Știri 12 mai 2017

Biserica Ortodoxă Română cinstește astăzi pe Sfântul Mucenic Ioan Valahul.
Acesta s-a născut în anul 1644 în Ţara Românească și a fost luat ostatic de turci în anul 1659.
Pe drumul către Istanbul, un oştean turc mai bogat l-a cumpărat cu gând spurcat, pentru că era frumos la chip şi tânăr la trup, însă Ioan s-a împotrivit, iar oşteanul a căzut şi a murit.
În urma judecăţii vizirului, Ioan a fost dat soţiei turcului, care i-a promis că îl ia de soţ, numai să renunţe la Hristos.
Dar pentru că Sfântul Ioan a fost neclintit în credinţă, văduva l-a dat mai-marelui cetăţii să fie judecat pentru uciderea soţului ei.
Sfântul a fost supus la multe suferinţe şi chinuri, dar le-a îndurat cu bărbăţie.
Însă, la rugămintea femeii, Sfântul Ioan a fost spânzurat în marginea Istanbulului, la 12 mai 1662, înainte de Înălţarea Domnului.

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va participa la proclamarea unor noi sfinți români.
Duminică, Ierarhul nostru va răspunde invitației Înalt Prea Sfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și va participa, alături de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul BOR, Înalt Prea Sfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și de numeroși membri ai Sfântului Sinod, la ceremoniile legate de proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei, și a Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei.
Ceremoniile se vor desfășura în perioada 13-16 mai la Mânăstirile Putna și Sihăstria Putnei.
Tot duminică, Arhiepiscopia Tomisului, prin Departamentul Social Misionar, organizează în municipiul Constanța o colectă pentru dotarea unui așezământ parohial construit în cartierul social „Henri Coandă” din Constanța.

Profesorul universitar Carmen Ciornea va lansa luni un nou volum.
Acesta se intitulează Dezlegarea ochilor, iar evenimentul se va desfășura de la ora 10, în Sala Umberto Eco din cadrul Campusului Universității Ovidius.
Vor fi invitați Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, scriitorul Ovidiu Dunăreanu, poetul Ioan Dan Nistor, prof. dr. Anastasia Dumitru, părintele prof. univ. dr. Nechita Runcan și părintele prof. univ. dr. Bogdan Moise.
În cadrul evenimentului va avea loc și un moment artistic susținut de grupul bizantin Sf. Vasile cel Mare și de Cercul teatral-artistic Sfântul Dionisie Exiguul al Seminarului Teologic Ortodox din Constanța.

Programele „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus” pot fi accesate din 18 mai.
Cei care renunţă la maşina veche pentru a-şi cumpăra una nouă, electrică, primesc un voucher de 10.000 de euro.
La acest program se pot înscrie persoanele care au o maşină mai veche de 8 ani, dar pe care nu trebuie neapărat să o caseze.
Cei care vor să-şi caseze maşina vor primi încă 6.500 de lei – tichetul clasic de casare, a explicat ministrul Mediului.
Pentru maşinile ecologice hibrid se acordă o subvenţie de 4.500 de lei, la care se poate adăuga valoarea tichetului de 6.500 de lei, obţinut după casare.

Regulile de circulație din stațiunea Mamaia au fost modificate.
Astfel, viteza maximă de circulație în stațiunea Mamaia este de 50 de km/h.
În același timp, șoferii care vin dinspre Năvodari sau dinspre Pescărie, nu mai pot face viraj la stânga, la intersecția bulevardelor Mamaia și Aurel Vlaicu.
Astfel, cei care vin dinspre Pescărie și vor să meargă spre Campus, sunt nevoiți să întoarcă la sensul giratoriu din zona hotelului Meridian.
De asemenea, la intrarea în stațiunea Mamaia, în zona Satului de Vacanță, se execută lucrări de asfaltare a bulevardului Aurel Vlaicu.

Energia electrică pentru populaţie s-ar putea scumpi cu cel mult 1% de la 1 iulie.
La acea dată este programată o nouă etapă de liberalizare a preţurilor pentru consumatorii casnici.
Declaraţia a fost făcută de preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ.
El a mai menţionat că pierderile distribuitorilor de energie, cauzate de viscolul şi de temperaturile scăzute din luna aprilie, vor avea un impact nesemnificativ în factura populaţiei, undeva sub 0,5%.

Programul „Prima Casă“ a atins un maxim istoric al solicitărilor de garantare.
Astfel, sunt înregistrate zilnic peste 500 de noi solicitări, potrivit Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii.
Acesta asigură pe potențialii beneficiari că, în această perioadă, există suficiente fonduri pentru emiterea garanțiilor aferente dosarelor aprobate de către finanțatori.
Fondul anunță totodată că a suplimentat numărul de angajați implicați în toate etapele procesului de analiză și a extins programul de lucru, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.

Ministerul Muncii va propune o variantă de plafonare a indemnizațiilor pentru creșterea copilului.
Ministrul Olguța Vasilescu a anunțat că analizează și urmează să propună Guvernului introducerea plafonului la indemnizația pentru creșterea copilului, „undeva între 5.000 și 10.000 lei”, menționând că devine o practică ca angajatorii să plătească salarii mai mari în ultimele luni de sarcină, astfel încât cuantumul indemnizației să crească.
Ea a menționat că în România s-a ajuns în situația în care pentru o astfel de indemnizație se plătește 35.000 euro pe lună pentru o singură persoană, după ce anul trecut s-a scos plafonul care era la 3.400 lei.

România se situează pe primul loc în Europa la incidenţa cancerului de col uterin.
Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, anual peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu această boală.
De asemenea, mortalitatea este de patru ori peste media europeană.
Conform medicilor, cele mai afectate de cancerul de col uterin sunt femeile cu vârsta cuprinsă între 15 şi 44 de ani, această boală fiind și principala cauză de mortalitate la aceste categorii de vârstă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept