Știri 28 aprilie 2017

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia astăzi Taina Sf. Maslu la Mănăstirea Sf. Bretanion din jud. Constanța.
Slujba va fi săvârșită de la ora 21 și va fi urmată de Sf. Liturghie.
Mănăstirea Sf. Bretanion este situată lângă localitatea 23 August.
Mâine, de la ora 9, Ierarhul nostru va asista la Sfânta Liturghie săvârșită la mănăstirea Colilia, apoi va oficia slujba Parastasului la împlinirea a 7 ani de la trecerea la cele veșnice a părintelui Dometian Jora, primul duhovnic al mănăstirii.
De la ora 16, Ierarhul nostru va fi prezent la întâmpinarea moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian, apoi va lua parte la Procesiunea „Calea Sfinților” din Râmnicu-Vâlcea.
De la ora 17.30, împreună cu alți membri ai Sf. Sinod, va oficia Slujba de Priveghere în Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea.
Astfel, ierarhul nostru va răspunde invitației Înaltpreasfințitului Varsanufie și va participa la evenimentele dedicate sărbătorii locale „Aducerea Moaștelor Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Ocrotitorul Arhiepiscopiei Râmnicului, în Oltenia”, care este ocrotitorul spiritual al Catedralei arhiepiscopale din Râmnicu-Vâlcea.
Duminică, la invitația Preasfințitului Galaction, Arhiepiscopul Tomisului va participa la Sfânta Liturghie la mănăstirea „Pantocrator” din Eparhia Alexandriei şi Teleromanului.

Delfinariul din Constanţa are un program nou, din acest sfârşit de săptămână.
Astfel, în perioada 29 aprilie – 2 mai, reprezentaţiile delfinilor vor avea loc în weekend, la orele 11.00, 14.00 şi 17.00.
În zilele lucrătoare, delfinii vor putea fi admiraţi la orele 11.00 şi 15.00.
Tarifele rămân neschimbate până la 31 mai.
Intrarea la Microrezervaţie, Planetariu şi Delfinariu costă 12 lei pentru adulţi şi 3 lei pentru elevi şi studenţi.

Ministerul de Externe a emis o avertizare pentru românii care intenţionează să călătorească în Grecia sau la Istanbul, în Turcia, în perioada minivacanţei de 1 Mai.
În Grecia este anunţată o grevă a navigatorilor, astfel că toate feriboturile vor rămâne în porturi, iar turiştii nu vor putea să meargă pe insule.
La Istanbul, în contextul celebrării zilei de 1 Mai, există posibilitatea desfăşurării unor demonstraţii neautorizate în Piaţa Taksim.
Ministerul de Externe le recomandă cetăţenilor români care călătoresc totuşi în Istanbul să se delimiteze de orice acţiune de protest.
Românii care s-ar putea confrunta cu o situaţie dificilă, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonele oficiilor consulare, ce se găsesc pe site-ul Ministerului de Externe.

Încă 5 noi molecule au fost introduse în Lista medicamentelor compensate și gratuite, de care beneficiază asigurații.
Noile medicamente sunt destinate tratamentului pacienților cu hepatite cronice de etiologie virală, tuberculoză și boli rare.
Decontarea celor 5 noi denumiri comune internaționale se face cu încadrarea în bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate aprobat pentru 2017.

Comisia Europeană va trimite în judecată România pentru că nu a revizuit activităţile de gestionare a deşeurilor şi nu a adoptat planul naţional în acest domeniu, în conformitate cu obiectivele Uniunii Europene.
În pofida avertismentelor anterioare ale Comisiei, autorităţile române nu au reuşit să actualizeze nici programul de prevenire a acumulării deşeurilor.
România este unul dintre statele membre UE cu cele mai slabe performanţe în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor municipale solide.

Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa se confruntă în această perioadă cu o avalanşă de îmbolnăviri de scarlatină şi varicelă la copii.
Conducerea spitalului spune că sunt peste 20 de prezentări pe zi, cazurile mai grave având nevoie de internare.
Din cauza aglomerării sunt utilizate şi saloane de la secţia de adulţi, cea de pediatrie fiind supraaglomerată.
Specialiştii recomandă prezentarea la medicul de familie la primele semne de boală şi izolarea copilului pe durata tratamentului.

Profesorii riscă să fie cercetați penal și să ajungă la închisoare dacă iau mită.
De marți, cadrele didactice din învățământul preuniversitar de stat au calitatea de funcționar public în sensul legii penale, astfel încât riscă 10 ani după gratii pentru luare de mită.
Decizia a fost luată de Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce o profesoară de liceu a cerut mită 500 de lei pentru a promova copiii la geografie.

Autobuzele etajate vor circula în mini-vacanţa de 1 Mai.
Este vorba despre traseele turistice spre staţiunea Mamaia, de pe liniile 40 Mamaia şi 100 Mamaia.
Autobuzele etajate vor circula între orele 10 şi 18, cu plecări din Gară, cu o frecvenţă de 22 de minute pe ambele linii şi 45 de minute pe fiecare linie.
Accesul în autobuzele etajate se face pe bază de bilet RATC de 1,5 lei pentru o călătorie.
Biletele se pot procura şi de la conducătorii auto, iar gratuităţile şi abonamentele nu sunt valabile, deoarece este traseu turistic.

Aglomeraţia, stresul și programul încărcat afectează sănătatea.
Acestea duc la degradarea creierului, după cum a explicat prof. dr. Vlad Ciurea de la Facultatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila şi medic primar neurochirurg.
Potrivit acestuia, creierul funcţionează prin sinapse, care au un chimism.
Când acest chimism este suprasolicitat, creierul nu are timp să se refacă, iar din această cauză a apărut şi sindromul de epuizare nervoasă burn-out.
Plecând de la epuizarea creierului şi de la faptul că omul nu reuşește să facă faţă la atâtea solicitări, un element pe care îl avem este telefonul, care este o unealtă foarte bună, un rău necesar, ca şi automobilul sau avionul.
Medicul spune că cel mai important este ca nimic să nu fie în exces.

O carte despre supraviețuirea creștinului în cetate a apărut la editura Doxologia din Iași.
Profesorii Adrian Papahagi și Radu Preda, autorii volumului „Creștinul în cetate” explică publicului român faptul că „ordinea politică și administrarea ei nu pot fi reduse la simple forme, formule sau modele instituționale.
Acestea sunt în ultimă instanță tot atât de bune sau tot atât de rele pe cât sunt oamenii ce le creează, adoptă, mențin și conduc.
Evenimentul de lansare va avea loc miercuri, 3 mai, la Muzeul Unirii din Iași.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept