Știri 5 aprilie 2017

Psihologii din Constanța iau atitudine față de pericolele online la care se expun elevii.
Mesajele care circulă pe internet au intrat în atenţia Inspectoratului Şcolar Constanţa, care a luat decizia să organizeze întâlniri mai dese cu părinţii şi elevii.
De săptămâna trecută, psihologi din cadrul ISJ Constanţa au mers în câteva şcoli pentru a discuta cu părinţii despre pericolele la care se pot expune copiii pe internet sau pe reţelele de socializare.
Campania din şcoli a fost demarată după ce mai mulţi adolescenţi au căzut în capcana unor jocuri pe internet, care îi provoacă să îndeplinească anumite sarcini la limita supravieţuirii.

Modernizarea fregatelor Regele Ferdinand şi Regina Maria se amână din nou, pe termen nedeterminat.
De dotarea fregatelor cu radare şi sisteme de rachete trebuia să se ocupe o companie din Turcia, care a câştigat licitaţia anul trecut.
Ministerul Apărării spune că firma nu a primit aprobări de la guvernele ţărilor care produceau echipamentele de luptă necesare.
Armata anunţă că a găsit o altă soluţie de finanţare a modernizării, care ar urma să coste în jur de 800 de milioane de lei.
România a cumpărat cele două fregate în 2003 şi a plătit 134 de milioane de euro.

Românii din Italia vor putea beneficia de consultanţă în domeniul muncii.
Uniunea Naţională a Experţilor în Legislaţia Muncii şi Ordinul Consultanţilor de Muncă din Italia au semnat un acord de colaborare.
Se va dezvolta astfel profesia de expert în legislaţia muncii în România şi vor fi analizate problemele cu care angajaţii se confruntă zilnic.
De asemenea, cele două organizaţii vor demara mai multe proiecte care vizează securitatea socială, condiţiile de muncă şi pensiile.
În Italia, 7 milioane de angajaţi beneficiază de consultanţa experţilor în legislaţia muncii, iar dintre aceştia 2 milioane sunt români.

Profesorii s-ar putea pensiona înainte de împlinirea vârstei legale.
Comisia de învățământ a Senatului a adoptat un raport favorabil inițiativei legislative de modificare a legii educației.
Potrivit proiectului, personalul didactic poate fi pensionat la cerere fără penalizare dacă înainte de limitele de vârstă prevăzute de legislația în vigoare are 30 de ani vechime în învățământ și stagiu complet de cotizare.
Ministerul Muncii a anunțat că nu susține pensionarea anticipată a cadrelor didactice deoarece propunerea încalcă principiile care stau la baza legii pensiilor.
Proiectul urmează să fie supus dezbaterii și votului final în plenul Senatului, care este for decizional în acest caz, după ce Camera Deputaților l-a adoptat în noiembrie 2016.

Înscrierile la sesiunea specială a examenului de bacalaureat se vor desfășura în perioada 27-28 mai.
La sesiunea specială participă absolvenţii de liceu care se pregătesc pentru competiţiile internaţionale, precum şi cei care susţin examenul de admitere în universităţile din străinătate.
Şi elevii din clasa a VIII-a, care se pregătesc pentru olimpiadele şi concursurile internaţionale, vor susţine mai repede probele evaluării naţionale, între 13 şi 16 iunie.
Înscrierea candidaţilor la sesiunea specială va avea loc pe 12 iunie.

Țara noastră are nevoie de un program de alfabetizare digitală.
Populaţia României este analfabetă digital, deşi avem cel mai bun internet din Europa, afirmă ministrul comunicaţiilor, Augustin Jianu.
În acest sens, va fi lansat un proiect elaborat de ministerul Comunicațiilor, în parteneriat cu Ministerul Educației.
Analiştii Comisiei Europene consideră că, în următorii ani, peste 90% din joburile de pe piaţa muncii vor avea ca cerinţă obligatorie cunoştinţe digitale de bază.
Potrivit statisticilor, în România, peste 40% dintre locuitori nu au folosit niciodată internetul, ceea ce înseamnă pentru aceştia mai puţine oportunităţi pe piaţa muncii, mai puţine surse de informare şi mai puţine posibilităţi de comunicare.

Șoferii pot achita rovinieta online, în rate fără dobândă.
Site-ul Roviniete.ro a fost conceput pentru a fi în folosul tuturor conducătorilor auto drept un instrument de informare cu privire la taxa de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România.
Plata se efectuează prin card bancar, iar în cazul pierderii dovezii de plată, șoferii pot avea acces la aceasta oricând, în contul de pe site sau pe email.
Site-ul Roviniete.ro este autorizat de catre Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Reabilitarea Monumentului Eroilor Crucea Caraiman va începe în primăvara anului viitor.
Potrivit MAPN, lucrările se vor finaliza cel mai probabil în 2019, din cauza condițiilor meteo care permit o activitate de șantier de cel mult cinci luni pe an.
În vederea asigurării conformității și calității corespunzătoare a proiectului de restaurare a monumentului, MApN a încheiat un protocol de colaborare cu Institutul Național al Patrimoniului.
Crucea Caraiman se află la o altitudine de 2.291 de metri și a fost desemnată în anul 2013 în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept