Știri 10 aprilie 2017

Credincioşii ortodocşi au intrat de ieri în Săptămâna Patimilor.
Această perioadă ne aduce aminte de Patimile, răstignirea şi moartea Domnului, iar fiecare zi din această săptămână are o semnificaţie deosebită.
Astfel, astăzi biserica pomeneşte pe fericitul Iosif şi pe fraţii săi, iar mâine ne aducem aminte de pilda celor zece fecioare.
Miercuri se pomeneşte vinderea lui Hristos de către Iuda, unul din cei doisprezece apostoli precum şi ungerea cu mir a picioarelor Mântuitorului de către femeia cea păcătoasă.
Joi ne aducem aminte de spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, la Cina cea de Taină, de rugăciunea lui Hristos către Tatăl din Gradina Ghetsimani şi de prinderea lui Iisus şi ducerea la judecată.
De asemenea, vineri biserica pomeneşte sfintele şi mântuitoarele Patimi ale Mântuitorului Hristos, iar sâmbăta ne aduce aminte de coborârea Mântuitorului la Iad, şi de eliberarea drepţilor prin biruinţa vieţii asupra morţii.
În această săptămână, credincioşii sunt chemaţi să se ostenească printr-o postire mai aspră şi prin rugăciune mai intensă.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi slujba deniei în fiecare seară, de la ora 17, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.

Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia miercuri, de la ora 8, Sf. Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite la Catedrala Arhiepiscopală.
În Sfânta și Marea Joi, Ierarhul Tomisului va săvârși de la ora 8, Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală.
Vineri, la ora 10, în cadrul Vecerniei, va avea loc procesiunea scoaterii Sfântului Epitaf din Sfântul Altar.
Arhiepiscopul Tomisului va oficia această slujbă la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa.

Astăzi începe seria evaluărilor naţionale pe care le susţin elevii din învăţământul primar şi secundar, cu cei din clasa a doua.
Acestora li se vor verifica, în următoarele 3 zile, capacitatea de comunicare prin scris şi citit şi nivelul cunoştinţelor de matematică.
Rezultatele vor fi analizate şi discutate cu părinţii pentru a se stabili, eventual, planuri individuale de învăţare.
Luna viitoare vor fi evaluaţi la limba română şi la matematică – începând din 3 mai – elevii de clasa a IV-a, iar din 10 mai cei de clasa a VI-a, cărora li se vor testa cunoştinţele la limba română, o limbă modernă, cele de matematică şi din domeniul ştiinţelor.
Elevii de gimnaziu vor susține evaluarea naţională în luna iunie.

Constănţenii abonaţi la RADET vor avea căldură în continuare.
Reprezentanţii Regiei anunţă că vor opri furnizarea agentului termic, atunci când temperaturile din timpul nopţii vor trece de 10 grade, pentru trei nopţi consecutive.
Ei mai spun că în aceste zile, căldura nu mai este livrată la aceeaşi intensitate ca iarna ci se realizează permanent reglaje, prin intermediul unui sistem de senzori.
Cei care nu mai vor căldură în apartamente sunt rugaţi să informeze în scris RADET Constanţa, data la care vor închide robinetele.

Programul guvernamental în urma căruia elevii ar fi trebuit să primească o masă caldă la şcoală nu va fi aplicat anul acesta.
În cele 6 luni de la aprobarea programului, licitaţiile nu s-au organizat, cantinele nu sunt pregătite, iar în unele cazuri primăriile nu au luat legătura cu şcolile implicate în proiect.
În judeţul Constanţa, Primăria din satul Văleni a primit 80.000 de lei pentru a acorda o masă caldă elevilor şcolii din localitate, însă nu a organizat licitaţia.
Aceeaşi situaţie se înregistrează şi în alte cinci judeţe, unde aproape 30 de mii de copii ar fi trebuit să primească mâncare caldă ori un pachet cu alimente, în cazul şcolilor fără cantină.
Cel mai probabil programul nu se va aplica în acest an şcolar, iar din toamnă, întreaga procedură trebuie reluată.

Șoferii care parchează ilegal ar putea fi sancţionaţi cu muncă în folosul comunităţii sau chiar închisoare.
Proiectul de lege a fost lansat în dezbatere publică de deputatul Ovidiu Raeţchi.
Acesta spune că șoferii sunt amendaţi inutil, deoarece ei acumulează procese-verbale, iar statul nu încasează nimic, deoarece cadrul legal actual nu are prevederi clare referitoare la această activitate.
Ovidiu Raeţchi a mai spus că o soluţie pentru eliminarea acestui fenomen şi asigurarea necesarului de locuri de parcare ar fi ca în marile oraşe să se construiască parcări supraterane sau subterane.

O explozie s-a produs ieri în fața catedralei din orașul Alexandria, unde se află și sediul Bisericii Copte.
Potrivit televiziunilor egiptene, cel puțin 11 oameni au murit, alte câteva zeci fiind rănite.
Potrivit CNN, Patriarhul Theodoros al II-lea se afla în interiorul catedralei în momentul în care a avut loc explozia.
Este al doilea atentat al zilei, primul având loc la biserica Mar Grigis din Tanta, o localitate aflată la 96 de kilometri nord de Cairo.
În biserică se aflau zeci de creștini copți, minoritate religioasă din Egipt, iar ultimul bilanț indică 25 de morți.
Cele două atentate au fost revendicate de Statul Islamic.

Mai multe mănăstiri și biserici creştine au fost transformate în hoteluri și restaurante în Europa și în Occident.
Astfel, mănăstirea din secolul al XV-lea din Maastricht, în Olanda s-a transformat în hotel.
Complexul bisericesc deţine acum și un restaurant, iar locul altarului este ocupat în prezent de un bar.
În Franța, potrivit Observatorului Patrimoniului Religios, în fiecare an, aproximativ 20 dintre biserici, sunt puse în vânzare.
De asemenea, o biserică din Pittsburgh, în Statele Unite, s-a transformat în fabrică de bere.

Obiceiul de a fuma al părinților influențează riscul copiilor de a se îmbolnăvi de leucemie.
În cadrul unui studiu american au fost observate “dovezi ale efectelor toxice ale fumatului asupra genelor leucemiei”, semne care “nu sunt moștenite de la părinți, ci sunt dobândite de celulele imunitare ale copilului”.
Specialiștii mai spun că “cele mai importante ferestre ale expunerii la tutun sunt în timpul sarcinii și după naștere”.
De asemenea, fumatul a cinci țigări pe zi de către mamă sau tată înainte de concepție a fost asociat cu o creștere de 7-8% a numărului de mutații genetice.
În fiecare an, circa 6.000 de noi cazuri de leucemie sunt diagnosticate în Statele Unite, iar aproximativ 1.440 de persoane mor din cauza aceste afecțiuni.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept