Știri 10 mai 2017

Astăzi este Ziua Regalității în România.
Data de 10 Mai marchează trei momente importante din istoriografia României: începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării.
Parlamentul, Președintele României, Guvernul și celelalte autorități publice centrale și locale organizează manifestări cultural-artistice pentru sărbătorirea acestei zile.
Proiectul legislativ privind instituirea acestei sărbători a fost adoptat de Camera Deputaților, pe 22 aprilie 2015.

ANM a prelungit informarea meteorologică de ploi până mâine dimineață la ora 9.
Vremea va deveni deosebit de rece pentru această perioadă, iar în cursul dimineţilor, în special a celei de mâine, se va produce brumă local în nord-vest, centru şi nord şi pe spaţii mai restrânse în restul teritoriului, cu precădere în zonele deluroase.
Ploile vor avea mai ales caracter de aversă şi vor fi perioade în care vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi, posibil, grindină.
Cantităţile de apă vor depăşi local 15 l/mp şi izolat 25…30 l/mp.

Deţinuţii pot primi reducerea pedepsei sau pot cumpăra zile libere.
Legea a fost votată ieri, de deputaţi şi merge spre promulgare.
Proiectul de lege stabilește ca deținuții să beneficieze de reducerea pedepsei cu 6 zile la fiecare 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare.
De asemenea, actul normativ prevede că deţinuţii pot „cumpăra” zile libere dacă renunţă la remuneraţie, în cazul în care aceştia au desfăşurat o muncă remunerată.

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice solicită Ministerului Sănătăţii să blocheze exportul paralel de medicamente, pentru a da o şansă la viaţă bolnavilor români.
Coaliţia avertizează că, în România, există pacienţi care nu beneficiază de tratament, deoarece multe medicamente ajung în alte ţări prin exportul paralel.
În ultimii 3 ani au fost retrase de la comercializare de către producători peste 2.000 de medicamente, iar Ministerul Sănătăţii trebuie să ia măsuri drastice, inclusiv prin schimbarea legislaţiei – afirmă preşedintele Coaliţiei, Radu Gănescu.

Plafonarea tarifelor RCA nu va mai fi prelungită, dar prețurile nu vor crește.
Şeful Executivului a dat asigurări că nu există vreun pericol ca preţurile asigurărilor RCA să crească necontrolat în perioada următoare.
El a mai spus că se aşteaptă ca Parlamentul să ia o decizie în ceea ce privește proiectul de lege.

Exportul de vaccin ROR a fost suspendat.
Comisia Europeană a avizat favorabil, în procedură de urgenţă, la solicitarea ministrului sănătății suspendarea temporară a exportului intracomunitar în cazul vaccinului combinat care protejează împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei.
Ministrul Florian Bodog a declarat că va lua toate măsurile necesare pentru ca pacienţii români să poată beneficia la timp şi în condiţii optime de vaccinuri, dar şi de medicamentele şi tratamentele de care au nevoie.

CFR va introduce trenuri directe spre Turcia şi Grecia.
Astfel, în perioada 2 iunie – 2 octombrie, vor circula legături directe de la Bucureşti către Salonic, Halkali/Istanbul, Sofia şi retur.
Mai mult decât atât, pasagerii îşi pot rezerva deja bilete la aceste trenuri.
Trenul către Turcia va circula zilnic şi va avea în compunere un vagon cuşetă şi un vagon de dormit.
Cei care doresc să ajungă cu trenul în Grecia vor putea călători între Bucureşti Nord – Salonic şi retur, o dată pe săptămână, cu plecare vinerea din Bucureşti şi întoarcere din Salonic duminica.

Specialiștii anunță fenomene extreme din ce în ce mai dese.
Meteorologul Gabriela Băncilă spune că vara acestui an va fi punctată de fenomene extreme frecvente, cu valuri de căldură și ploi torențiale care ar putea produce inundații pe spații restrânse.
La rândul său, climatologul Roxana Bojariu, a explicat că o cauză o reprezintă și încălzirea globală.
Schimbarea climei nu înseamnă doar creșterea graduală a temperaturii, ci se modifică și tiparele vremii, unele fenomene considerate extreme și rare ajungând să devină ceva obișnuit în noua stare climatică.
Pe de altă parte, datorită dezvoltării fără precedent a aglomerărilor urbane, devenim și mai expuși acestor fenomene extreme.

Centrul Regional deTransfuzii Sanguine Constanța, Spitalul Municipal Mangalia și Primăria Municipiului Mangalia organizează sâmbătă o acţiune de donare de sânge.
Acțiunea va avea loc între orele 08.30-13.30.
Sunt aşteptate toat0e persoanele sănătoase din localitatea Mangalia și localităţile învecinate care doresc sa îi ajute pe pacienţii care au nevoie de tratament transfuzional.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept