Știri 8 mai 2017

Episcopii catolici au decis să facă alianţă cu Biserica Ortodoxă Română pentru a susţine modificarea Constituției.
Într-o scrisoare deschisă, ei reafirmă, împreună cu cele 3 milioane de cetățeni, care au semnat un demers în această privință, că înlocuirea termenului „soţi” din actuala Constituţie cu sintagma „un bărbat şi o femeie” reflectă cu mai mare claritate modul de înţelegere a ceea ce este căsătoria creştină şi familia în România.
Ei mai spun că fără căsătorie nu ar exista stabilitate pentru copii şi, în consecinţă, nu ar exista o comunitate autentic umană.

ANM a emis o informare meteorologică de ploi însemnate cantitativ.
Aceasta este valabilă în toată țara, până mâine, la ora 23.
În intervalul menţionat, instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului și cu aspect de vijelie şi pe arii restrânse căderi de grindină.
Astfel de fenomene vor fi mai frecvente în zonele de deal și de munte, precum și în sudul, estul și centrul țării, iar cantităţile de apă vor depăşi local 15…20 l/mp și izolat 40…50 l/mp.
În noaptea de marți spre miercuri și în cursul zilei de miercuri, vremea va deveni rece, temporar va ploua în jumătatea de sud-est a țării, iar la munte precipitațiile vor fi mixte.

Podul de la Agigea a fost închis complet, de astăzi.
Până pe 25 mai, cât va fi închis, urmează a se finaliza lucrările de reparaţii la structura de rezistenţă.
Traficul va fi deviat pe podul nou de la intrarea în Portul Constanţa.
Şeful Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere promite că odată cu redeschiderea Podului de la Agigea, după reparaţii, nu vor mai exista restricţii în sezonul estival.

Astăzi încep reînscrierile la grădiniţă.
Pentru cuprinderea în învăţământul preşcolar a copiilor cu vârste între 3 şi 6 ani, vor avea loc, succesiv, următoarele etape la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ: reînscrierea copiilor care frecventează grădiniţa în acest an şcolar şi doresc să o frecventeze şi în anul şcolar următor, respectiv înscrierea copiilor nou-veniţi.
Reînscrierile au început de astăzi, iar înscrierile se vor derula din 22 mai.

Transportatorii cer extinderea plafonării poliţelor RCA cu alte 6 luni.
Solicitarea vine în condiţiile în care actuala perioadă de plafonare ar urma să expire peste două săptămâni, iar o nouă lege a RCA, care să stabilească un tarif de referinţă, nu este încă în vigoare.
Patronatele precizează, într-un comunicat, că, în perioada 2014 – 2016, tarifele RCA au crescut cu 500% în cazul firmelor de transport rutier, deşi daunalitatea a urcat doar cu 10%, demonstrând că piaţa acestor asigurări este neconcurenţială.

Guvernul a aprobat unele măsuri care vor aduce creşteri ale veniturilor unor pensionari care au fost încadraţi în grupe speciale de muncă.
De aceste măsuri vor beneficia pensionarii din sistemul public de pensii care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa I sau a II-a de muncă sau care au muncit în condiţii speciale şi care nu au beneficiat de majorarea punctajelor anuale.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, recalcularea acestor pensii se va realiza din oficiu, în două etape, începând cu luna iulie pentru persoanele care au ieşit la pensie în perioada 1990-2001 inclusiv, şi luna decembrie în cazul persoanelor care au ieşit la pensie în perioada 2001-2010.

România va colabora cu SUA pentru prevenirea terorismului.
Cele două guverne vor colabora, prin intermediul unor puncte naţionale de contact, pentru asigurarea schimbului de informaţii între autorităţile cu atribuţii în prevenirea, descoperirea şi investigarea infracţiunilor grave şi a infracţiunilor de terorism.
Acordul prevede furnizarea de către autorităţile române şi americane a datelor de referinţă în acest sens din sistemele naţionale automate de identificare prin amprente şi din bazele de analiză ADN, potrivit legislaţiilor naţionale.
Documentul a fost încheiat în cadrul demersurilor politico-diplomatice întreprinse de Guvernul României pentru admiterea ţării noastre în Programul Visa Waiver de liberalizare a vizelor.

Copiii mici cărora li se dau tablete sau smartphonuri înainte de a împlini 2 ani se confruntă cu probleme la dezvoltarea vorbirii.
Specialiștii canadieni au constatat că fiecare 30 de minute petrecute în faţa ecranului sporesc riscul întârzierii dezvoltării vorbirii cu 49%.
Până la 2 sau 3 ani, copiii ar trebui să poată comunica în propoziţii formate din 3-4 cuvinte.
Autorii studiului spun că deşi există îndrumare pentru timpul recomandat a fi petrecut în faţa ecranelor, mulţi părinţi nu înţeleg că aceste recomandări se aplică şi dispozitivelor mobile.
La studiu au participat aproape 900 de copii cu vârste cuprinse între şase luni şi 2 ani.

Un manuscris rar, vechi de mai bine de două secole, a fost salvat şi expus la Muzeul Naţional de Istorie a României.
Manuscrisul “Miscelaneu teologic copiat de diacul Teodor Ursu, în anul 1780” a fost descoperit acum câteva luni, de cercetătorul Ginel Lazăr.
Este o dovadă că mulţi preoţi români au luptat pentru a-şi păstra identitatea şi religia ortodoxă în Transilvania pe timpul Imperiului Austro-Ungar.
Lucrarea a fost legată într-un atelier săsesc din Sighişoara, muncă plătită cu patru taleri de argint, la 16 octombrie 1780. Cartea preia ortografia română, dar cu alfabet chirilic. Restaurarea manuscrisului a durat trei luni.

Aproape o treime din români nu muncesc şi nici nu îşi caută de muncă.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în ţara noastră, aproape trei sferturi din populaţie au vârste de muncă, adică între 15 şi 64 de ani, însă mai mult de 30 la sută din aceştia nu muncesc.
Astfel, populaţia ocupată cuprinde 8.554.000 de persoane, mai mult de jumătate fiind bărbaţi.
Ponderea persoanelor cu studii universitare este de 18,7 la sută, iar cea a persoanelor cu nivel de instruire gimnazial, primar şi fără şcoală absolvită este de 25 la sută.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept