Știri 9 mai 2017

Iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei pentru redefinirea familiei a fost adoptată de Camera Deputaţilor.
Potrivit acesteia, “Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.
Revizuirea Constituţiei se supune aprobării prin referendum, organizat potrivit dispoziţiilor art. 151 din Constituţia României, republicată.
Iniţiativa a fost depusă, în Parlament, de Coaliţia pentru Familie şi a strâns 3 milioane de semnături de susţinere.

Astăzi se împlinesc 140 de ani de la proclamarea independenţei de stat a României.
La 9 mai 1877, Ministrul de Externe al ţării noastre, Mihail Kogălniceanu, proclama în Adunarea Deputaţilor, Independenţa de Stat a României.
Deznodământul războiului din Balcani şi Tratatul de Pace de la Berlin din anul 1878 au înscris definitiv România între statele suverane ale Europei.

Tot astăzi este și Ziua Europei.
În fiecare an, la 9 mai, pe tot cuprinsul continentului se serbează Ziua Europei, pentru a marca istorica declaraţie din 9 mai 1950 a ministrului francez de externe, Robert Schuman. Aceasta propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state.
Decizia serbării Zilei Europei în fiecare an, la 9 mai, a fost luată de Consiliul European de la Milano, din anul 1985.

Pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului a atras peste 10 mii de utilizatori.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a adresat utilizatorilor reţelei un mesaj de mulţumire si de binecuvântare

Compania austriacă Holzindustrie este de acord să înceteze exploatările forestiere în pădurile virgine şi seculare, pe care le deţine, şi să le pună sub protecţie.
Anunţul a fost făcut de organizaţia de mediu Agent Green, care arată că este rezultatul a 10 ani de eforturi şi negocieri purtate cu firma austriacă, specializată în prelucrarea lemnului.
Potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei Agent Green, Holzindustrie Schweighofer deţine peste 14.500 de hectare de păduri în judeţele Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Prahova, Buzău, Vrancea, Neamţ şi Suceava.
Toate urmează să fie evaluate de experţi propuşi de Agent Green.
Acolo unde vor fi identificate păduri seculare, virgine şi cvasivirgine, se vor realiza studii pentru programe de protecţie.

Între 10 şi 14 medicamente uzuale pentru bolnavii de cancer, lipsesc de pe piața din România.
Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia spune că aducerea acestor tratamente nu se mai justifică din punct de vedere economic, pentru producători.
El a mai precizat că producătorii care retrag de la vânzare medicamente sunt obligați să le asigure pe piață încă un an, iar acest lucru nu se întâmplă.
În acest moment singura soluție este aprovizionarea din țările vecine, iar cei care nu au aceste posibilități renunță la tratament.

Duminică a fost întronizat primul Episcop ortodox român în Canada.
Ceremonia întronizării Preasfințitului Părinte Ioan Casian ca Episcop al acestei eparhii a avut loc după slujba Sfintei Liturghii, săvârșită de un sobor de ierarhi români și străini.
În aceeași zi, a avut loc primul Congres al Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei, lucrările fiind deschise de Înalt Prea Sfințitul Nicolae, Mitropolitul ortodox român al celor două Americi, care a vorbit despre misiunea Bisericii Ortodoxe Române în Canada.

Centrul Regional deTransfuzii Sanguine Constanța, Spitalul Municipal Mangalia și Primăria Municipiului Mangalia organizează sâmbătă o acţiune de donare de sânge.
Acțiunea va avea loc între orele 08.30-13.30.
Sunt aşteptate toat0e persoanele sănătoase din localitatea Mangalia și localităţile învecinate care doresc sa îi ajute pe pacienţii care au nevoie de tratament transfuzional.

Antibioticele sunt folosite excesiv în România.
Avertizarea vine din partea președintelui Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.
În opinia sa, aceasta este o problemă de cultură, educație și legislație.
El a subliniat că folosirea antibioticelor ar trebui diminuată cât se poate de mult, atât la oameni, cât și la animale, caz în care sunt folosite pentru creșterea acestora.
Potrivit studiilor, în 2050 rezistența la antimicrobiene va fi principala cauză a deceselor.
În acest context, Alexandru Rafila a propus existența unui parteneriat între diferite guverne și companii farmaceutice pentru investiții privind producerea de noi medicamente.
De asemenea, o serie de medicamente uzuale, precum paracetamolul, sunt letale dacă sunt administrate în cantităţi mari.
Cu toate acestea, ele sunt vândute la liber în farmacii, fără prescripţie medicală.

Peste 1.000 de românce mor anual din cauza cancerului ovarian diagnosticat prea târziu.
Ginecologii care transmit aceste cifre alarmate reamintesc şi că boala poate fi depistată printr-un simplu control.
Multe femei nu merg, însă, la ginecolog pentru că le este teamă, ruşine sau nu există doctori în toate unităţile medicale.
20 la sută dintre pacientele diagnosticate cu această boală au rude care au suferit de cancer mamar sau ovarian.
Alţi factori de risc sunt absenţa naşterilor, infertilitatea sau instalarea tardivă a menopauzei.

Metoda de calcul a mediei pentru admiterea la liceu se schimbă, din acest an.
Potrivit Ministerului Educației, ponderea mediilor din clasele gimnaziale vor scădea la 20%, față de 25 % cât a fost până acum, restul de 80% fiind reprezentat de media de la Evaluarea Națională.
Sesiunea de admitere din vara acestui an este prima în care se va aplica noua metodă de calcul.

250 de personalități din Serbia cer eliminarea teoriei evoluționiste a lui Darwin din școli.
Documentul a fost semnat de academicieni, doctori în științe, medici, ingineri, profesori, artiști, jurnaliști și preoți.
Președintele Comisiei pentru Educație și Știință din Parlamentul Serbiei, Muamer Zukorlici, a spus că petiția va fi luată în discuție în viitorul apropiat.
În anul 2005, Ministrul Educației din cabinetul Kostunița și profesorul universitar Ljiljana Colici, a demisionat după ce a vorbit despre posibilitatea eliminării teoriei darwiniste din școli, pentru că se simte jignită ca și creștin ortodox.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept