Știri 7 aprilie 2017

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia astăzi, de la ora 23.30, Sf. Liturghie la biserica Sf. Ierarh Calinic de la Cernica din Constanța, zona Energia.
Apoi, Ierarhul nostru va sfinți o icoană a Sfântului Calinic de la Cernica.
Slujba este prilejuită de hramul bisericii, sărbătorit marți, 11 aprilie.
Mâine, de la orele 16, Ierarhul nostru va oficia slujba Vecerniei, la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel, urmată de o procesiune cu stâlpări pe traseul Catedrala Arhiepiscopală – Faleză – Comandamentul Flotei – Piața Ovidiu – Catedrală.
Duminică, Biserica Ortodoxă va sărbători Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile.
Cu acest prilej, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sf. Liturghie de la ora 8.30, la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
Slujba va fi urmată de o rugăciune de mulțumire, deoarece duminică se împlinesc și 16 ani de când Înaltpreasfințitul Teodosie a fost întronizat Arhiepiscop al Tomisului.
Apoi, de la ora 16, Ierarhul nostru va oficia slujba primei Denii din Săptămâna Patimilor.

Astăzi este Ziua Mondială a Sănătăţii.
Din anul 1950, în fiecare an, la 7 aprilie, se celebrează Ziua Mondială a Sănătăţii, zi în cadrul căreia sunt abordate probleme de maximă importanţă pentru anul respectiv şi se încearcă să se atragă atenţia asupra unei zone prioritare de care să se ocupe Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
De asemenea, această zi este folosită ca un punct de lansare pentru programe sau proiecte pe termen lung.
Tema din acest an este depresia.
Aproximativ 5% din populația României suferă de o formă de tulburare depresivă, după cum arată un raport al Organizației Mondiale a Sănătății.
Pe plan mondial, depresia afectează 322 de milioane de persoane, iar numărul se află în creștere, în special în țările slab dezvoltate.

Taxele de roaming vor fi eliminate din 15 iunie.
Acest lucru s-a stabilit in urma votului de ieri din Parlamentul European.
Astfel, utilizatorii care vor călători prin Europa vor putea verifica mailul, utiliza hărți, vor putea telefona și trimite SMS-uri acasă fără costuri suplimentare.

Legea salarizării unitare prevede salarii mai mari pentru cei cu studii superioare.
Aceasta prevede majorări salariale totale de 32 de miliarde de lei până în 2020.
Veniturile vor crește etapizat în următorii 5 ani, iar calculele vor fi făcute în funcție de salariul minim pe economie.
Principiile urmărite sunt ca salariul pentru cei cu studii superioare să fie mai mare decât al celor cu studii medii, șeful să nu aibă salariul mai mic decât subalternii, iar salariul pentru demnități publice să îl depășească pe cel pentru funcții publice.
Proiectul legii salarizării unitare va fi depus în Parlament săptămâna viitoare şi ar urma să fie adoptat până la sfârşitul acestei sesiuni.

Pâinea se va scumpi.
Motivul principal este majorarea preţului grâului, dar şi creşterea tarifelor la energia electrică şi la gaze.
În plus, au crescut şi costurile cu forţa de muncă.
Potrivit Rompan, majorarea preconizată este de aproximativ 10 bani, însă depinde de fiecare agent economic dacă va creşte mai mult sau mai puţin preţul produselor de panificaţie.
Pe de altă parte, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor lucrează la un proiect de lege, prin care afişele care conţin informaţia „obţinut din produs congelat”, ataşate produselor de panificaţie, să fie tipărite cu caractere mai mari şi îngroşate, pentru a fi vizibile.

ANM a emis o informare meteorologică de precipitații moderate cantitativ și intensificări ale vântului.
Aceasta este valabilă până mâine dimineață la ora 9.
În intervalul menționat, vor fi precipitații mai ales în regiunile nordice, estice și centrale, precum și la munte, unde se vor cumula cantități de 15…20 l/mp și izolat 25 l/mp.
Vor fi ploi și se vor semnala descărcări electrice, iar în Maramureș și Transilvania, temporar precipitațiile vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare.
Intensificări ale vântului vor fi în toată țara, cu rafale de până la 50…60 km/h.

Biserica Ortodoxă Română a cheltuit 100 milioane de euro pentru ajutorarea aproapelui în ultimii cinci ani.
Pe tot cuprinsul eparhiilor Patriarhiei Române se desfăşoară activităţi social-filantropice și medicale în 718 instituții și servicii sociale.
În prezent se află în derulare 617 proiecte și programe sociale.
Anul trecut, valoarea cheltuielilor s-a ridicat la 21 milioane euro.
Dintre instituțiile sociale se evidențiază Aşezământul de copii Sf. Ierarh Leontie Rădăuţi situat în apropierea Mănăstirii Bogdana, așezămintele de la Valea Plopului și Valea Screzii, Clinica Nera, amplasată pe lângă Mănăstirea cu același nume, unde vor fi îngrijiți bolnavii de cancer.
Ca o noutate, la sfârșitul anului 2015 a fost inaugurat la Bistrița primul Serviciu de Ambulanță din Patriarhia Română.

„Novacul afumat din Țara Bârsei” a devenit al patrulea produs românesc recunoscut în Uniunea Europeană.
Jurnalul Oficial al Uniunii a publicat ieri, decizia de înregistrare a acestei denumiri în Registrul denumirilor de origine protejate.
Novacul afumat din Tara Bârsei este făcut dintr-un peşte care a fost adus din China în urmă cu aproape 60 de ani şi aclimatizat în România.
Fileurile de novac se afumă cu rumeguş din lemn de fag provenit din pădurile din Ţara Bârsei.
România a reuşit să obţină protecţia europeană a alte trei produse: Salamul de Sibiu, Magiunul de Topoloveni şi Telemeaua de Ibăneşti.
Aşteaptă acum recunoaşterea din partea Bruxellesului cârnaţii de Pleşcoi şi scrumbia de Dunăre afumată.

RATC suspendă o linie de autobuze.
Din cauza expirării contractului de transport cu SC Real Nord, linia 3R (Cireșca — Real Nord pe Aurel Vlaicu), se suspendă de mâine pe perioada nedeterminată.
Abonamentele neexpirate de pe această linie pot fi modificate pe alta linie, la sediul RATC Constanța din strada Industrială nr. 8.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept