Știrile 26 aprilie 2017

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe sfinţii Mucenici Chiril, Chindeu şi Dasie din Dobrogea.
Chiril şi Chindeu au suferit moarte martirică pe vremea împăratului Diocleţian în cetatea Axiopolis (astăzi Cernavodă) din Dobrogea într-o zi de 26 aprilie.
În vechime, Sfântul Chiril avea cinci zile de sărbătoare, iar pe mormântul său a fost înălţată o biserică, ale cărei ruine se văd şi astăzi.
Sfântul Dasie era soldat în legiunea romană şi a fost martirizat în anul 304 în cetatea Durostorum (astăzi Silistra).

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia vineri Taina Sf. Maslu la Mănăstirea Sf. Bretanion din jud. Constanța.
Slujba va fi săvârșită de la ora 21 și va fi urmată de Sf. Liturghie.
Mănăstirea Sf. Bretanion este situată lângă localitatea 23 August.
Sâmbătă, de la ora 9, Ierarhul nostru va asista la Sfânta Liturghie săvârșită la mănăstirea Colilia, apoi va oficia slujba Parastasului la împlinirea a 7 ani de la trecerea la cele veșnice a părintelui Dometian Jora, primul duhovnic al mănăstirii.
Ierarhul Tomisului va răspunde invitației Înaltpreasfințitului Varsanufie și va participa la evenimentele dedicate sărbătorii locale „Aducerea Moaștelor Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Ocrotitorul Arhiepiscopiei Râmnicului, în Oltenia”, hramul Catedralei arhiepiscopale din Râmnicu-Vâlcea.
Astfel, de la ora 16, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent la întâmpinarea moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian, apoi va lua parte la Procesiunea „Calea Sfinților”.
Apoi, de la ora 17.30, în Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea, va fi săvârșită Slujba de Priveghere.
Duminică, la invitația Preasfințitul Părinte Galaction, Arhiepiscopul Tomisului va participa la Sfânta Liturghie la mănăstirea „Pantocrator” din Eparhia Alexandriei şi Teleromanului, care își sărbătorește hramul, Duminica Mironosițelor.
Cu acest prilej, vor fi aduse spre închinare moaștele Sfântului Ierarh Spiridon din Insula Corfu.

Camera Deputaţilor a aprobat Ordonanţa de Urgenţă care elimină plafoanele pentru cheltuielile bugetare pe care le pot face autorităţile publice.
Faţă de forma adoptată de Senat, deputaţii au aprobat şi unele modificări care prevăd majorări de salarii.
Astfel, soldele de bază ale militarilor, poliţiştilor şi gardienilor din penitenciare vor fi actualizate la nivelul salariului minim.
Totodată, se va acorda un spor de 40% pentru personalul care intervine în timpul liber la diverse situaţii operative.
De asemenea vor fi mărite şi indemnizaţiile primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor de consilii judeţene și vicepreşedinţilor, cu 30%.
Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest act normativ.

Toate salariile din sectorul bugetar vor crește cu 25 la sută, de la 1 ianuarie 2018.
Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu a declarat că bugetul de stat poate susține măririle salariale.
Ministrul a mai spus că, de la jumătatea acestui an, se va schimba sistemul de salarizare din administrația publică locală și că aproape două miliarde de lei vor veni de la majorarea salariului minim pe economie.

300 de localități din mediul rural vor fi conectate la internet în bandă largă.
Potrivit ministrului comunicațiilor Augustin Jianu, va fi implementat proiectul Ro-Net, finanţat prin fonduri structurale europene și considerat a fi unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură de comunicații din România.
Proiectul și-a propus să conecteze la internet, în acest an, 783 de localităţi rurale, după finalizarea lucrărilor de legare la rețea a 300 de localităţi.
Ro-Net a început în perioada 2007-2013 şi se desfăşoară în două etape.
Conform Eurostat, România a fost anul trecut 2016 printre ultimele ţari din Europa în privința accesului la internet, cu doar 72% din gospodării conectate.
La nivelul întregii Uniuni, aproape 90% dintre locuinţe au acces la internet.

Programele Rabla clasic și Rabla PLUS au fost aprobate.
Prima de casare prevăzută în Rabla clasic pentru autoturisme mai vechi de 8 ani este de 6.500 lei și se acordă pentru achiziționarea unui autovehicul nou.
La aceasta se poate adăuga un ecobonus de 1.700 lei, dacă autovehiculul nou este hibrid, și un ecobonus de 1.000 lei, dacă autovehiculul nou generează maximum 98 de g CO2/km.
Participarea populației la programul Rabla PLUS nu este condiționată de casarea și radierea unei mașini uzate.
Astfel, cei care vor să-și achiziționeze un autoturism electric pot beneficia de un ecotichet în valoare de 45.000 de lei iar cei care optează pentru unul electric hibrid- de un ecotichet cu valoare de 20.000 de lei.

CEDO a dat un ultimatum României pentru rezolvarea problemelor din penitenciare.
Aceasta solicită adoptarea unui plan de măsuri pentru suprapopularea și condiţiile din penitenciare, care sunt contrare Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi relevă o disfuncţionalitate structurală.
CEDO dă un termen de șase luni țării noastre pentru a rezolva problema.

Autobuzele etajate vor circula în mini-vacanţa de 1 Mai.
Este vorba despre traseele turistice spre staţiunea Mamaia, de pe liniile 40 Mamaia şi 100 Mamaia.
Autobuzele etajate vor circula între orele 10 şi 18, cu plecări din Gară, cu o frecvenţă de 22 de minute pe ambele linii şi 45 de minute pe fiecare linie.
Accesul în autobuzele etajate se face pe bază de bilet RATC de 1,5 lei pentru o călătorie.
Biletele se pot procura şi de la conducătorii auto, iar gratuităţile şi abonamentele nu sunt valabile, deoarece este traseu turistic.

O aplicație software care conectează în timp real farmaciile, distribuitorii de medicamente și asociațiile de pacienți a fost lansată pentru prima dată în România.
În acest fel medicamentele vor ajunge în cel mai scurt timp posibil la bolnavi.
Aplicația a fost lansată de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune şi Asociaţia Bolnavilor de Cancer, care invită farmaciile să-şi procure programul informatic.
Preşedintele Asociaţiei, Rozalina Lepădatu a explicat că în cazul în care distribuitorul are medicamentul în stoc, anunţă când îl poate livra, iar pacientul se întoarce în farmacie şi îl ridică.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept