Știri 21 aprilie 2017

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Izvorul Tămăduirii.
Această sărbătoare ne aduce aminte de una dintre minunile Maicii Domnului, petrecută cu un orb.
Înainte de a fi împărat, Leon cel mare a găsit într-o pădure un orb, care i-a cerut apă.
La îndemnul Maicii Domnului, Leon i-a dat orbului să bea apă dintr-un izvor, iar orbul s-a vindecat de orbirea sa.
Pentru a mulţumi Maicii Domnului, când a ajuns împărat, Leon cel Mare a ridicat în apropierea izvorului o biserică pe care a numit-o Biserica cu hramul Izvorul cel Tămăduitor şi dătător de viaţă.
Biserica se mai vede şi astăzi în Constantinopol, actualul oraş Istanbul.
Sărbătoarea s-a generalizat în Biserica Ortodoxă în timpul secolelor 5 şi 6.
În toate bisericile şi mânăstirile ortodoxe, după oficierea Sfintei Liturghii, se săvârşeşte slujba de sfinţire a apei, după o rânduială adecvată Săptămânii Luminate.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 9, Sf. Liturghie la Mănăstirea Dervent.
Apoi, împreună cu clerul și credincioșii va merge în procesiune la Izvorul tămăduitor, situat în apropierea mănăstirii, unde va fi săvârșită slujba de Sfințire a Apei.

Biserica Ortodoxă va cinsti duminică pe Sf. Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință.
Cu acest prilej, mâine, de la ora 7.45, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba de sfințire mare a paraclisului mănăstirii Colilia, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, urmată de Sfânta Liturghie.
După slujbă, credincioșii vor putea trece prin Sfântul Altar.
Duminică, la invitaţia Preasfinţitului Lucian, Episcopul Caransebeșului, Ierarhul nostru va participa la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala „Învierea Domnului” din Caransebeş, cu prilejul hramului.

Organizația Martorii lui Iehova a fost interzisă în Rusia.
Curtea Supremă din Rusia a decis că Martorii lui Iehova este organizație extremistă, iar toate proprietățile sale trebuie să fie predate statului.
În plus, Ministerul de Justiție a emis un ordin prin care să fie închis sediul central al organizației aflat aproape de Sankt Petersburg.
Aceasta va face recurs la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și a mai susținut că prin decizia justiției va fi îngrădită libertatea religioasă pentru cei circa 175.000 de adepți ai acestei comunități în Rusia.
Procurorii au acuzat în mai multe rânduri că Martorii lui Iehova este un cult religios care distruge familii, alimentează ura și amenință viețile oamenilor.

Termenul până la care se poate plăti contribuţia de asigurări sociale a fost prelungit până la sfârşitul anului.
Guvernul a adoptat, ieri, o ordonanţă de urgenţă în acest sens.
Astfel, persoanele care nu au ajuns încă la vârsta de pensionare vor putea să-şi plătească retroactiv această contribuţie pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii.
Măsura a fost solicitată de cetăţeni români din ţară şi din străinătate.
În ceea ce priveşte condiţiile şi procedura încheierii contractelor de asigurare, acestea rămân nemodificate.

Speranţa de viaţă a fumătorilor scade cu 10 ani.
Totodată, cercetările arată că tabagismul induce nouă din zece cazuri de cancer pulmonar.
În cazul bărbaţilor fumători riscul de cancer pulmonar este de 23 de ori mai mare, spre deosebire de nefumători, şi de 13 ori mai mare în cazul femeilor care fumează.
Alte riscuri la care se expun fumătorii activi sunt: boala obstructivă cronică, aceasta fiind de 12-13 ori mai mare faţă de incidența în rândul nefumătorilor, progresia cu 50% mai rapidă a aterosclerozei, riscul de până la nouă ori mai mare de a se declanșa infarctul miocardic şi riscul de cinci ori mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.
Şi în cazul fumătorilor pasivi creşte riscul de apariţie a cancerului pulmonar cu 20-30% şi de boli cardiace cu 25-35%.
Tutunul este răspunzător de moartea a circa 6 milioane de persoane la nivel global şi constituie o problemă pentru economia mondială.

Mai multe acţiuni de informare privind vaccinarea vor avea loc în întreaga ţară, săptămâna viitoare, în contextul Săptămânii Europene a Vaccinării.
De asemenea, vor fi organizate puncte şi sesiuni de vaccinare accesibile comunităţilor cu risc.
În România campania pentru celebrarea Săptămânii Europene a Vaccinării este coordonată de Ministerul Sănătăţii.
Campania îşi propune sensibilizarea populaţiei în privinţa importanţei imunizării pe tot parcursul vieţii şi asupra necesităţii de creare şi susţinere a unei imunităţi de grup în toate comunităţile.

70% dintre elevii români trăiesc sentimentul singurătății, sunt nefericiți și într-un stres continuu.
Autoritățile susțin că încearcă să schimbe sentimentul negativ al copiilor față de școală prin schimbarea programei cu una concentrată mai mult pe aptitudini și mai puțin pe cunoștințe, cel puțin în cazul celor din învățământul primar.
Ministrul Educației, Pavel Năstase susține că școala trebuie făcută pentru elev, pentru ca acesta să se simtă bine când învaţă, și nu să fie obligat să ia o diplomă.
În opinia sa, principalele probleme la acest moment, și care se menţin, sunt materia stufoasă şi lipsa manualelor.
Un studiu recent arată că elevii din Olanda sunt cei mai mulțumiți de activitatea școlară, în timp ce elevii turci sunt cei mai puțin fericiți.

Guvernul va acorda burse de merit şi elevilor care au obţinut menţiuni la olimpiadele şcolare internaţionale.
Până acum primeau burse doar cei care se clasau pe primele trei locuri în astfel de competiţii.
Executivul a stabilit, ieri, şi cuantumul burselor pentru olimpicii internaţional.
Pentru cei care au obţinut premiul I, bursa va fi egală cu un salariu minim brut pe ţară, locul II – 75%, cei care s-au clasat pe locul III – 50 % din salariul minim, iar cei cu menţiuni – 25%.

Proprietarii automobilelor mai vechi de 12 ani ar putea fi obligaţi ca de anul viitor să efectueze Inspecţia Tehnică Periodică la un an, şi nu din doi în doi ani, aşa cum se face în prezent.
Schimbarea ar putea fi făcută ca o măsură suplimentară pentru creşterea siguranţei rutiere.
Directorul Registrului Auto Român, George Adrian Dincă, a spus că va propune Ministerului Transporturilor modificarea legislaţiei în acest sens, mai ales că de la eliminarea timbrului de mediu au intrat în România şi mai multe maşini vechi, cu uzură destul de mare.
Dacă legislaţia va fi schimbată, aproximativ 60% din parcul auto naţional, adică peste trei milioane de autoturisme ar trebui să treacă ITP-ul anual.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept