Știri 4 mai 2017

Biserica Ortodoxă va cinsti mâine pe Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia sâmbătă, de la ora 8.30, Sf. Liturghie la Mănăstirea Sf. Dionisie Exiguul și Sf. Efrem cel Nou din comuna Târgușor, jud. Constanța.
Lăcașul de cult este situat în Rezervația Naturală Gura Dobrogei, lângă Mănăstirea Sf. Ioan Casian.
Racla cu veșmintele Sfântului Efrem cel Nou va fi deschisă credincioșilor spre închinare.

Biserica Ortodoxa Română deține peste 300 de muzee.
Acestea funcționează în cadrul unor centre și catedrale eparhiale, mănăstiri sau chiar biserici parohiale.
Printre ele se numără Muzeul Spiritualității Românești din Sfântu-Gheorghe; Muzeul bisericii din Borzești; Muzeele Mănăstirilor Putna, Sucevița, Moldovița sau Dragomirna; Muzeul Mănăstirii Antim și Muzeul Palatului Patriarhiei din București.
Recent, a fost inaugurat la Alba-Iulia un nou muzeu de artă religioasă, denumit „Museikon” și realizat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii din Alba-Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba-Iulia și Universitatea din Bergen-Norvegia, cu finanțare, în cea mai mare parte, din partea Guvernului Norvegiei.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a lansat portalul www.erovinieta.ro.
Prin intermediul acestuia se poate achita rovinieta și tariful de trecere pentru utilizarea podurilor peste Dunăre de la Fetești – Cernavodă cu ajutorul cardului bancar.
De asemenea, site-ul permite verificarea valabilității rovinietei, dar și verificarea achitării taxei de trecere a podului de la Fetești.
Utilizatorii care achită prin intermediul cardului bancar rovinieta nu vor suporta costurile comisionului de tranzacționare sau alte costuri asociate tranzacțiilor online.

Debranșarea de la RADET se poate face numai în afara sezonului de furnizare a încălzirii.
Regia spune că se poate solicita atât debranșarea de la sistem, cât și rebranșarea, în perioada 15 mai – 15 septembrie.
Formularul tipizat se poate obține de la sediul RADET, situat pe str. Badea Cârțan sau poate fi descărcat de pe site-ul www.radet-constanta.ro.

Poliţele RCA se vor scumpi din nou de la mijlocul acestei luni cu cel puţin 20%.
Brokerii spun că plafonarea tarifelor va expira în 3 săptămâni.
Autoritatea de Supraveghere Financiară deja a pus în dezbatere publică un preţ de referinţă, după care se vor calcul noile tarife.
De asemenea, autorităţile vor să oblige firmele de asigurări să vină în ajutorul clienţilor.
Propunerile apar într-un proiect de modificare a normei RCA iniţiat de ASF.
Schimbări vor fi şi în privinţa ITP-ului, astfel că maşinile vechi ar putea face inspecţia la un an, iar cele noi o dată la 3 ani. Măsurile vor fi obligatorii de anul viitor.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat că este important ca, la momentul înscrierii copilului într-o colectivitate, să se prezinte dovada că acesta a fost vaccinat.
El a spus că interesul său, ca ministru, este acela ca populaţia României să aibă o rată de acoperire vaccinală cât mai mare, astfel încât incidenţa bolilor să fie cât mai scăzută.
Totodată, Florian Bodog a declarat că legea vaccinării va fi implementată imediat după ce va fi promulgată.

Consumul de înghețată poate duce la apariția afecțiunilor cardiovasculare.
Așa susțin cercetătorii americani, care au efectuat mai multe studii pe această temă.
Oamenii de știință au stabilit că în înghețată ar trebui adăugat polifenol care contribuie la menținerea sănătății vaselor sanguine.
Polifenolii sunt antioxidanți şi contribuie la prevenirea atacului de cord, apariţia bolii cardiace ischemice sau a infarctului miocardic.
Sute de voluntari din SUA, care au luat parte la aceste studii, au consumat înghețată cu polifenol o anumită perioadă.
În urma testării sănătății voluntarilor, tonusul mușchiului cardiac și vasele de sânge ale acestor persoane erau mult mai sănătoase, comparativ cu starea de sănătate pe care o aveau înainte de experiment.

Podul de la Agigea va fi închis complet, din nou, timp de trei săptămâni.
Măsura, sprijinită de Poliţia Rutieră, are ca principal scop pregătirea acestui pod pentru circulaţia din sezonul estival, în condiţii de siguranţă şi într-un termen cât mai scurt.
Închiderea totală a traficului pe pod este necesară în această perioadă pentru tensionarea finală a cablurilor, demontarea ancorajului provizoriu de pe pilonul central şi montarea elementelor rosturilor de dilataţie ale podului.

Guvernul vrea ca, până la finalul anului următor, toate taxele și impozitele să se plătească exclusiv online.
Secretarul de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer a afirmat că după decembrie 2018 nu vor mai exista cozi la ghișee, plățile urmând să fie făcute doar online.
Oficialul guvernului nu a menționat însă ce se va întâmpla cu cei din mediul rural, acolo unde nu există infrastructura necesară, iar o altă problemă este legată de persoanele în vârstă, care nu știu să folosească un computer.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept