept