Știri 16 mai 2017

Arhiepiscopia Tomisului organizează două evenimente dedicate zilelor Constanței.
Primul este Concertul extraordinar de folclor în interpretare coral-instrumentală ce se va desfășura joi, de la ora 18.00, în Piața Ovidiu.
Evenimentul reunește reprezentanți ai majorității și ai minorităților armânească, greacă și turcă, ce vor interpreta în deschidere.
Concertul este susținut de către Corala bărbătească „Armonia” și Orchestra folclorică „Muzica Divertis”.
Cel de-al doilea eveniment este Festivalul coral-tradițional, cu ocazia sărbătorii „Sfinților Împărați Constantin și Elena”, ocrotitorii orașului Constanța, ajuns la cea de-a XVI-a ediție. Acesta va avea loc vineri, de la ora 18.00, pe scena Casei de Cultură.
Își vor da concursul: Corala bărbătească „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, Grupul psaltic „Sf. Vasile cel Mare” al Arhiepiscopiei Tomisului și Corul de copii „Belcanto” al Școlii generale nr. 39 – Nicolae Tonitza din Constanța.
Intrarea va fi liberă.

România riscă să piardă peste 1.500 de soiuri de legume şi zarzavaturi autohtone.
Specialiștii susţin că este nevoie ca statul să finanţeze o bancă de gene, unde să fie conservate seminţele.
Semințele a peste 1.500 de soiuri de tomate și alte câteva mii de castraveți, ardei, vinete, plante rare şi plante aromatice, sunt strânse de cercetătorii buzoieni în pungi de hârtie ori în saci din plastic.
Cercetătorul Costel Vânatoru spune că munca de obținere a semințelor autohtone nu este deloc uşoară, astfel că certificarea unui soi durează şi 10 ani.

Oraşul Năvodari ar putea deveni staţiune turistică.
Acest lucru ar permite accesarea de fonduri europene suplimentare pentru dezvoltarea oraşului.
Primarul Florin Chelaru spune că Năvodariul a pierdut un proiect în valoare de 4 milioane de euro, din cauza faptului că nu are rang de staţiune turistică.
Pentru a fi recunoscut şi ca staţiune turistică, Năvodariul trebuie să îndeplinească mai multe condiţii.
Un anumit număr de locuri de parcare şi o anumită suprafaţă de spaţii verzi – sunt doar două intre ele, spune primarul Florin Chelaru.

DIICOT a deschis un dosar penal în legătură cu atacul cibernetic.
procurorii s-au autosesizat în acest caz și au deschis un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice și perturbarea funcționării sistemelor informatice.
Procurorii așteaptă să primească informații de la SRI pe această temă, dar și ca instituțiile afectate să depună plângeri penale.
Activitatea Uzinelor Dacia de la Mioveni a fost întreruptă parțial, sâmbătă, în urma unui atac cibernetic ce a afectat unele dintre sistemele informatice.

Medicii de familie urmează să primească, în această săptămână, cele 10.000 de doze de vaccin ROR.
Așa a anunţat zilele trecute ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.
El a făcut această afirmaţie după întâlnirea cu premierul Sorin Grindeanu şi cu reprezentanţii societăţilor profesionale din domeniul sănătăţii, ai asociaţiilor şi societăţii civile, dar şi ai medicilor de familie.
Totodată, pe parcursul acestei luni este în plină derulare campania Vaccinarea salvează vieţi.

Transportatorii insistă ca guvernul să prelungească perioada de plafonare a tarifelor pentru poliţele de răspundere civilă auto.
Patronatele acuză Parlamentul că tărăgănează adoptarea noii legi a asigurărilor RCA.
Ordonanţa de urgenţă care a îngheţat preţurile poliţelor plătite de şoferi expiră joi, 18 mai.
Autoritatatea de Supraveghere Financiară pregătește noile tarife de referință, iar sistemul ar fi inspirat de cel din Austria.

Tot mai mulți mormoni și protestanți din statul american Utah, se convertesc la Ortodoxie.
Parohul Bisericii ortodoxe grecești Sfinții Ap. Petru și Pavel, din Salt Lake City, spune că, din 2009, când a fost deschisă biserica, numărul enoriașilor s-a triplat, iar peste 60% din cei care vin acum la această parohie sunt convertiți.
Aproximativ jumătate dintre ei sunt foști mormoni, iar restul sunt foști protestanți și evanghelici, dar și foști catolici.
O explicație a acestui fenomen ar fi că deceniile de globalizare seculară au lăsat fără tradiții culturile și societățile, înlocuind modurile tradiționale de viață cu un stil de viață bazat pe consumator.
Secularizarea globală reduce persoana umană la un individ suveran a cărui unică obligație morală este ca altcineva să aleagă pentru sine.

Ministerul Educației vrea să pună bazele unei platforme educaționale digitale.
Primul pas va fi o bibliotecă virtuală, în care vor fi încărcate manuale, cărţi de literatură şi modele de testări pentru evaluări şi examene.
Platforma digitală ar urma să fie făcută în parteneriat cu Ministerul Comunicaţiilor.
Pentru intervenţiile care ţin de infrastructură sunt deja disponibili 100 de milioane de euro.

Primarii nu vor fi trași la răspundere pentru acte ilegale dacă acestea au fost semnate înainte de funcționari.
Aleşii locali vor fi consideraţi vinovaţi numai în cazul în care dau undă verde unor documente fără avizele de specialitate.
Senatul a aprobat un proiect de lege în acest sens.
Proiectul mai prevede că funcţionarii au dreptul să refuze să semneze anumite acte, iar singura condiţie este ca în termen de trei zile să îşi argumenteze în scris decizia.
Proiectul aprobat de senatori va merge spre promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

Vânzarea la preţ redus cu două săptămâni înainte de expirare va fi obligatorie pentru mărfurile care au termene de valabilitate cuprins între o lună şi şase luni.
Pentru alimentele care au termen de valabilitate mai scurt, de genul laptelui, pâinii sau cărnii, ieftinirea trebuie făcută cu două zile înainte de termenul de valabilitate.
Legea pentru combaterea risipei alimentare care abia a intrat în vigoare impune de asemenea ca alimentele nevândute să fie donate către spitale, orfelinate sau cămine pentru bătrâni.
Amenzile pentru firmele care nu respectă aceste reguli ajung până la 10.000 lei.
România iroseşte anul peste două milioane tone de alimente.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept