Știri 11 aprilie 2017

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica.
Acesta s-a născut în anul 1787 în Bucureşti şi a fost botezat cu numele Constantin.
În anul 1807, tânărul Constantin Antonescu a intrat frate la Mănăstirea Cernica.
Un an mai târziu a fost tuns în monahism sub numele de Calinic, iar după o lună a fost hirotonit ierodiacon la Biserica “Sfântul Nicolae” de la Cernica.
În anul 1813, a fost hirotonit preot împotriva voinţei sale şi a devenit duhovnicul şi marele eclesiarh al Mănăstirii Cernica, iar în anul 1850, domnitorul Barbu Ştirbei l-a convins să accepte scaunul episcopiei Râmnicului.
S-a mutat la Domnul pe 11 aprilie 1868, iar pentru curăţia vieţii sale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca el să fie trecut în rândurile sfinţilor.

Biserica Ortodoxă cinstește astăzi Sfânta și Marea zi de Marți.
Astăzi și mâine de la ora 17.00, Înaltpreasfințitul Teodosie va oficia slujba Deniei la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
De asemenea, mâine, de la ora 8, Ierarhul nostru va oficia Sf. Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite la Catedrala Arhiepiscopală.
În Sfânta și Marea Joi, Ierarhul Tomisului va săvârși de la ora 8, Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală.
În Vinerea Patimilor, de la ora 10.00 în cadrul Vecerniei, va avea loc procesiunea scoaterii Sfântului Epitaf din Sfântul Altar.
Arhiepiscopul Tomisului va oficia această slujbă la Catedrala arhiepiscopală, iar de la ora 18 va săvârși Denia Prohodului Domnului nostru Iisus Hristos.
Sâmbătă, de la ora 8.30, Înaltpreasfințitul Teodosie va săvârși Sfânta Liturghie la Capela „Sfântul Ierarh Nicolae” a Penitenciarului Poarta Albă, în prezenţa persoanelor private de libertate și va sfinți o troiță ridicată în memoria apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.
Ierarhul nostru va sfinți și Pasca ce va oferită în noaptea de Înviere și va ține un cuvânt de învățătură despre Jertfa și învierea Mântuitorului.

Parohiile constănțene „Adormirea Maicii Domnului – I”, „Adormirea Maicii Domnului – II” și „Sfântul Ștefan” vor oferi pachete cu alimente pentru masa de Paști persoanelor cu dizabilități.
Acțiunea va avea loc mâine de la ora 12 la Asociația pentru protecția persoanelor cu handicap neuro – locomotor „Carmen Sylva” din Constanța.
La eveniment va participa și IPS Teodosie.

Patriarhia Română se roagă pentru victimele atacurilor teroriste asupra creştinilor din Egipt.
Potrivit unui comunicat al Patriarhiei, tot mai mulţi creştini din diferite părţi ale lumii cad victime ale unor manifestări extreme de violenţă şi ură.
În acest context, este necesar ca oamenii să înțeleagă că pot şi trebuie să trăiască în pace şi în armonie socială indiferent de religie.
Patriarhia se roagă lui Dumnezeu să aducă pace în sufletele celor tulburaţi de violenţă şi ură, pentru a proteja darul sacru al vieţii oamenilor.
Reamintim că 43 de creștini au fost uciși și peste 100 au fost răniți în urma sângeroaselor atacuri comise duminică, asupra bisericii creștine copte din orașul Tanta și asupra Bisericii „Sfântul Marcu” din orașul Alexandria de către gruparea teroristă Stat Islamic.

Pensiile vor fi plătite luna aceasta cu două zile mai devreme.
Decizia a fost luată pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, înaintea sărbătorilor pascale.
Astfel, poştaşii vor sosi la domiciliul pensionarilor începând de mâine până pe 26 aprilie.
Persoanele care nu vor fi găsite la domiciliu pot lua banii de la ghişeele poştale până pe 27 aprilie.

Programele „Rabla” şi „Rabla Plus” vor începe anul acesta în jurul datei de 10 mai.
Anunțul a fost făcut ieri de ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu care a precizat că cele două programe vor demara imediat după ce se vor încheia perioadele de dezbateri publice şi sesiunea de validare a producătorilor.
Bugetul alocat este de aproximativ 180 de milioane de lei, iar prima de casare va fi, ca şi anul trecut, de 6.500 de lei.

RATC va elibera legitimații de transport pentru pensionari până pe data de 30 iunie.
Sunt vizate persoanele cu pensii până în 1.250 lei, persoanele cu vârsta peste 60 de ani care nu realizează venituri, nevăzătorii și persoanele cu handicap grav, mediu sau ușor.
De la 1 iulie, eliberarea legitimațiilor de transport se va face în baza cererilor depuse de către beneficiari în perioada 10 – 30 aprilie, la cluburile de pensionari.

Autobuzele RATC vor avea program de week-end în perioada sărbătorilor pascale.
Astfel, în Sâmbăta Mare, în prima şi a doua zi de Paşte, prima plecare va fi la ora 5,45 şi ultima la ora 23,00.
De asemenea, în acest interval, linia 51 B se suspendă.
În ceea ce priveşte liniile care deservesc unele centre comerciale, la 43 M şi 101 M, vineri, ultima cursă va fi la ora 23,00, iar la 43C şi 100 C Carrefour, ultima cursă va fi la ora 00,30.
Sâmbătă, ultima cursă va fi la ora 19,00, respectiv la ora 19,30. Duminică nu va circula niciun autobuz către centrele comerciale, iar, de luni, 17 aprilie, se reia programul normal.

În România incidenţa cancerului colorectal a crescut de trei ori în ultimii 20 de ani.
La nivel mondial, cancerul colorectal este a treia cea mai frecventă formă de cancer.
Potrivit medicilor, cu cât diagnosticul este pus mai repede, cu atât tratamentul este mai eficient şi poate duce la vindecarea pacientului.
De aceea, medicii recomandă efectuarea unei colonoscopii după vârsta de 50 de ani, chiar dacă nu sunt semnalate încă simptome evidente.

Produsele alimentare româneşti respectă standardele de calitate în vigoare.
Așa reiese din testele făcute de experţii sanitar-veterinari şi pentru protecţia consumatorului.
Au fost verificate 175 de probe de lapte, carne, miere, conserve, legume şi fructe din 11 hipermarketuri.
Marfa provenea din ţări ale Uniunii Europene, precum Germania, Spania Italia, Franţa şi Danemarca.
La analizele de laborator nu au fost găsite depăşiri ale valorilor înscrise pe eticheta obligatorie.
Singurul produs la care s-a descoperit o depăşire a procentului de fructoză admis şi a fost retras de pe piaţă, deşi nu punea în pericol sănătatea umană, a fost un tip de miere polifloră din Franţa.

Guvernul a aprobat poziția pe care o va susține în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene în ceea ce privește homosexualii din România.
Curtea Constituțională a României a solicitat instanței europene să clarifice dacă termenul “soț” poate fi interpretat și ca “membru al familiei”, chiar dacă este vorba de o persoană de același sex căsătorită, într-un stat membru, cu un cetățean român sau al Uniunii Europene.
Solicitarea CCR vine după ce autoritățile din România au refuzat să recunoască relația de familie dintre un bărbat de cetățenie română căsătorit în Belgia cu un bărbat de cetățenie americană.
Coaliția pentru Familie a strâns trei milioane de semnături pentru modificarea Constituției în sensul definirii familiei ca uniunea între un bărbat și o femeie, însă, momentan, lucrurile stagnează.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept