Știri 20 aprilie 2017

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Teotim, episcop al Tomisului.
Acesta a trăit pe la sfârşitul secolului 4 şi a fost de origine din Dobrogea.
A fost ales episcop al Tomisului pe la anul 390, iar în anul 400 a participat la un sinod local de la Constantinopol.
Trei ani mai târziu, tot la Constantinopol, Sfântul Teotim l-a apărat pe Sfântul Ioan Gură de Aur în conflictul pe care acesta l-a avut cu Sfântul Epifanie al Ciprului.
Ierarhul tomitan s-a mutat către Domnul în jurul anului 410.
Istoricii vremii spun că Sfântul Teotim avea o solidă cultură filosofică şi religioasă, si a scris omilii la unele texte evanghelice şi lucrări sub formă de dialoguri.
Totodată, documentele arată că ducea un trai modest, avea darul vindecării şi era cunoscut de mulţi pentru evlavia şi corectitudinea vieţii sale.
Virtuţile şi înţelepciunea sa l-au făcut cunoscut chiar şi în rândul barbarilor huni din regiunea Dunării, care spuneau despre ierarhul tomitan că ar fi „zeul romanilor“.

Astăzi este Ziua Internaţională a Presei Libere.
Aceasta este marcată din anul 1991, la iniţiativa organizaţiei „Reporteri fără frontiere”.
Potrivit ultimului clasament al libertăţii presei, România ocupă locul 52 din 180 de state analizate.
În fruntea clasamentului găsim ţările din nordul Europei, dar şi Noua Zeelandă sau Canada.
Pe ultimele locuri sunt Siria, Turkmenistan, Coreea de Nord sau Eritrea.
Organizaţia „Reporteri fără frontiere” militează de 30 de ani pentru libertatea presei şi a celei de exprimare în întreaga lume.

Biserica Ortodoxă va prăznui mâine Izvorul Tămăduirii.
Cu acest prilej, astăzi de la ora 19, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Vecernia și Sfințirea Apei la mănăstirea Crucea din jud. Constanța.
Mâine, Ierarhul nostru va oficia de la ora 9, Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent.
Apoi, împreună cu clerul și credincioșii va merge în procesiune la Izvorul tămăduitor, situat în apropierea mănăstirii, unde va fi săvârșită slujba de Sfințire a Apei.
Sâmbătă, de la ora 7.45, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba de sfințire mare a paraclisului mănăstirii Colilia, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, urmată de Sfânta Liturghie.
După slujbă, credincioșii vor putea trece prin Sfântul Altar.
Duminică, la invitaţia Preasfinţitului Lucian, Episcopul Caransebeșului, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va participa la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala „Învierea Domnului” din Caransebeş, cu prilejul hramului.

CFR Călători a transmis că biletele de tren cu reducere pentru elevi pot fi eliberate doar în baza carnetului de elev în care este scris codul numeric personal al copilului.
Codul numeric personal poate fi trecut atât de instituţia de învăţământ cât şi de către titular sau de părintele elevului.
Precizările CFR vin în contextul în care în aceste zile fluxul de pasageri a fost foarte mare.

Copiii vor putea fi vaccinaţi împotriva pneumoniei.
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog a declarat că va achiziţiona, în premieră, vaccinul pneumococic pentru copii (pentru cazurile de pneumonie, meningită sau sepsis).
De asemenea, în ultima perioadă s-au achiziţionat 630.000 doze de vaccin hexavalent, precum şi 153.800 doze de vaccin tetravalent.
Ministrul a mai precizat că s-au achiziţionat şi 5.000 doze vaccin hepatitic B, statul norvegian oferind în plus 10.000 de doze, iar procedurile de transfer sunt în curs de realizare.

Românii pot călători în Canada fără viză, de la 1 mai.
Ambasada Canadei la Bucureşti a anunţat, ieri, că de la 1 mai cetăţenii români care au avut în ultimii zece ani viză pentru Canada sau au în prezent viză SUA pot călători în Canada doar completând un formular pentru autorizaţie de călătorie.
De asemenea, Guvernul Canadei a anunţat că intenţionează ca de la 1 decembrie 2017 să ridice vizele pentru cetăţenii români şi bulgari, se spune într-un comunicat al reprezentanţei diplomatice canadiene.

Copiii nu ar trebui să aibă acces la telefoane inteligente până la 12 ani.
Medicii atrag atenția că de la un an la altul creşte numărul copiilor dependenţi de tehnologie, care au nevoie de tratament de specialitate.
La Spitalul Universitar de Psihiatrie din Iaşi, într-un singur an, au fost internaţi peste 3000 de copii cu tulburări emoţionale şi de comportament provocate de utilizarea excesivă a tabletelor şi telefoanelor inteligente.
Potrivit specialiștilor, prea mult timp petrecut în fața ecranelor îi face pe cei mici agitaţi și impulsivi.
Ei se izolează, apar tulburări de somn şi de alimentaţie.
Medicii îi avertizează pe părinți că dependența de tehnologie a copiilor se poate trata numai în spital.

Experimentele științifice ale elevilor români vor fi puse în aplicare la bordul Stației Spațiale Internaționale.
Mai mulți elevi români vor lua parte la faza finală a competiției spațiale „Astro Pi”, organizată de către Agenția Spațială Europeană.
Competiția se adresează tuturor elevilor europeni cu vârsta de până la 16 ani, iar în faza finală s-au calificat cinci echipe din România.
Este vorba despre elevi de la Liceul Tehnologic „Mihai Busuioc” din Pașcani, Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București, Liceul Teoretic „Carmen Sylva” din Eforie Sud și Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca.
Experimentele elevilor români, alături de coduri ale unor echipe din alte 12 țări membre ale Agenției Spațiale Europene (ESA), au fost selectate din peste 180 de candidaturi.

Energia din surse regenerabile a asigurat, anul trecut, 42% din producția națională de electricitate.
Cea mai mare pondere a fost a energiei hidro, potrivit raportului ANRE.
Energia hidro a însemnat 30% din producția totală a țării de electricitate, energia eoliană – 11%, energia fotovoltaică -1,18%, iar din biomasă s-a produs 0,16% din total.
Producția națională de electricitate a fost, anul trecut, de 61,80 TWh, în scădere cu 1,3% față de anul anterior.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept