Știri 15 mai 2017

Creştinii ortodocşi români vor sărbători 4 noi sfinţi.
Sfântul Sinod a aprobat canonizarea lor în vara anului trecut, iar proclamarea solemnă a avut loc ieri la Mănăstirea Putna.
Slujba a fost oficiată de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, împreună cu un sobor de ierarhi și preoți.
Cei patru sfinţi sunt Iacob Putneanul, Mitropolit al Moldovei, si ucenicii lui de la mănăstirea Sihăstria Putnei, cuvioşii Sila, Paisie și Natan.
Iacob Putneanul s-a născut la 20 ianuarie 1719 într-o familie credincioasă din Bucovina.
A intrat in viata monahala pe când avea doar 12 ani, iar la 17 a devenit preot.
Opt ani mai târziu a fost numit stareţ al mănăstirii Putna si ulterior desemnat episcop și mitropolit al Moldovei.
El a înfiinţat prima şcoală elementară rurală din Moldova și a luptat pentru drepturile celor săraci și asupriţi.
Cuviosul Sila s-a născut în anul 1697, în ținutul Botoșanilor.
A intrat ca frate începător la Schitul Orășeni, fiind foarte tânăr, de unde, în anul 1714, la vârsta de 17 ani, a mers la Schitul Sihăstria Putnei, unde a fost primit și apoi călugărit de starețul Teodosie.
Cuviosul Sila a fost numit stareț de către Mitropolitul Iacob Putneanul al Moldovei.
S-a mutat la Domnul în anul 1783 după ce s-a nevoit 70 de ani la schitul Sihăstria Putnei, unde l-a numit stareț pe Cuviosul Natan.
Acesta s-a născut în anul 1717, în Pașcani și a fost mai întâi eclesiarh la Mănăstirea Putna, unde a fost hirotonit preot.
A fost un duhovnic foarte înţelept, fiindu-i părinte duhovnicesc și marelui Mitropolit Iacob Putneanul.
Cuviosul Paisie s-a născut în anul 1701 și a intrat de tânăr în viața monahală.
A fost egumen la Mănăstirea Sfântul Ilie de lângă Suceava, de unde a trecut apoi la Mănăstirea Râșca.
După o vreme a venit la Schitul Sihăstria Putnei, viețuind întru adâncă smerenie și primind de la Dumnezeu darul înainte-vederii.
A trecut la cele veșnice pe 16 decembrie 1784.
Pomenirea Sfântului Iacob Putneanul se va săvârşi în fiecare an, în ziua de 15 mai, data când a trecut la cele veșnice, iar pomenirea Cuvioșilor Sila, Paisie și Natan, ucenicii săi, se săvârşeşte în ziua următoare, 16 mai, pentru a fi cinstiți îndată după părintele lor duhovnicesc.

Arhiepiscopia Tomisului organizează două evenimente dedicate zilelor Constanței.
Primul este Concertul extraordinar de folclor în interpretare coral-instrumentală ce se va desfășura joi, de la ora 18.00, în Piața Ovidiu.
Evenimentul reunește reprezentanți ai majorității și ai minorităților armânească, greacă și turcă, ce vor interpreta în deschidere.
Concertul este susținut de către Corala bărbătească „Armonia” și Orchestra folclorică „Muzica Divertis”.
Cel de-al doilea eveniment este Festivalul coral-tradițional, cu ocazia sărbătorii „Sfinților Împărați Constantin și Elena”, ocrotitorii orașului Constanța, ajuns la cea de-a XVI-a ediție. Acesta va avea loc vineri, de la ora 18.00, pe scena Casei de Cultură.
Își vor da concursul: Corala bărbătească „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, Grupul psaltic „Sf. Vasile cel Mare” al Arhiepiscopiei Tomisului și Corul de copii „Belcanto” al Școlii generale nr. 39 – Nicolae Tonitza din Constanța.
Intrarea va fi liberă.

Astăzi este Ziua Internaţională a Familiei.
Această zi a fost stabilită în anul 1994, proclamat de Naţiunile Unite Anul Internaţional al Familiilor ca răspuns la schimbările economice şi sociale ce pot afecta structura şi stabilitatea unei familii.
La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului, ziua de 15 mai a devenit oficial şi Ziua familiei române şi este susţinută şi de Patriarhia Română.

Tot astăzi este și Ziua Poliției Militare.
La 15 mai 1990, se reînfiinţau unităţile şi subunităţile de Poliţie Militară din cadrul Armatei.
Structuri specializate în cadrul Statului Major General, acestea au responsabilități în paza obiectivelor militare, controlul traficului rutier şi protecția unor persoane importante.
Poliţiştii militari au participat la aproape toate misiunile externe la care România a dislocat trupe.

Operele lui Constantin Brâncuşi de la Târgu-Jiu nu mai pot fi atinse.
Amenzile sunt cuprinse între 500 şi 2.500 de lei, avertizează reprezentanţii Primăriei Târgu-Jiu.
Măsura a fost luată după ce două adolescente au vandalizat Coloana Infinitului, scriindu-şi numele pe opera lui Constantin Brâncuşi.
Primarul interimar al municipiului Târgu-Jiu, Aurel Popescu, a declarat, că, pentru început, poliţiştii locali vor avertiza turiştii să nu atingă operele.

UDMR vrea autonomie regională, steag secuiesc și drepturi sporite pentru minorități.
Acestea sunt câteva dintre punctele prevăzute în strategia UDMR, un document care a fost prezentat la cel de-al 13-lea congres al formațiunii, care s-a desfășurat sâmbătă la Zalău.
Formațiunea dorește inclusiv modificarea Constituției astfel încât comunitatea maghiară să fie recunoscută drept element constitutiv al statului.
Una dintre cele mai importante decizii luate la congres este continuarea şi extinderea demersului pentru apărarea drepturilor minorităţii maghiare din România, dar şi îmbunătăţirea relaţiilor dintre România şi Ungaria, atât sub aspect politic, cât şi economic.

Guvernul nu va impozita bursele, ajutoarele de înmormântare și indemnizațiile pentru copii, odată cu trecerea la impozitul anual global.
Așa se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor.
Conform proiectului Codului Economic, Cota unică de impozitare a veniturilor persoanelor fizice ar putea fi înlocuită cu un impozit de 10% pe venitul global al gospodăriilor.
Venitul impozabil urmează să fie stabilit după ce din suma totală câștigată de membrii unei gospodării vor fi scăzute o serie de cheltuieli și acordate anumite deduceri.
Fiecare gospodărie va beneficia de un punctaj acordat în funcție de numărul membrilor de familie și de un plafon neimpozabil.

Primul Summit Mondial pentru Apărarea Creștinilor Persecutați, a avut loc în Washington, Statele Unite.
Acesta s-a desfășurat în perioada 10-13 mai și a reunit lideri ai Bisericilor și victime ale persecuției creștine din întreaga lume.
Potrivit organizației Open Doors din SUA, creștinii reprezintă, astăzi, unul dintre grupările cele mai persecutate in lume. Aproximativ 215 milioane de creștini suferă „persecuții dure și extreme“, în cele 50 de țări în care este dificil sa fii creștin.
Mitropolitul Ilarion, președintele Departamentului pentru Relații Externe al Patriarhiei Moscovei a declarat în cadrul summitului că nu a existat niciun secol, în istoria Creștinismului, în care creştinii sa nu fie persecutați.

Peste 200.000 de sisteme informatice din 150 de țări au fost afectate de atacurile cibernetice.
Rusia se află pe primul loc în rândul țărilor afectate de virusul informatic WannaCry, aici fiind semnalate peste 70% din atacuri, în timp ce România se află pe locul 9, la mică distanță de China, fiind a doua cea mai afectată țară din Europa, după Luxemburg.
Atacurile au fost lansate cu un virus informatic care blochează computerele şi solicită plăţi pentru deblocare în moneda virtuală Bitcoin.
Ministrul român al Comunicațiilor și Societății Informaționale a transmis o recomandare către populație, companii și instituțiile statului:
Astfel, „trebuie urgent actualizat sistemul de operare, trebuie să se actualizeze aplicațiile software pe care acest sistem de operare le utilizează, apoi folosirea unui sistem antivirus și efectuarea unui backup la date.

Documentele medievale ale Arhivelor Naționale ale României au fost restaurate, scanate şi sunt accesibile gratuit.
Astfel, cea mai veche scrisoare în limba română şi documente scrise de Vlad Ţepeş, Mircea cel Bătrân sau Radu Mihnea, domnitori ai Țării Românești, pot fi consultate online, pe site-ul arhivamedievala.ro.
80% dintre documente sunt în limba latină, 10% în slavonă şi română, iar 10% în alte limbi.
Digitalizarea lor a costat 900 de mii de euro, din care peste 85% sunt bani norvegieni nerambursabili.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept