Știri 5 mai 2017

Biserica Ortodoxă cinstește astăzi pe Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine, de la ora 8.30, Sf. Liturghie la Mănăstirea Sf. Dionisie Exiguul și Sf. Efrem cel Nou din comuna Târgușor, jud. Constanța.
Lăcașul de cult este situat în Rezervația Naturală Gura Dobrogei, lângă Mănăstirea Sf. Ioan Casian.
Credincioșii vor putea cinsti veșmintele Sfântului Efrem cel Nou.
Duminică, de la ora 9, Ierarhul nostru va fi prezent în parohia Negru Vodă I, unde va sfinți fundația casei sociale „Cuvioasa Parascheva” din vecinătatea bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, apoi va săvârși Sfânta Liturghie.
Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, aduse de la Catedrala arhiepiscopală, icoana Maicii Domnului Kazanskaia, adusă de la biserica „Sf. Haralambie” din Constanța și veșmântul Cuvioasei Parascheva, adus de la biserica „Sf. Nectarie” din Constanța.

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Igienei Mâinilor.
Cu acest prilej, specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii recomandă personalului medical să respecte cu stricteţe regulile de igienă atunci când îngrijesc pacienţii, astfel încât şi riscul infecţiilor să fie redus.
Studiile arată că infecţiile nosocomiale sunt rezistente la antibioticele folosite pentru a le trata.
Alte studii arată că, din fiecare 100 de pacienţi, cel puţin şapte pot contracta o infecţie nosocomială.

Condamnații penal nu pot face parte din Guvern.
Curtea Constituţională a României a respins ca inadmisibilă sesizarea Avocatului Poporului referitoare la articolul, care interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului.
CCR a amânat de mai multe ori pronunţarea în acest caz, după ce judecătorii nu au putut să ajungă la o soluţie.
Preşedintele Curţii, Valer Dorneanu declara, în luna martie, că s-au avansat mai multe soluţii şi că au fost ridicate mai multe aspecte de drept constituţional.

Persoanele condamnate pentru abuz în serviciu și pentru conflict de interese nu vor fi grațiate.
Senatorii juriști au respins ieri un amendament al senatorului Traian Băsescu prin care s-ar fi grațiat persoanele condamnate pentru abuz în serviciu.
În cadrul dezbaterilor, Traian Băsescu a susținut că abuzul în serviciu a devenit „un instrument al procurorilor de punere sub control a instituțiilor politice”.
Secretarul de stat în Ministerul Justiției Mariana Moț a afirmat că Guvernul nu susține grațierea celor condamnați pentru abuz în serviciu, precizând că în proiect sunt excluse de la grațiere delapidarea, abuzul în serviciu, conflictul de interese, divulgarea informațiilor secrete de stat și deturnarea de fonduri.

UNICEF recomandă României suspendarea evaluării de la clasa a VIII-a.
Recomandarea vine în contextul consecinţelor negative ale actualelor examinări naționale asupra învăţăturii, motivaţiei şi evoluţiei elevilor.
Ministerul Educaţiei încă nu poate spune dacă este sau nu eficientă renunţarea la această testare.
Raportul UNICEF arată că în România este mare nevoie de includerea tuturor copiilor într-un proces de învăţare de calitate.
Potrivit raportului, sistemul de învăţământ din România „a înregistrat progrese semnificative în ultimele decenii”.
Totuşi, în timp ce unii elevi sunt încurajaţi să atingă excelenţa, alţii „nu stăpânesc competenţele de bază” şi aproape o cincime abandonează şcoala înainte de începerea învăţământului liceal.

O nouă metodă de înșelăciune circulă pe aplicația de mesagerie Whats App.
Sute de utilizatori ai programului au primit un mesaj prin care sunt informați că aplicația nu va mai fi gratuită decât dacă activează un link.
Specialiștii în securitate spun că este vorba despre o campanie de phishing al cărei scop este acela de a obține date de la utilizatori.
Polițiștii recomandă ca mesajele să fie ignorate și linkul să nu fie accesat.

Elevii care aleg să studieze în altă localitate ar putea beneficia de decontarea navetei.
Aceştia nu mai primeau bani pe transport pe motiv că a face şcoala în altă localitate este opţiunea lor şi nu trebuie suportată de stat.
Reprezentanţii Asociaţiei Elevilor din Constanţa au sesizat Guvernul asupra acestei nedreptăţi şi au obţinut admiterea amendamentului respectiv.

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, propune reevaluarea reţelei şcolare din ţară.
El a dat asigurări că nu vor fi închise unităţi de învăţământ din cauza numărului mic de elevi.
Mai mult, se analizează posibilitatea repunerii în circuit a celor care au fost închise.
Pavel Năstase şi-a manifestat şi îngrijorarea faţă de elevii care fac naveta cu microbuzele şi îşi riscă astfel viaţa.
Procesul de evaluare a reţelei şcolare va începe în cel mult o lună.

ANAF nu mai poate popri în proporție de 100% conturile de pensii și salarii ale românilor pentru recuperarea obligațiilor fiscale.
Limita a fost stabilită la o sumă de maxim 30% din veniturile încasate, potrivit Legii adoptate de Parlament și publicată în Monitorul Oficial.
Se evită astfel, de acum înainte, o situație ca cea recentă din Galați, unde 30.000 de conturi de pensii au fost blocate în totalitate de ANAF.
Cu toate acestea, dacă în contul de pensie ori salariu se varsă și alte tipuri de venituri, acestea pot fi reținute 100% până la concurența obligațiilor fiscale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept