Știri 2 mai 2017

Biserica Ortodoxă îl cinstește astăzi pe Sfântul Atanasie al 3-lea Patelarie, patriarhul Constantinopolului.
Acesta s-a născut în anul 1560, într-o localitate din insula Creta, cu numele de botez Alexie.
Rămas orfan de tată, a îmbrățișat viața monahală, fie în metocul sinaitic din Heracleea, fie în Mănăstirea Sfânta Ecaterina, din Muntele Sinai, unde a primit numele Anania.
După ce a petrecut o vreme într-o mănăstire din Tesalonic, unde a fost hirotonit ierodiacon, a pornit spre Sfântul Munte Athos, unde a fost hirotonit ieromonah, sub numele de Atanasie.
Potrivit unei vechi însemnări greceşti, în anul 1626, Sfântul Atanasie Patelarie s-a aflat în Țara Românească, în postul de dascăl, perioadă în care a tradus în limba greacă populară “Psaltirea”.
În anul 1652, cu ajutorul voievodului Vasile Lupu, Sfântul Atanasie Patelarie a fost ales pentru a doua oară pe tronul Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol.
A trecut la cele veşnice în ziua de 2 mai 1654, la Mănăstirea Schimbarea la Față, din oraşul Lubensk, în Ucraina.

Biserica Ortodoxă va cinsti vineri pe Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia sâmbătă, de la ora 8.30, Sf. Liturghie la Mănăstirea Sf. Dionisie Exiguul și Sf. Efrem cel Nou din comuna Târgușor, jud. Constanța.
Lăcașul de cult este situat în Rezervația Naturală Gura Dobrogei, lângă Mănăstirea Sf. Ioan Casian.
Racla cu veșmintele Sfântului Efrem cel Nou va fi deschisă credincioșilor spre închinare.

O conferință dedicată părintelui Daniil Sandu Tudor va avea loc mâine la Târgoviște.
Tema o constituie ’’Părintele Daniil Sandu Tudor – Model de rezistență prin credință și cultură’’ și va fi susținută de lector univ. dr. Carmen Ciornea de la Universitatea Ovidius din Constanța.
Evenimentul se va desfășura de la ora 12 în Sala Bibliotecii Facultății de Teologie Ortodoxă și Științele Educației a Universității Valahia din Târgoviște.
Organizatorii conferinței sunt prof. univ. dr. Gheorghe Anghelescu, părintele Marian Bugiulescu și asistent univ. dr. Ionuț Chircalan.

Astăzi este Ziua naţională a Tineretului.
România a instituit ziua de 2 Mai ca Zi Naţională a Tineretului, prin lege, în anul 2004.
Cu acest prilej, sunt organizate activităţi sociale, culturale, artistice şi sportive care vizează domeniile de interes ale tineretului.

Elevii şi preşcolarii s-au reîntors de astăzi la cursuri, după două săptămâni de vacanță.
Vacanţa de vară va fi între 17 iunie şi 10 septembrie.
Pentru cei din clasa a XII-a, anul şcolar se încheie pe 26 mai, urmând bacalaureatul.
Examenul de capacitate la final de gimnaziu este programat pentru luna iunie, astfel că elevii de clasa a VIII-a vor termina anul şcolar pe 9 iunie.

Poliţiştii care lucrează în timpul liber vor avea spor de 40%.
Anunțul a fost făcut de Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.
Ea a dat ca exemplu poliţiştii din mediul rural, care sunt nevoiţi uneori să intervină şi după terminarea orelor de program.
Referindu-se la majorările salariale, Carmen Dan a mai spus că un agent principal de Poliţie, care dispune de un spor de fidelitate de 15% şi care în prezent are un salariu de 1676 lei, va avea, de la 1 iulie, 1760 de lei, respectiv un plus 84 lei.
În ceea ce priveşte alte ‘inechităţi salariale’ reclamate de sindicatul poliţiştilor, ministrul de Interne a precizat că acestea vor fi eliminate după intrarea în vigoare a Legii salarizării unice.

Pedepsele pentru deținuți vor fi reduse.
Camera Deputaţilor va dezbate şi va vota, săptămâna aceasta, proiectul de lege care prevede reducerea pedepselor unor deţinuţi din cauza condiţiilor din închisori.
Documentul a fost avizat favorabil de Comisia Juridică a Camerei, care a adoptat o serie de amendamente referitoare, în special, la dreptul la muncă al deţinuţilor.
CEDO a decis, în urmă cu câteva zile, că în România, condiţiile din închisori contravin Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, iar autorităţile române au la dispoziţie şase luni pentru a stabili un calendar de rezolvare a situaţiei.

De ieri, cetăţenii români care au avut în ultimii zece ani viză pentru Canada sau au în prezent viză pentru SUA pot călători în Canada doar completând un formular.
Autorizaţia de Călătorie Electronică se poate obţine online.
Ministerul Afacerilor Externe transmite că este important ca, în momentul efectuării cererii, toate rubricile să fie completate şi să fie introduse datele personale exact aşa cum sunt menţionate în paşaport.
Taxa pentru obţinerea Autorizaţiei de Călătorie Electronice este de 7 dolari canadieni şi trebuie plătită în momentul completării aplicaţiei online.

Înalt Prea Sfințitul Nicolae a fost întronizat Mitropolit al nou înființatei Mitropolii Ortodoxe Române a celor două Americi.
Evenimentul a avut loc duminică după oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala Sfinții Împărați Constantin și Elena din Chicago.
Înalt Prea Sfințitul Nicolae s-a născut pe 15 aprilie 1967 în Constanța.
A fost tuns în monahism în decembrie 2001 la Mănăstirea Radu Vodă din București, iar din martie 2002 a slujit ca Arhiepiscop Ortodox Român al celor două Americi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept